ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Çorba (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=686)
-   -   Bizim Çorbalarımız-1 (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=71414)

Şengül Şirin 04-20-2009 03:43 PM

Bizim Çorbalarımız-1
 

Bizim Çorbalarımız-1



Tarhana Çorbası
Malzemeler: yarım su bardağı kuru tarhana, 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı, 6 su bardağı su, tuz, kırmızı biber, nane
Yapılışı: Tarhanayı az bir su ile ezip, tuzunu katın. Daha sonra kalan suyu da katarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca yağı eritip, naneyi ve kırmızı biberi de ekleyin. Bunu çorbanın üzerine gezdirin. İsteğe göre bu sırada dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz. Tarhananın tam kıvamında olması için kısık ateşte ve devamlı karıştırarak pişirmelisiniz.
Kırmızı Mercimek Çorbasıhttp://www.kadinveaile.com/aile3/sofra/mercimek.jpg
Malzemeler-5 su bardağı su,1 su bardağı kırmızı mercimek,1 küçük boy soğan,1 küçük boy patates, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı margarin ,Yarım çorba kaşığı salça, Tuz, karabiber ,1 çorba kaşığı tereyağı, nane (üstü için)
Yapılışı: Ön hazırlık olarak patates ve soğanı küçük küçük doğrayın. Kırmızı mercimekleri yıkayın ve ayıklayın. Mercimek, soğan ve patatesin üzerine 4 su bardağı su ilave edin ve malzemeler pişip ezilene kadar pişirin. Başka bir kapta un ve margarini kavurun. Salça, tuz ve karabiber arzuya göre pul biber ilave edin. Ocaktan indirin ve üzerine bir su bardağı su ilave edin. Bu karışımı pişirdiğiniz mercimeklerin üzerine dökün ve blenderden geçirin. İyice karıştırdıktan sonra tekrar ocağa koyun ve kaynatın. Bir kapta tereyağını eritin ve nane ekleyin. Çorbanın üzerine dökün. Çorbanın koyuluğuna göre dilerseniz su ilave edebilirsiniz.
Bahar Çorbası:http://www.kadinveaile.com/aile3/sofra/baharcorbasi.jpg
Malzemeler: 2 çorba kaşığı margarin, 1.5 tepeleme çorba kaşığı un, 1 su bardağı kuru kayısı, 1 su bardağı garnitür, 1 adet küçük kereviz, 1,5 litre et suyu, 2 adet yumurta sarısı, Kırmızı biber, Taze nane, Tuz
Yapılışı:Bir tavada yağı eritin. Unu ilave edip, çevirerek hafifçe pembeleştirin. Sıcak et suyunu karıştırarak, azar azar ilave edin. Ayrı bir tencerede bütün kerevizi ve kayısıları haşlayın. Kerevizi tencereden alın. Kayısıları küçük küçük doğrayın. Garnitürle beraber çorbaya ilave edin. 20 dakika daha kaynatın. İndirmeye yakın iki adet yumurta sarısını süt ve limon suyuyla çırpın. Pişen çorbaya azar azar, ilave edin. Kırmızı biber ve taze nane ile servis yapın
Havuç Çorbası:
Malzemeler::3 adet havuç,1 adet yumurta,5 su bardağı su,1 yemek kaşığı un,1 yemek,kaşığı yağ,1 kahve fincanı süt,Karabiber,Tuz
Hazırlanışı:
Margarini ve unu bir tencereye koyup hafifçe kavurun, azar azar su ekleyerek unu ezin. Havuçları temizleyip, yıkadıktan sonra dilimleyin. Dilimlediginiz havuçları suya katıp, havuçlar yumuşayıncaya dek pişirin. Havuçlar piştiğinde ezerek süzgeçten geçirin. Servis yapmadan on dakika önce bir adet yumurta sarısı ile sütü çırpın, çorba suyuyla ılıklaştırıp çorbaya katın, bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Üzerine kırmızı biber serpip servis yapın.


