![]() |
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı?
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı?
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı? Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği araştırdı, Newsweek açıkladı. İşte 'Hangi rahatsızlıkta, hangi yaşta, hangi vitamin, ne kadar kullanılmalı?' sorularının yanıtları Newsweek dergisi, son sayısının kapağını beslenme şeklinin sağlık üzerindeki etkilerine ayırdı. Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği'nin hazırladığı dosyada, vücudu sayısız hastalığa karşı koruyan vitaminlerin hangi besinlerde olduğu, ne dozda alınması gerektiği incelendi. İşte o sonuçlar:B6 VİTAMİNİ Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür. Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz. B12 VİTAMİNİ Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur. Hafızayı güçlendirir. Dozu: 31+: günde 2,4 mg. Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmiş tahıllar. C VİTAMİNİ Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Dozu: 31+: 75-90 mg Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek. FOLİK ASİT Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur. Dozu: 31+: Günde 400 mcg. Hamilelerde: 600 mcg. Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu. A VİTAMİNİ Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır. Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir. Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim), kadınlarda 2333 IU Kaynaklar: Havuç, tatlı patates ve mango. D VİTAMİNİ Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur. Yüksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olur. Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin. E VİTAMİNİ Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir. Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur. Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini. Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar. K VİTAMİNİ Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur. Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram). Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer. KALSİYUM Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir. Ancak bazı araştırmalar, çok yüksek dozda alınan kalsiyumla prostat kanseri arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Dozu: 31-50 yaş: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mg Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu. MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür. Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg. Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller. POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır. Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal. DEMİR Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar. Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir. Dozu: 31-50 yaş: Erkeklerde günde 8 mg, kadınlarda 18 mg. Kaynak besinler: Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanak. SELENYUM Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur. Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere faydalıdır. Dozu: 31+: Günde 55 mcg Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciğer. Vitaminler, vücutta metabolik gereksinimler için vazgeçilmez olan organik maddelerdir. Bir kısmının vücutta üretilebilmesine karşın, çoğu vücutta üretilemez. Bu nedenle dışarıdan, bazı yiyeceklerle alınmaları gerekir. Temel olarak iki çeşit vitamin vardır: Yağda Eriyen Vitaminler ve Suda Eriyen Vitaminler . Yağda eriyen vitaminler A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini Suda eriyen vitaminler B1 vitamini B2 vitamini B3 vitamini B5 vitamini B6 vitamini B8 vitamini B9 vitamini B12 vitamini C vitamini P vitamini Sağlıklı yaşam için hangi besinler gereklidir? Besinlerin dört ana öğesi olan proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve yemek tuzu gibi makro besleyiciler saf olarak alındıklarında, yeterli miktarlarda vücuda girseler bile, sağlıklı durumun sürdürülmesini sağlayamazlar. Bunlarla birlikte vitaminlerin ve demir, çinko, bakır, iyod, krom, magnezyum, manganez, molibden, vanadyum, ve silisyum gibi esansiyel minerallerin de alınması gereklidir. Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin tümünü besinlerden alabilir miyiz? Evet. Karbonhidrat, protein ve yağ gibi ana besin öğelerini yeterli miktarda içeren besinlerle yapılan dengeli beslenme, bazı özel durumlar hariç vücudun günlük gereksinimine yetecek kadar vitamin sağlar. Ancak, günlük beslenmeniz sebzemeyve, hububat, süt ürünleri, et-yumurta gibi protein açısından zengin besinlerden herhangi birini içermiyor ya da az miktarda içeriyorsa, ihtiyacınız olan vitaminlerin tümünü besinlerden sağlanamayacağından vitamin takviyesi gerekir. Besinler beklediğinde vitamin kaybına uğrarlar mı? Besinler pişirme, saklama ve ısıtma sırasında vitamin kaybına uğrayabilirler. Besinler içindeki yağda çözünen vitaminler ısı hava ve ışıktan pek etkilenmezler. Tıamin (B1 vitamini), folik asid, pantotenik asid (B5 vitamini) ve özellikle askorbik asit (C vitamini) gibi suda çözünen vitaminler ise, besin maddelerinin kaynatma ve kızartılmaları sırasında kısmen parçalanırlar. Yemek suyunun atılması da, besinler içindeki suda-çözünen bir kısım vitaminlerin yitirilmesine neden olur. Kadınlar, erkeklere oranla beslenme bozukluklarına daha mı duyarlıdırlar? Kadınların çoğunun kalori gereksinimi ve aldıkları kalori miktarı, erkeklerden azdır. Bu nedenle, yeterli vitamin ve mineral alımını sağlayabilmek için, besinsel içeriği yoğun bir diyet uygulamaları gerekir. Kadınların kalsiyum ve demir gereksinimi erkeklerden fazladır. Gebelik, laktasyon ve oral kontraseptif kullanımı da vücudun vitamin dengesini bozar; vitamin eksikliği, bazı kadınların yakındığı premenstrüel şikayetlere de neden olabilir. Gebe ve emziren kadınların hangi vitaminlere gereksinimi vardır? Gebelik ya da süt verme süresince gerek anne gerekse fetus veya bebeğin, A, C, B1, B6, B12, folik asit vitaminlerinin yanı sıra, demir, kalsiyum gibi mineral gereksinimleri artar ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için vitamin preparatlarına başvurmak gerekebilir. Kalsiyumun vücut için önemi nedir? Kalsiyum; doğumdan yaşlılığa kadar, kemik, diş ve tırnakların sağlıklı oluşumunu ve devamını sağlamanın yanında kemik kaybının önlenmesi için gereklidir. Yaş ilerledikçe kalsiyum emilimi azalır. 30 yaşın üzerinde kadınların vitamin + kalsiyum takviyesine neden ihtiyacı vardır? Özellikle 30 yaşından sonra kadınlar daha fazla kalsiyum kaybetmeye başlarlar. Menapoz'la birlikte bu kayıp hızlanır ve osteoporoz belirtileri (kemiklerde zayıflama, ağrı) görülebilir. Kalsiyumun emilmesi ve vücut tarafından tam olarak kullanılabilmesi için D vitamini ve genel sağlığın korunmasında vitaminler önemlidir. Kadınlar, 30'lu yaşlardan sonra, süt ve süt ürünlerini daha çok tüketmeli, güneş ışığından daha fazla yararlanmalı ve egzersize önem vermelidirler. Demirin insan vücudu için önemi nedir? Kanın en önemli fonksiyonel komponentini oluşturan demir, dokuya oksijen taşınması ve böylece dokudaki oksidasyon olaylarının sürdürülmesi için gereklidir. Demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık, yorgunluk ve çalışma kapasitesinde azalma görülür. Kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyacı var mıdır? Erkeklerin demir ihtiyacı günde 10 mg, kadınların 15 mg'dır. Kadınlarda her ay adet (menstruasyon) dönemlerinde kan kaybı olduğundan, ayrıca gebelik ve emzirme dönemlerinde bebeğin demir ihtiyacını da anne karşıladığından demir gereksinimi artar. Buna karşın kadınların demir depolama kapasitesi düşük olduğundan demir takviyesine özellikle ihtiyaç duyarlar. Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) belirtileri nedir? Adet öncesi gerginlik olarak da bilinen premenstrüel sendrom (PMS) kadınlarda adetten 5 ile 11.gün önce başlayan belirtiler topluluğudur. Halsizlik, uyku bozuklukları, huzursuzluk, ağrı gibi birçok belirtisi bulunur. Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) nasıl önlenir? Bu tip şikayetleri önlemek için egzersiz yapmalı, özellikle bu dönemlerde beslenmeye özen gösterilmelidir. Çay, kahve, sigarayı kesip sebze, meyve yenmeli ve bol su içilmelidir. Ayrıca B6, E, C ve D vitamini, kalsiyum ve magneryum alımının bu şikayetleri azalttığı görülmüştür. Evening Primrose bitkisinin tohumlarından elde edilen yağın (EPO) kullanımı sonucu PMS (premenstrüel sendrom) belirtilerinde anlamlı düzelmeler (karın şişkinliği ve göğüslerdeki duyarlılıkta %95, huzursuzlukta %80 gibi) görülmüştür. Vitamin hapları günün hangi saatinde alınır? Belli saatlerde almanın önemi var mıdır? Vitamin hapları günün herhangi bir saatinde alınabilir. Ancak, diş fırçalamak gibi her gün düzenli olarak aynı saatte yapılan bir iş olarak görülmesinin, ilacı almayı hatırlama açısından yararı vardır. Vitamin hapları uzun süre kullanılabilir mi? Evet. Özellikle Avrupa Gıda Konseyi tarafından kabul edilen RDA değerlerine (önerilen günlük alım miktarı) uygun vitamin ve mineral haplarını sağlığınızı korumak için alabilirsiniz. Ancak hapların A ve D vitamin içeriğinin çok yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. A vitamininin 5000 ünite, D vitamininin 500 ünite düzeyinin üstünde ve sürekli kullanımı zararlı olabilir. İklim ve coğrafi bölge vitamin gereksinimini etkiler mi? İklim ve coğrafi bölge koşullarına göre D vitaminine olan gereksinim değişebilir. Güneşli bir çevrede, açık havada yaşıyanlarda ciltte yeterli derecede vitamin sentez edildiği için bu vitamine gereksinim azalır. D vitamininin en önemli kaynağı cilttir. Kuzey ülkeleri ve derin vadi içlerindeki yerleşme yerleri gibi az güneşli yerlerde yaşayanlarda veya mesleki nedenlerle gündüz vaktini kapalı yerlerde geçirenlerde D vitamini gereksinimi artar. Güneşli ortamda yaşadığı. halde geleneksel nedenlerle fazla örtünen kadınlarda da aynı durum sözkonusu olabilir. |
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı?
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Doğal Vitaminler ve Hastalıklar İlaçlar gün geçtikçe tıbbi bir malzemeden çok sanki "hızlı tüketim ürünü" imişcesine pazarlanıyor. Her yıl yeni antibiyotikler ve ağrı kesiciler çıkıyor. Eskileri yeni ambalajlar ve görünümler kazanıyor. Bu oldukça tehlikeli bir gelişme. Zira gerçekten gerekmedikçe ilaç paketlerinin albenisine kapılarak ilaç tüketmek bedenimiz için son derece zararlı bir şeydir. Son yıllarda "alternatif tıp" da denilen doğal bitki ve sebzelerden hareketle sağlık sorunlarının giderilmesine yönelikçabalar oldukça popüler oldu. Bununla birlikte, bu türden sebze ve meyvelerin de bilinçsizce kullanımı tıpkı aşırı ilaç kullanımı gibi benzer sonuçlar doğurur. ADAÇAYI Gaz giderici AHUDUDU Kan temizleyici, idrar söktürücü ANASON Hazımsızlık ASMA Sarılık ve ishal AVOKADO Hücre koruyucu AYVA İshal ve dizanteri BADEM Bedensel ve ruhsal yorgunluk BAKLA İdrar yolları rahatsızlıkları BAMYA Halsizlik BEZELYE Sinirsel rahatsızlıklar BROKOLİ Kanser önleyici BUĞDAY Kanser önleyici ÇAM FISTIĞI Verem ve Akciğer Hastalıkları ÇİLEK Boşaltım sistemi ÇÖREKOTU İştah kaybı DEFNE Ateş düşürücü DOMATES Kanser önleyici DUT İdrar söktürücü EBEGÜMECİ Göğüs ağrıları ELMA Kabızlık ENGİNAR Üre ve Kolesterol FESLEĞEN Öksürük FINDIK Bedensel ve ruhsal yorgunluk GREYFURT Kolesterol HAVUÇ Kalp ISIRGAN Kanamalar ISPANAK Kanser önleyici ve göz İNCİR Barsak