ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Ekşili Köfte-İ (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=708436)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 01:41 AM

Ekşili Köfte-İ
 
EKŞİLİ KÖFTE-I

Malzeme:

300 gr kıyma,
3 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı et suyu,
2 adet soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
3 diş sarmısak,
1 tatlı kaşığı sumak,
1 tatlı kaşığı tuz,
karabiber,
pul biber,
kuru nane,

Tarif:

Bulguru ayıklanıp yıkayın. Derince bir kaba koyup kıyma ve tuz ilave ederek iyice yoğurun. Küçük yuvarlak köfteler hazırlayın.
Bir tencerede soğanları rendeleyip, yağda kavurun. Salçaları ilave ederek karıştırın. Et suyu, haşlanmış nohut, tuz ve biberi ekleyerek 8-9 dakika kadar kaynatın. Köfteleri tencereye atıp orta hararetli ateşte 15 dakika pişirin. Sumağı ilave edip ocaktan alın. Sarmısakları iyice dövün. Kızgın yağda sarmısak, nane ve pul biberi iyice kavurun. Bu karışımı köftelerin üzerine döküp servis yapın.
EKŞİLİ KÖFTE-II

Malzeme:

½ kg köftelik kıyma,
3 yemek kaşığı pirinç,
1 adet kuru soğan,
5-6 sap maydanoz,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet limon,
2 adet yumurta,
1 kahve fincanı un,
1,5 su bardağı su,
1 kaşık sıvıyağ,
tuz,
karabiber,

Tarif:

Kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber bir kaba konarak hepsi birlikte yoğrulur. 15 dakika sıcak suda bekletilip suyu süzülen pirinç ve 2 yumurtanın beyazı kıymanın içine eklenir ve iyice yoğrulur. Kıymadan küçük parçalar alınır ve el içinde yuvarlanarak küçük köfteler hazırlanır.
Bir tavaya sıvıyağ konarak içine köfteler eklenir. Tava sallanarak köftelerin her taraflarının eşit kızarmasına dikkat edilerek renkleri hafif dönünceye kadar kızartılır.
Ayrı bir tencerede 1 kaşık tereyağı içinde 1 fincan un kavrulur. Üzerine su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca köfteler içine atılır. Onbeş dakika kadar pişirilir.
Ayrı bir kapta 2 yumurtanın sarısı ve bir limonun suyu çırpılır. Kaynamakta olan sudan 4-5 kaşık su bu karışıma ılıtmak için katılır. Daha sonra bu karışım tencerenin üzerine eklenir. Karıştırılır ve bir taşım kaynatılıp ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.