Sarmısaklı Bulgur Çorbası:http://www.kadinveaile.com/aile3/sof...gurcorbasi.jpg
Malzemeler: 1 su bardağı bulgur, 4 diş sarmısak, 5 bardak su, 1/2 Kg yoğurt, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 bardak su, yeterince tuz.
Yapılışı: Bulguru yıkayıp, 5 bardak suyla bir tencereye koyup bulamaç kıvamına gelinceye kadar pişirin. Bu arada bir kap içinde un ve yumurtayı çırpıp, üzerine 2 bardak suyu ve dövülmüş sarmısağı ekleyerek iyice yedirin. Bu karışımı kaynamakta olan bulgurun içine dökerek, kaynayıncaya kadar sürekli karıştırınız, kıvamına gelince ateşten indirin. Bir tavada yağı kızdırıp salçayı eritiniz. Bunu çorbanın üzerine ekleyin , isteğe göre nane ve dereotu da kullanabilirsiniz.
Yayla Çorbası:
Malzemeler: 8 su bardağı su, 1 kahve fincanından biraz fazla pirinç, 3 su bardağı koyu yoğurt, 2-4 yumurta, sarısı, 1,5 kahve fincanı un, Üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı kuru nane
Yapılışı: Ayıklayıp yıkadığınız pirinci 8 su bardağı suyla haşlayın. Ayrı bir kapta yoğurdu, 2 veya 4 yumurta sarısını, unu bir güzel karıştırdıktan sonra, birkaç kepçede pirinçli sudan ilave edip (yoğurdun kesilmemesi için) bir daha karıştırın. Sonra ocakta kaynamakta olan pirinçli suya bu karışımı ekleyin. 10-15 dakika kaynatın. Tereyağını bir tavada naneyle birlikte eritip sadece bir dakika kavurup, çorbanın üstüne dökün. Çorbayı sıcak olarak servis yapın.
Sütlü Pirinç Çorbası:
Malzemeler: 2-3 yumurta sarısı, Süt, Tereyağı, Bir miktar pirinç, Tuz
Yapılışı: Bir miktar pirinci ayıklayıp, yıkayın. Biraz süt ilave edip öylece haşlayın. Sonra çorba olacak kadar süt ekleyin. Biraz tuz ve çay kaşığının ucuyla da şeker katın. Tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. İyice piştikten sonra yumurta sarıları ve tereyağı çorbaya ekleyin. İyice karıştırın ve ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın afiyet olsun
Tavuk Çorbası:
Malzemeler: 1 parça göğüs eti, 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 su bardağı tavuk suyu,1 yumurta , 1 kaşık margarin.
Yapılışı: Öncelikle yumurta , yoğurt ve un bir kapta iyice karıştırılır. Tavuk suyu bir tencereya koyularak ısıtılır. Kaynamadan önce karıştırılan malzeme içine eklenir, kısık ateşte kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Ocaktan indirdikten sonra arzuya göre kızdırılan margarine nane veya kırmızı biber eklenerek çorbanın üzerine gezdirilir.
Bezelye Çorbası:
Malzemeler::1 büyükçe soğan, yarım kg patates, 1-2 kaşık sıvı yağ, 1,5 su bardağı bezelye, 4 bardak et suyu, yarım demet maydanoz, 1 su bardağı süt, 2-3 kaşık limon suyu, tuz , karabiber.
Hazırlanışı: Soğan ve patatesler soyulup küçük küçük doğranarak yağ ile tencerede kavrulur. 1 su bardağı bezelye ilave edilip kavurmaya devam edilir. Çorba blender ile ezilip kalan yarım bardak bezelye ve süt ile 5 dakika daha pişirilir. Tuz, karabiber ve limon suyu da karıştırılıp , tabaklara alındıktan sonra üzerlerine ince kıyılmış maydanoz ile süslenir.
Şafak Çorbası:
Malzemeler: 3 litre etsuyu , 1kg domates, 1 çay bardağı un, 1 çay kaşığı tereyağ, 1 yumurta ,1.5 su bardağı süt , 1 fincan sıvı yağ
Hazırlanışı: Unla yağı tencerede 5 dakika kavurun. Et suyunu koyup kaynatın. Kabukları soyulmuş, rendelenmiş domatesi ilave edin, pişirin. Süt ile yumurtayı ilave edin. Tuzunu katıp servis yapın.
Maydanoz Çorbası:
Malzemeler: 2 demet maydanoz, yarım kg patates, 4 su bardağı kaynar su, 1 kaşık tereyağ, 1 fincan sıvı yağ, tuz biber
Hazırlanışı: Kıyılmış maydanozu yağda hafif pişirin. Kabuğunu soyup bir kaç parçaya böldüğünüz patatesleri ekleyip kaynar su katın. Tuz ve karabiberi de ilave ederek, patatesler iyice pişinceye kadar kaynatmaya devamedin. Mikserde püre yaptıktan sonra üzerine kırmızı biber ve kızdırılmış tereyağı katarak servis yapabilirsiniz.
Yeşil Mercimek Çorbası:
Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek,1 adet soğan, Bir yemek kaşığı yağ ,yarım su bardağı tel şehriye,1 kaşık salça, 6 bardak et suyu veya su
Yapılışı:İyice ayıklanıp yıkanan mercimek bol suda 10 dakika kadar haşlanır ve su süzülür. Diğer tarafta ince ince doğradığımız soğan hafifçe yağda çevrilerek kavrulur. Bu malzemeye su ilave edilip kaynamaya başlayınca mercimekler ve mercmekler pişmeye yakın da şehriye eklenir. Mercimekler pişene kadar kaynatmaya devam edilir.
İftar Çorbası:
Malzemeler: 3 kaşık un, Yarım baş sarmısak ,2 çorba kaşığı sirke, 1 fincan sıvı yağ, 1 çay bardağı yoğurt, 100 gr kıyma, 1 limon, biraz tuz, 1 çorba kaşığı tere yağı
Yapılışı:Bir tencereye un, ezilmiş sarımsak, sirke , yoğurt, limon suyu ve tuzu ilave edip karıştırın. 6 su bardağı su ilave edip kaynamaya bırakın. Bu arada kıymanın içine tuz, karabiber; biraz ekmek içi koyup yoğurun. Nohut büyüklüğünde parçalara bölüp elle yuvarlayın. Çorba kaynayınca hazırlanmış olan küçük köfteleri de ekleyin. Bir tavada tereyağını kızdırıp üzerine nane katıp çorbanın üzerine servis yapmadan önce ekleyin..
Mısır Çorbası:
Malzemeler: Bir kutu konserve mısır, 4 su bardağı süt, 2 su bardağı su, 2 çorba kaşığı un, 1 soğan, bira maydanoz, tuz , karabiber.
Yapılışı: Mısırları yıkayıp süzdükten sonra yarısını robotta çekerek püre haline getirin. Soğanı halka şeklinde ince ince doğrayıp yağ ile kavurun. Unu ialve ederek , unun kokusu gidene kadar kavurun. Püre haline gelen mısırı da ekleyerek kısık ateşte 2 dakika pişirin.Soğuk suyu ve sütü tencereye ekleyip iyice karıştırın. Kaynadıktan sonra kalan tane mısırları, tuz ve karabiberi ilave edin. 10 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra, servisden önce kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Kış Çorbası:
Malzemeler: 1 çay bardağı pirinç, 1 küçük tavuk göğsü, 2 orta boy patates, 1 havuç, 1 kereviz,yarım limon, 1 yumurtanın sarısı, maydanoz, tuz

