![]() |
Tavuk Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi
Saray Usulü Piliç (6 kişilik)
Tavuk Yemekleri Tarifi Hazırlanışı Yapımı Malzemesi İçindekiler Ölçü Miktar Tavuk 1 adet 1250 gram Su 2 2/3 su bardağı 530 gram Tuz 3 1/3 tatlı kaşığı 20 gram Pirinç 1 1/3 su bardağı 240 gram Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram Tavuk ciğeri 1 adet 45 gram Çamfıstığı 3 yemek kaşığı 30 gram Kuşüzümü 3 yemek kaşığı 30 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Salça 1 yemek kaşığı 10 gram Sarmısak 1 diş 3 gram Tavuğu yıka, 2 su bardağı tatlı kaşığı tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, göğüsten boyuna doğru keserek göğüs ve sırt kemiklerini, butları da iç kısımlarından keserek bacak kemiklerini çıkar. Böylece tavuğun etli kısımlarının şeklini bozmadan kemiklerini ayır. Pirinci yıka, süz. Tencereye margarini koy ve erit, ciğeri 1 santimetreküp irilikte doğrayıp, fıstıkla birlikte yağa ekle, ara sıra karıştırarak fıstıklar sararıncaya değin, yaklaşık 2-3 dakika kavur, pirinci kat, birkaç kez çevir. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 2 2/3 su bardağına tamamla. Su ve kalan tuzu pirince ekle, karıştır, kuşüzümü serp, önce orta sonra kısık ateşte, suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir, kara biberi serp, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Tavuğu pilavın bir kısmı ile doldur, fırın tepsisine ters çevir. Salçayı, 2 yemek kaşığı su ile ez. Sarımsağı soy, yıka, ez, salçaya ekle, karıştırıp tavuğun yüzeyine sür. Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında üzere kızıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika pişir. Servis tabağına al, etrafına kalan pilavı yerleştir. Sebzeli Piliç Güveci (6 kişilik) İçindekiler Ölçü Miktar Tavuk 1 adet 1250 gram Soğan 1 orta boy 75 gram Taze fasulye 1 su bardağı 150 gram Taze bamya 1 su bardağı 75 gram Yeşil kabak 1 küçük boy 100 gram Yeşil biber 2 adet 30 gram Domates 3 küçük boy 300 gram Su (sıcak) 1 su bardağı 200 gram Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Tavuğu yıka parçala. Soğanı soy, yıka, iri iri doğra. Diğer sebzeleri yıka, fasulye ve yeşil biberi 1 santimetre kalınlıkta, patlıcan ve kabağı 1.5 santimetreküp irilikte doğra. Domatesi 1 santimetre kalınlıkta halka şeklinde dilimle. Domates dışında, diğer sebzeleri güvece yerleştir, üzerine tavuk parçalarını koy, domates dilimlerini diz, su, tuz ve kara biberi ekle, kebabı kapalı olarak, orta sıcaklıktaki fırında, yaklaşık 1 saat pişir. Tavuk Şiş Kebap (6 kişilik) İçindekiler Ölçü Miktar Tavuk 1 adet 1.5 kg Soğan 3 orta boy 200 gram Süt 1/2 su bardağı 100 gram Zeytinyağı 1/4 su bardağı 50 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Kekik 1 tatlı kaşığı 1.5 gram Arpacık soğanı 15 adet 150 gram Domates 3 küçük boy 300 gram Yeşil biber 6 orta boy 100 gram Tavuğu yıka, süz, kemiklerini, etlerini parçalamadan ayır. 2,5- 3 santimetreküp irilikte doğra. Soğanı soy, yıka, rendele, suyunu süz. Soğan suyunu, süt, zeytinyağı, tuz, kara biber ve kekikle karıştır. Etleri bu karışımın içinde, buzdolabında 24 saat beklet. Arpacık soğanlarını soy, yıka. Domates ve biberleri yıka. Biberlerin saplarını ayır, enine üç parçaya kes. Domatesleri yarım ay şeklinde altışar dilime kes. Şişlere sırasıyla tavuk eti ve sebzeleri geçir. Kömür ateşi üzerinde veya elektrikli ızgarada çevirerek her yüzünü 3-4 dakika pişir. Tavuk Yahni (6 kişilik) İçindekiler Ölçü Miktar Domates 3 orta boy 375 gram Patates 3 orta boy 330 gram Soğan 2 orta boy 120 gram Tavuk 1 adet 1250 gram Su (sıcak) 2 1/2 su bardağı 500 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Kara biber 1 tatlı kaşığı 1 gram Domates ve patatesi yıka. Patatesi soy. Domatesi rendele. Patatesi 1.5 santimetreküp irilikte, kuşbaşı doğra. Soğanı soy, yıka, ince ince kıy. Tavuğu yıka, parçala, su, tuz, kara biber ve sebzelerle birlikte tencereye koy, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişir. Tavuk Köftesi (6 kişilik) İçindekiler Ölçü Miktar Tavuk 2 adet 1 kg Su 1/2 su bardağı 100 gram Ekmek (bayat) 5 orta dilim 150 gram Soğan 1 orta boy 75 gram Maydanoz 1/2 demet 30 gram Yumurta 2 adet 100 gram Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı 9 gram Yenibahar 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram Hindistan cevizi (baharat) 1/8 tatlı kaşığı 0.5 gram Galeta unu - - 30 gram Sıvı yağ 3 yemek kaşığı 30 gram Tavuğu yıka, 1/2 su bardağı su ile kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişir, kemiklerini ayır. Etini ince ince kıy. Ekmeğin kenarlarını çıkart, içini ıslat, iyice sık. Soğanı soy, yıka, maydanozu yıka, ayıkla, her ikisini de ince ince doğra. Et, ekmek, soğan, maydanoz, I yumurta, tuz ve baharatı karıştır ve 5 dakika yoğur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayır, oval şekil ver, yassılt. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya, tekrar galeta ununa bula. Teflon tavaya yağı koy, ısıt. Köfteleri iki tarafı pembe renkte kızart. Çerkez Tavuğu (6 kişilik) İçindekiler Ölçü Miktar Tavuk 1 adet 1250 gram Su 3 su bardağı 600 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Sarmısak 8 diş 24 gram Ekmek (Bayat) 5 ince dilim 100 gram Ceviz içi (dövülmemiş) 3 su bardağı 300 gram Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram Sıvı yağ 2 yemek kaşığı 20 gram Kırmızı biber ½ tatlı kaşığı 1 gram Tavuğu yıka, 3 su bardağı su ve tuz ile, kısık ateşte, yaklaşık 35 dakika pişir, kemiklerini ayır, etini lifleri boyunca dit, servis tabağına düzgünce yay. Sarmısağı soy, yıka, ekmek içi ve cevizle blenderden geçir, 3 su bardağı tavuk suyunu ve kara biberi ekle, karıştır. Tavuk etinin üzerini bu karışımla kapat. Yağı ısıt, kırmızı biberi koy, bir iki kez karıştır, ocaktan alıp cevizli tavuğun üzerine gezdir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.