Sorunları KARANFİL Dezenfektan KEKİK Barsak iltihabı KIRMIZI BİBER Bağışıklık sistemi KİRAZ Ağrı kesici KİVİ Sindirim sorunları ve kabızlık KUŞBURNU Raşitizm KUŞKONMAZ Hazımsızlık LAHANA Kanser önleyici MANTAR Bağışıklık sistemi MARUL Kemik erimesi MAYDANOZ İdrar söktürücü MISIR Enerji verici MUZ Adet sancısı NAR İshal NOHUT Süt üretici PATATES Kabızlık ve halsizlik PIRASA İdrar söktürücü PORTAKAL Kanser önleyici SALATALIK Deri ve Kabızlık SAHLEP Öksürük SOĞAN VE SARIMSAK Yüksek Tansiyon ve Kalp SOYA Hücre yenileme TARÇIN Ruhsal sıkıntılar TERE İştah kaybı TURP Böbrek ve karaciğer ÜZÜM Kan temizleyicisi VİŞNE İshal YER ELMASI Kabızlık YOĞURT Bağışıklık Sistemi ZENCEFİL Barsak Bozukluğu, İştah Kaybı ZEYTİN Karaciğer, Yüksek Tansiyon B1 Vitamini (~Thiamin) Neden Gerekli : Hücre oluşumu, dolaşım sistemi ve sinir sistemimiz için gereklidir. Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. Nelerde Bulunur : Kuru fasulye, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler Eksikliği : iştah kaybı, görme bozukluğu, sinir hastalıklarına neden olabilir. Günlük Gereksinim : 1,5 mg. B2 Vitamini (~Riboflavin) Neden Gerekli : Besinlerdeki enerjinin açığa çıkmasında etkendir. Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.) Nelerde Bulunur : Badem, Buğday, Peynir Eksikliği halinde : Kaşıntı, gözlerde yanma ya da ışığa duyarlılık Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde 1.7 mg. B3 Vitamini (~Niasin) Neden Gerekli : Sinir ve sindirim sistemi için gereklidir. Nelerde Bulunur : Brokoli, Havuç, Peynir, Mısır Unu, Süt, Patates ve Domates Eksikliği halinde : Sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde en fazla 1.000 mg. B5 Vitamini (~Pantotenik Asit) Neden Gerekli : Besinlerin enerjiye çevrilmesinde kullanılır. Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.) Nelerde Bulunur : Yumurta, Peynir, Fasulye, Tahıllar, Bezelye, Patates, Mısır, Kuru Yemişler. Eksikliği halinde : Sinir ve solunum bozuklukları Günlük Gereksinim : 10-1000 mg. B6 Vitamini (~Pyridoxine) Neden Gerekli : Bağışıklık sistemini korur ve kalbin işlevine destek olur. Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.) Nelerde Bulunur : Muz, Patates, Ispanak, Bezelye, Havuç, Yumurta, Hububatlar Eksikliği halinde : Sinir bozukluğu, kaşıntı, bağışıklık sisteminde zayıflama Günlük Gereksinim : 2 mg. B12 Vitamini (~Kobalamin) Neden Gerekli : Sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde etkendir. Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir. Karaciğerde depolanır. Nelerde Bulunur : Hayvansal gıdalarda bulunur Eksikliği halinde : Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma Günlük Gereksinim : 1-10 mg. A Vitamini (~Retinol) Neden Gerekli : Özellikle deri, saç ve diş eti sağlığı için gereklidir. Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.) Nelerde Bulunur : Yeşil ve sarı sebzelerde, tahıllarda bulunur Eksikliği halinde : Gece körlüğü, diş ve dişeti rahatsızlıkları, eklem ağrıları Günlük Gereksinim : 800-1000 mg. D Vitamini (~Ergokalsiferol) Neden Gerekli : Kemik ve deri gelişimi için gereklidir. Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir. Nelerde Bulunur : Balık yağı ve yumurta sarısı (yoğun olarak) Eksikliği halinde : Raşitizm Günlük Gereksinim : 5-10 mcg. E Vitamini Neden Gerekli : Bağışıklık sistemi, göz sağlığı için gereklidir. Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir. Nelerde Bulunur : Bitkisel yağlar ve buğday tanesi Eksikliği halinde : Göz bozuklukları, sinirlilik hali, kanser riskinde artış K Vitamini Neden Gerekli : Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir Nelerde Bulunur : Lahana, Karnıbahar, Ispanak, Soya ve Tahıllar Eksikliği halinde : Kontrolsüz kanamalar Günlük Gereksinim : 60-85 mg. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.