![]() |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg KARNIYARIK M a l z e m e l e r * 5 adet patlıcan, * 250 gr. kıyma, * 4 baş kuru soğan, * 1 baş sarımsak, * 1 çorba kaşığı tuz, * 1 tatlı kaşığı karabiber, * 1 yemek kaşığı salça, * 2 adet domates, * 4 adet yeşil biber, * 125 gr. margarin, * 1 kg. su. HAZIRLANIŞI: Patlıcanlar soyulur tüm olarak sıvı yağda kızartılır. Daha sonra bir tepsiye dizilir ve içleri doldurulacak şeklide açılır. Margarin bir tencereye konur sırayla ince kıyılmış soğan, sarımsak, 250 gr. kıyma ilave edilir. Kıyma kavrulduktan sonra biber, domates ve salça konur, 1 kg. su ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Bu karışım açılmış olan patlıcanların içine doldurulur. Daha sonra üzerine domates ve biber koyup fırında 15 dakika pişirilir. Yemek servise hazırdır. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Yaprak Dolması: http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler: - Harç Malzemesi - 250 ml (1 su bardağı) zeytinyağı - 50 gr dolmalık fıstık - 750 gr soğan (ince doğranmış) - 250 g (1 1/4 su bardağı) pirinç (ılık tuzlu suda 1 saat bekletilmiş ve birkaç kez yıkanıp, süzdürülmüş) - Taze çekilmiş karabiber - 1 çay kaşığı tarçın - 1 çay kaşığı yenibahar - 50 g kuş üzümü (ılık suda 1 saat bekletilmiş) - 1 çay kaşığı toz şeker - 250 ml (1 su bardağı) su (kaynar halde) - 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış, sapları saklanmış) - 1/2 demet nane (ince kıyılmış, sakları saklanmış) - 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış, sapları saklanmış) - Yaprak malzemesi - 350 gr taze veya salamura asma yaprağı - 1/2 bardak zeytinyağı - 1 bardak su - 1 limon suyu Hazırlanışı: Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızar kızmaz fıstıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanı katın, yine sık sık karıştırarak birkaç dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından pirinci ilave edip, 3 dakika kavurun. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker, kuşüzümü ve kaynar halde suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma içini ağır ateşte, 15 dakika pirinçler suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. Maydanoz, nane ve dereotunu ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 15 dakika kadar demlendirin. Sarma İşlemi Yaprak salamura ise sıcak suda 2-3 dakika, taze ise tuzlu suda rengi dönene kadar haşlayın. Büyük yaprakların damarlarını ayıklayıp ikiye bölün. Dolma içinden, yaprağın ortasına bir miktar koyup, yanlarını içe kıvırarak sarın. Bir tencereye bir kat asma yaprağı döşeyin. Dolmaları düzgün bir şekilde yerleştirin. Sonra, suyunu, zeytinyağını, limon suyunu döküp, dolmaların üzerine bir tabak koyun; tencerinin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra, servis tabağına alın. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Taze Fasulye: http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler: - 1 kg taze fasulye (ayıklanıp, ince dilimlendikten sonra yıkanmış ve süzdürülmüş) - 200 gr (2 orta boy) - soğan (ince doğranmış) - 200 gr konkase domates - 1 çay kaşığı toz şeker - 125 ml (1/2 su bardağı) zeytinyağı - (2 su bardağı) su Hazırlanışı Fasulyeleri bir tencereye yerleştirip, üzerlerine soğanı ve domatesi koyun. Tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edin. Malzemenin üzerine yağlı kağıt örtüp , tencerenin kapağını kapatın. Ağır ateşte , yaklaşık 20 dakika fasulyeler renk değiştirinceye kadar pişirin. Kapağı ve yağlı kağıdı kaldırıp , suyunu ilave edin. Kapağı kapatıp yine ağır ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Yemek pişince tencereyi ateşten alın. Kapağını açmadan soğumaya bırakın isteğe göre , zeytinyağlı fasulye ılınınca ya da tamamen soğuyunca , yemeği tabaklara aktarıp ılık ya da soğuk olarak servis yapın |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması: http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler: - 1 kg patlıcan - 200 gr pirinçten hazırlanmış zeytin yağlı dolma harcı - 1/2 çay kaşığı tuz - 60 ml (1/4 su bardağı zeytinyağı) - 200 gr konkase domates - 1/2 çay kaşığı toz şeker - 125 ml (1/2 su bardağı) su Hazırlanışı Patlıcanları baş tarafından kesin. Dışta ince bir kabuk bırakarak, içini keskin bir bıçakla çizerek kesin. İki avucunuzla ovalı*****, patlıcanın içini dışarı çıkartın. Birkaç santim boyunda bir kısmını kesip, kapak olarak kullanmak üzere bir kenara ayırın. Oyulmuş patlıcanları yıkayıp, süzdürün. Dolma içini, kapak için bir boşluk bırakarak, patlıcanların içine doldurun. Üzerine kapağını geçirin, kürdanla kapağı tutturun. Tencerenin altına harcı hazırlarken ayırdığınız maydonoz, nane ve dereotu saplarını yerleştirin. Dolmaları tencereye dizin. Üzerine tuz, zeytinyağı, şeker, domates ve suyunu ilave edip, yağlı kağıt örtün. Tencerenin kapağını örterek ağır ateşte 40-45 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Dolmaları, tencerenin içinde, kapağını açmadan, soğumaya bırakın. Dolmalar soğuyunca tencereden alıp, tabaklara aktarın. Zeytinyağlı patlıcan dolmasını soğuk olarak servis yapın. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Kereviz Dolması: http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg MALZEMELER 3 adet kereviz 2 adet havuç 100 gram kadar bezelye 1,5 limonun suyu 1 baş soğan veya 6 adet arpacık soğan 6 adet kesmeşeker Yeterince tuz 1 çay bardağı zeytinyağı HAZIRLANIŞI Kerevizler ayıklanır, yıkanır, kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünür ve 1 limonu kullanarak yaptığımız limonlu suya atılır. Diğer taraftan temizlenmiş yıkanmış havuç tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesilir, bezelye de ilave edilerek limonlu sudan çıkarılmış ve altı düz bir tencereye yerleştirilmiş kerevizlerin içlerine doldurulur. Artan malzeme tencerenin etrafına serpiştirilir. Herbir kerevizin üzerine 1 kesmeşeker konur. Yarım limon suyu ile zeytinyağı çırpılır ve kerevizlerin üzerine dökülür. Ayrıca 1,5 çay bardağı daha su ilave edilir. Tuz eklenir. Kapağı hiç açılmadan 25-30 dakika orta ateşte pişirilir. Ilındıkta sonra servis yapılır. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı lahana dolması: http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg MALZEMELER : 1 adet küçük lahana prinç 1 su bardağı zeytinyağı 1 büyük soğan ½ demet maydanoz 1 çorba kaşığı dolusu kimyon tuz karabiber kuş üzümü çam fıstığı 3-4 adet biber 1 adet domates 2 su bardağı su HAZIRLANIŞI Lahanaları yapraklarını ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın. Yayvan ve geniş bir teflon tavaya zeytinyağı koyun soğanları rondo da çekilip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra doğranmış biberi ilave edin.Yıkanmış prinçleri de biraz kavrulduktan sonra domates, maydanoz ve baharatları ilave ederek 2 su bardağı su ile birlikte kısık ateşte suyunu çekinceye kadar biraz pişirin. Soğumaya bırakın. Bu arada haşladığınız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keserek sarmaya hazır hale getirin. Lahanaları dilediğiniz büyüklükte keserek hazırladığınız içle sararak düdüklüye dizip 1 su bardağı su ko***** pişirin. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Pırasa: Malzemeler: - 1/2 su bardağı zeytinyağı - 1 havuç - 2 çorba kaşığı pirinç - 1 soğan - 1 limon - 1 tatlı kaşığı toz şeker - 1 su bardağı su - Tuz Hazırlanışı Pırasaları ayıkladıktan sonra 2 parmak uzunluğunda Bol su altında yıkadıktan sonra süzülmesi için kevgirde bekletin. Havucun kabuklarını kazıyıp halka halka dilimleyin. Soğanı yemeklik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırdıktan sonra soğan ve havucu koyun. Bir kaç kez çevirip sote edin. Pırasaları ekleyip bir kaç kez daha çevirin. Yarım limon suyu ilave edip kapağını kapatın. Kapağını açmadan arada bir tencereyi silkeleyerek karıştırın. Pırasalar diriliğini kaybedince tuzu, şekeri ve 1 bardak su koyup hafif ateşte pişirin. Pişmesine yakın pirinçleri katın.pirinçler uzayıp şişene kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Yanında limon suyu ile servis edin |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı İmam Bayıldı : Malzemeler : 6 Adet orta boy patlıcan 8 Adet orta boy kuru soğan 3 Adet orta boy domates 6 adet sivri biber 1 Su bardağı sıvı yağ 8-10 diş sarmısak 1 Demet maydanoz Kızartmak için sıvı yağ Yeterince tuz ve toz şaker NOT: Patlıcanları közleyerek de yapabilirsiniz. Arzuya göre kıymada koyabilirsiniz. Hazırlanışı Patlıcanları alaca soyduktan sonra uzunlamasına yarıp tuzlu suda 20 dakika kadar bekletelim. Piyazlık kıydığımız soğanları tencerede 1 su bardağı sıvı yağ ile birlikte orta ısılı ateşte pişirmeye başlayalım. Sarımsakları ince ince kıyıp kavurduğumuz soğana ilave edelim. Kuru soğanlar yumuşayınca kabuğunu soyup ufak ufak doğradığımız domatesleri ve tuzu ekleyerek kavurmaya devam edelim. Domatesler eriyince 1-2 bardak su ve ince kıyılmış maydanozu da ilave edip hepsinin iyice pişmesini sağlayalım. Soğanlar pişince delikli bir süzgece koyup suyunu süzelim. Patlıcanların suyunu süzüp sıktıktan sonra bol kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartalım. Fırın tepsisine yarık kısmı üste gelecek şekilde dizelim. Bir tatlı kaşığı yardımıyla yardığımız yerden genişleterek açalım, içine bir fiske tuz, bir fiske toz şeker serptikten sonra suyunu süzdüğümüz soğanları patlıcanların içine dolduralım. Kaşığın tersiyle üstlerini düzleyip üstüne 1/2 dilim domates ve 1 adet sivri biber koyalım. Süzdüğümüz suyu da patlıcanların üstüne dökelim. Önceden ısıtılmış fırında domates ve biberler renk alıncaya kadar pişirelim. Soğuduktan sonra servis yapalım. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Zeytinyağlı Yerelması : Malzemeler 1 Kg yerelması 1 Adet büyük boy kuru soğan 1 Adet orta boy havuç 1 Kahve fincanı pirinç 1 Su bardağı sıvı yağ 1 Çay kaşığı tozşeker 1 Adet limon suyu 1/2 Demet dereotu Yeterince tuz ve su Hazırlanışı Yerelmasını soyup ceviz büyüklüğünde doğrayallım. İnce kıyılmış kuru soğanı sıvı yağda pembeleştirdikten sonra yerelmasını ve kabuğunu soyup, yuvarlak kestiğimiz havucu(halka halka) tencereye ilave edip 2-3 dakika daha kavuralım. Pirinci, toz şekerini, limon suyunu ve yeterince tuzu ilave edip üst seviyesine çıkana kadar sıcak su ko***** bir kere karıştıralım ve ağzını kapalı olarak pişirelim. Soğuduktan sonra servis tabağına çıkartıp dereotu yapaklarıyla süsleyerek servis yapalım. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Kabak Dolması: MALZEMELER 3 adet kabak 250 gr kıyma ½ su bardağı sıvıyağ 1 yemek kaşığı margarin yeteri kadar tuz 1 çaykaşığı kara biber maydanoz 1 kaşık salça 250 gr bulgur HAZIRLANIŞI Kabakları soyduktan sonra için oyun ve bir kabın içine patates hariç kalan bütün mazemeleri katın. Daha sonra bunları iyice karıştırın. Ardından bu içi kabakların içine doldurun. Patatesleri soyup dilimleyin, kabak dolmalarının üzerini kapatın. Dolmaları tencereye dizin ve en sonunda erimiş margarin, su ve salçayı karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Kısık ateşte pişirin. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Mantarlı Dolma http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler 4 adet kabak Yarım kilo mantar Yarım kilo domates 2 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt 2 çorba kaşığı tereyağ Çeyrek demet maydanoz 2 dilim limon Tuz, karabiber Yapılışı Kabakları yıkayıp kabuklarını soymadan, ortadan ikiye bölün. 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı suyla kabakları pişirin. Pişen kabakların içini karnıyarık gibi oyun. Sosunu hazırlamak için mantarları dilimleyip limon dilimleriyle birlikte ve 1 çorba kaşığı suda, 3 dakika harlı ateşte pişirin. Ayrı bir tencerede yağla birlikte unu kavurun ve üzerine sütü ekleyin. İndirmeye yakın hazırladığınız bu sosa pişirdiğiniz mantarları ilave edin. Mantarla karışmış sosu içi oyulmuş kabaklara pay edip doldurun. Üzerlerine ince kıyılmış maydanozu serpip sıcak servis yapın. --->: Sebze Yemekleri frmacil sayfa 2iki --->: Sebze Yemekleri |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Havuç Dolması http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler 6 adet iri havuç Yarım su bardağı zeytinyağı 1 su bardağı pirinç 4 adet soğan 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 1 çorba kaşığı yenibahar 1 çorba kaşığı nane 1 çay kaşığı şeker Yarım demet dereotu Tuz Yapılışı Havuçları temizleyip, sebze oyacağı ile içlerini çıkarın. Su dolu tencerede 2 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Soğanları yemeklik doğrayıp, fıstıklarla beraber yarım su bardağı zeytinyağında birkaç dakika kavurun. Pirinç ve kuşüzümünü de ilave edin. Tencereye yarım su bardağı su ekleyip. Ağır ateşte 15 dakika pişirin. İnce kıyılmış dereotu, yenibahar, tarçın ve naneyi de harca ilave edip, soğumaya bırakın. Önceden hazırladığınız havuçların içini, soğumuş harç ile doldurun. Bir tepsiye yerleştirin. Üzerine tuz, şeker ve su ilave edin. Orta hararetli fırında 10 dakika pişirin. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Körili Sebze http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Malzemeler: 2 Orta Boy Patates 2 Havuç 2 Kabak 1 Soğan 2 Diş Sarmısak 1 Taze Yeşilbiber 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 1 Çay Kaşığı Kimyon 1 Parça Karnabahar Çiçeği 1 Çorba Kaşığı Bezelye 1 Çorba Kaşığı Köri 1 Su Bardağı Su HAZIRLANIŞI: Patatesleri haşlayıp soyun. İri küpler halinde doğrayın. Havuçları küp şeklinde doğrayın. Kabak ve soğanı dilimleyin. Sarımsağı dövün. Sıvıyağı tavada kızdırıp kimyon ve doğranmış yeşil biberi ekleyin. Bir kaç saniye çevirerek kavurun. Soğan ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Köriyi ilave edip bir kaç dakika sote edin. Sebzeleri ekleyin ve üzerine 1 su bardağı su dökün. Ateşi kısıp kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze marul yaprakları ile süsleyip servis yapın. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
