ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Çorba (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=686)
-   -   Sebzeli Istakoz Çorbası Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Malzemesi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=781043)

Prof. Dr. Sinsi 09-09-2012 02:00 PM

Sebzeli İstakoz Çorbası Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Malzemesi
 
Sebzeli ıstakoz çorbası
Sebzeli ıstakoz çorbası Tarifi Hazırlanışı Yapılışı Malzemesi

Hazırlama süresi 90 dakika
6 kişilik
Malzemeler:

50 gram pırasa
90 ml. zeytinyağı
600 gram patates
tuz
200 gram sultani bezelye
8 adet jumbo karides
50 gram süt kreması
45 ml. kırmızı şarap
1 tatlı kaşığı salça
1 adet çubuk vanilya
4 dal tarhun otu
karabiber
2 adet haşlanmış istakoz
160 gram kereviz
100 gram taze rezene
150 gram soğan
300 gram havuç
30 gram toz keraviye

Hazırlanışı:

Haşlanmış ıstakozun kıskaçları, kafası ve kuyruğunu gövdeden ayırın. Kabukları makasla kesip etlerini çıkartın. Bağırsaklarını temizleyin, soğuk suyla yıkayın. Üstünü nemli bir bezle örterek buzdolabında bekletin. Kabuklarını iri parçalara kıyın.
Pırasayı temizleyin, kerevizi soyun. Rezeneyi ortadan ikiye kesin, soğanı soyun ve hepsini irice küp şeklinde doğrayın.
Büyükçe bir tencerede zeytinyağını kızdırın, ıstakoz kabuklarını harlı ateşte 10 dakika kavurun. Ateşi kısıp 20 dakika daha kavurun.
Salça, sebzeler ve keraviyeyi de koyup,10 dakika daha kavurun. Şarabı ekleyin, alkolü uçana kadar kaynatın.
4 litre su ilave edin ve kısık ateşte 1.5 saat pişirin. Süzgeçten geçirip tekrar 1.8 litre kalana kadar kaynatın. Süzgecin üzerine yayılmış tülbentten geçirin. Tuz ve karabiber ekin.
Havuçları soyun, ince verev dilimlere kesin.
Patatesleri soyup uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Soğuk suyun içinde bekletin.
Sultani bezelyeleri 2 cm., rezeneyi 1 cm. eninde kesin.
Istakoz etini küçük parçalara doğrayın. Karidesleri temizleyin, ortadan ikiye kesin, bağırsaklarını temizleyin.
Istakoz suyunu ısıtın. Patatesleri 15 dakika haşlayın. Haşlama süresinin 10. dakikasında havuç ve rezeneyi, 12. dakikasında sultani bezelyeleri, son 3 dakikasında da ıstakoz ve karidesi ilave edin.
Vanilya çubuğunu uzunlamasına ortadan ikiye kesin ve özünü kazıyın.
Özün yarısını çorbaya katın, yarısını krema ile karıştırın. Çorbayı tabaklara paylaştırın, üzerine krema ve tarhun otu yaprakları koyarak servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.