Yapılışı: Pirinci ve tavuk göğsünü birlikte haşlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun. Sebzeler iyice pişince, haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin. Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin. Çorbanın üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın

Şengül Şirin 04-20-2009 03:45 PM

Cevap : Bizim Çorbalarımız-1
 
Bizim Çorbalarımız-2


Sebzeli Soğan Çorbası:
Malzemeler: 2 baş soğan, 1 fincan sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı süt, 1 çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı un, 6 bardak et suyu veya sade su, 1 demet dereotu , maydanoz.

Yapılışı: Soğan ve sarımsaklar soyulup doğranır. Bir tencereye yağ, hazırlanmış soğan ve sarımsaklar konup biraz kavrulur. Un da ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Sirke ve etsuyu dökülüp karıştıra karıştıra pişirilir. Çorbaya karabiber, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ilave edip kaynatın. Tuzunu da katıp ateşten alın. 10 dakika sonra süt ile yumurtayı iyice çırpıp, çorbadan bir kepçe alıp süt ve yumurtaya karıştırın. Bu karışımın tamamını da çorba tenceresine dökün.

Kıymalı Yoğurt Çorbası:
Malzemeler: 150 gr kıyma, 1 bardak yoğurt, 1 soğan, 1 yumurta, 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı pirinç, 1 yemek kaşığı ince bulgur, 1 kaşık margarin, nane, tuz ,karabiber,su

Yapılışı: Yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpın . Üzerine 6 su bardağı su, pirinç ve ince bulguru ilave edin. Soğanları rendeleyip, yağda pembeleştirip, kıyma ile kavurun.Üzerine hazırladığınız karışımı, karıştırarak, yavaş yavaş ilave edin. Kaynayıncaya kadar karıştırın. Prinçler yumuşayana kadar pişirin. Naneyi yağda hafif kızartarak veya direkt ilave edebilirsiniz.Karabiberle sıcak servis yapın.