Mercimekli Yaprak Sarması Malzemeler Asma yaprağı - - 150 gram Su 3 su bardağı 600 gram Kırmızı mercimek 1 su bardağı 180 gram Soğan 2 orta boy 120 gram Zeytinyağı 1/2 su bardağı 100 gram Bulgur (köftelik) 1/2 su bardağı 75 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Şeker 1 yemek kaşığı 8 gram Nane 1 yemek kaşığı 1.3 gram Kara Biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Limon suyu 1 orta boy 100 gram Yapılışı: Yaprakları yıka, saplarını ayır. Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yansını ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pişir, diğer yansını da aynı şekilde haşla. Haşlama suyunu ölç, 3 su bardağına tamamla ve beklet. Mercimeği yıka, süz. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Mercimek ve bulguru ekle. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir. Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır. Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşe. Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat. Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir, Soğuyunca servis tabağına al. Dilimlenmiş limonla servis yapılır. |
Zeytinyağlılar -Sebze Yemekleri-Yemek Tarifleri
kaşarlı patlıcan (6-8 kişilik) malzemeler : 4 adet patlıcan 1 adet domates 2 adet sivri biber 1 adet soğan 4 dal maydonoz yarım yemek kaşığı salça yarım kilo kıyma 250gr kaşar peyniri yarım paket margarin veya tereyağ tuz karabiber yapılışı önce patlıcanları közleyin.daha sonra soğanı biberi ve domatesi küp küp doğrayın.tencerede margarini eritip soğan ile biberi kavurun ardından kıymayı ilave edip kavurun daha sonra domatesleri ilave edin son olarak maydonozları ince ince kıyıp ilave ediniz baharatları ilave edip sonlandırın.közlenen patlıcanları soyup borcamda küp halinda küçük şekilde doğrayın.içine hazırladığınız kıymalı harcı karıştırın.son olarak üstüne kaşarı rendeleyip ekleyip borcamı 200 derecede ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirin . patlıcan graten (8kişilik) malzmeLer 1 kg patlıcan 1 bardak ayçiçek yağı İçi: 150 gr kıyma 2 orta boy soğan 1 orta boy domates Tuz-karabiber 1 yemek kaşığı tereyağı Beyaz sos: 1 tepeleme yemek kaşığı margarin 2 tepeleme yemek kaşığı un 1 bardak süt- biraz tuz 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri ( üstü için) yapılışı1. Patlıcanları alacalı soyup yarım parmak inceliğinde dilimleyin. Üzerine tuz serperek yarım saat bekletin. Yıkadıktan sonra peçeteyle suyunu alın. Yağda kızartıp süzgece çıkartın. 2. İnce doğradığınız soğanı 1 kaşık yağla börttürün; kıymayı sonra da domatesi katıp karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber katın. 3. Bir fırın kabına önce patlıcanları sıralayın, üzerine kıymalı içi yayın; bir bardak su veya et suyu katıp suyunu çekene dek pişirin. Hazırladığınız beyaz sosu üzerine yayıp kaşarpeyniri serpin. Fırında 15 dk kızartın. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg şalgam musakka (6 kişilik) malzemeLer : Şalgam 6 orta boy 1 kg Soğan 2 orta boy 150 gram Kıyma 1 1/2 su bardağı 250 gram Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram Salça 2 yemek kaşığı 20 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Şeker 1 tatlı kaşığı 4 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram Maydanoz 3-4 dal 10 gram yapılışı: Şalgamı yıka. Soğanı soy, yıka,ince ince doğra. Tencereye soğan, kıyma ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, bıraktığı suyu çekene değin, 8-10 dakika pişir. Salça, tuz, şeker, karabiber ve suyu kat, karıştır. Şalgamı 1 santimetre kalınlıkta daire şeklinde doğra, yayvan bir tencereye yerleştir. Üzerine kıymalı karşımı yay, yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişir. Maydanoz yapraklarıyla süsle. Besin Değeri (Yaklaşık 1 porsiyonun) Enerji 173 cal Protein 9,9 g Yağ 9,4 g Karbonhidrat 12,9 g Kalsiyum 68 mg Demir 2,21 mg Fosfor 136 mg Çinko 2 mg Sodyum 889 mg A Vitamini 265 iu Tiamin 0,12 mg Riboflavin 0,21 mg Niasin 2,96 mg C Vitamini 28 mg Kolesterol 38 mg |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.