ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Türkiye'de Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=719654)

Prof. Dr. Sinsi 09-06-2012 01:17 AM

Türkiye'de Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır
 




Türkiye'de Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır
Büyükbaş hayvancılık, sığırcılık (inek, öküz, dana, manda) yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. Türkiye’nin doğal koşulları, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli olmadığından, bu hayvancılık dalı yalnızca belirli bölgelerle sınırlı kalmıştır.

Türkiye’de en çok yetiştirilen büyükbaş hayvan sığırdır. Türkiye’de sığır yetiştiriciliği en fazla, Erzurum-Kars Bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümü’nde yaygındır. Bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar gelişir. Bunun sonucunda da sığır yetiştiriciliği kolaylaşır.

Manda ise suyu seven bir hayvan olduğundan, akarsu veya bataklık kenarlarında beslenir. Sütü yağlı olduğundan, en çok kaymak yapımında kullanılır. Daha çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan mandaların sayısı, gün geçtikçe azalmaktadır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.