Peynirli Çorba
Malzemeler: 1 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 2 Adet soğan, 2 kaşık margarin ,1 fincan un, 2 Su bardağı etsuyu, 2 Su bardağı süt, Bir tutam hindistancevizi, Tuz, karabiber

Yapılışı: Soğanları doğrayıp margarinde kavurun. Soğanlar yumuşayınca ateşi kısın ve unu ekleyip, karıştırın. Önce etsuyu daha sonra sütü azar azar ilave ederek karıştırın. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha pişirip, tencereyi ateşten alın. Kaşar peynirini çorbaya ekleyip, eriyene kadar karıştırın. Hindistancevizi, tuz ve karabiber serpin.

Köylü Çorbası
Malzemeler: 1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı erişte, 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı salça, sıvıyağ, 6 su bardağı su, 1 kaşık kuru nane, kırmızı biber, tuz
Yapılışı: Önce yeşil mercimeği yıkayıp 1-2 saat suda bekletin. Daha sonra haşlayıp suyunu süzün. Bir tencerede yağ ile soğanı ve sonra salçayı kavurun. Haşlanmış mercimeği ve suyu ilave edin. 15 dakika böyle kaynattıktan sonra erişteyi katın ve tuzunu ekleyin. Kısık ateşte arada karıştırarak , erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerien nane ve biber ilave edin.
Mantar Çorbası:
Malzemeler: 300 gr. beyaz mantar( haslanmış küp küp doğranmış) ,1 adet orta boy soğan(yemeklik doğranmış), 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 3 su bardağı su, 1 çay bardağı krema, Tuz, karabiber, 1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)
Yapılışı: Soğanı sıvıyağ ilavesiyle kavurun..mantarı ve suyu ekleyin,kaynatın..Kremayı ,tuzu ve maydanozu da ilave edip 5-6 dk kaynatıp sıcak olarak servis yapın
Yüksük Çorbası:
Malzemeler: Yarım çay bardağı nohut, 2 yemek kaşığı kıyma, yumurta, 1 su bardağı un, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 3 yemek kaşığı margarin, 2 yemek kaşığı salça, su, tuz, karabiber, nane, 3 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı: Nohutu yıkayıp, 1 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın. Su ile nohutlar yumuşayana kadar haşlayın. Undan 1/2 yemek kaşığını ayırıp, kalan una 1/2 tatlı kaşığı tuz koyun ve karıştırın. Unun ortasını açarak , yumurtayı kırın, suyunu azar azar ekleyerek katı bir hamur hazırlayın. 2-3 dakika yoğurduktan sonra üzerine nemli bez örtüp 5 dakika dinlendirin. Hamuru ayrılan undan kullanarak 1 milimetre kalınlıkta açıp, dikiş yüksüğü ile kesin ve dinlendirin. Kıymaya, yeterince tuz ve karabiber katarak yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Teflon tavaya koyduğunuz sıvı yağda köfteleri sallayarak pembeleşinceye kadar kızartın. Salça ve geri kalan tuzu nohuta ekleyip, karıştırın. Biraz daha su koyup karıştırın. Hamurları kaynayan karışıma katın, 10 dakika pişirin ve köfteleri ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Margarini tavada eritip, naneyi ilave edin, limon suyu ile birlikte çorbanın üzerine gezdirip, kaynayınca ateşten alın.
Patates Çorbası
Malzemeler: 4-5 adet patates, 2 havuç, 1 soğan, maydanoz, 1 çay bardağı un, tuz, karabiber, 1 adet yeşil biber, 2 yemek kaşığı margarin veya 1 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı: Yağı tencereye koyup ,yıkayıp küp küp doğranmış patatesi, havucu, ince doğranmış soğan ve biberi yağa atılarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine 6-7 bardak su ilave edin. Biraz su katarak hafifçe bulamaç haline getirdiğiniz unu ilave edin ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra yeterince tuz, biber, ince kıyılmış maydanoz ilave edin. Hafifçe koyulaşınca ateşten alın.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.