ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Renklerin Felsefesi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=67116)

yesimciwciw 03-14-2009 06:31 PM

Renklerin Felsefesi

Biz insanlara mahsustur renkli görebilmek-algılamak. Renkler yaşamımız içinde her alanda var. Renksiz bir dünya ben düşünemiyorum. Sanırım kimse de renksiz bir dünya düşünmek istemez...

Renk, güzel kavramımızı zenginleştirdiğini, biz insanları yücelttiğini düşünüyorum. Yaşama derinlik kattığını düşünüyorum. Yaşamımızda, gelişip yetişmemize, tarzımızı belirlememize, içsel dünyamıza renk kattığını düşünüyorum ve oluşan felsefe yapımızada katkısı olduğunu düşünüyorum.

Renk denen olgu, doğumdan-ölüme çepe çevre bizi kuşatmış ve bizden bağımsız içinde olmak zorunda olduğumuz oksijen – atmosfer denizimiz kadar tam farkında olunmayan bir yaşam tamamlayıcısıdır...

Renk algılanamasaydı; Erkek-kadın bu denli geniş değişkenlik içinde olunamazdı. Beyazlayan saçları kimse fark etmezdi, Dudak boyası olmazdı, Balonlar renkli olmaz bekli, sabun köpüğü baloncuğu gibi olurdu. En önemlisi hayvanlarla aramızda olan fark şimdiki gibi olamazdı.

Renklerle ilgili yazılar okumuş olabilirsiniz. Ben renkleri algılamaya çalışınca, ruhumun rezonansına baskı yaptıklarını, ruhumun tercihlerine beynime etki yaparak, arzu ettiği renkleri daha fazla kullanmaya çalıştığını, dolayısıyla o rengi yiyerek doyduğunu görüyorum. Daha da ilerisi, Erkek-kadın oluşum kromozomları bile renk tercih ettiğini sanıyorum. Çünkü sizlerde biliyorsunuzdurki, Bayanlar cafcaflı ve özellikle pembe renk dişilik kromozomunu etkileyen bir renk olarak görünüyor. Erkeklerin çok büyük bir oranında pembe, en son renktir. Mor, sanki kadınları daha çok seviyor.

Bir de, biz insanların göremediği renkler var. Bizler örneğin arıların gördüğü kızıl ötesi renkleri göremeyiz. Infraruj ve mor ötesi, ben bunlara derinlik renkleri diyorum, onları da göremeyiz. Göremediğimiz renkler üzerine daha sonraları bir başka yazıda değinmek istiyorum. Kısaca, iyiki göremediğimiz renkler de varmış demekle burada yetiniyorum. Ve, renklerin var olan dalga boylarıyla ilgili de, kafalarımızı şimdilik konu dışı bırakıyorum.

Burada yazmak istediğim; İnsan ruhunun kullandığı, genelde tercih ettiği renkleriyle ilişkisi olduğunu yazmak, becerebilirsem renk algılamamı yazıyorum. Bence, İnsan ruhunun ana gıdalarından biri, doyması, mutlu olması, ki.. buna ruhun rezonansı diyoruz, renk gıdasıdır... Renk ruhun yemesi ve doyması gereken bir yemeğidir...

Öyleyse ruhumuz hangi renklerden hoşlanıyor ve ne demek istiyor..? (Tabiiki, bana göre )

Beyaz. Temizim, dürüstüm, duruyum. Gelinlik'lerde giyilen beyaz çoğunuluk “duruyum” ruh halidir.

Siyah. Yeterli, pişmiş derecesinde bilgiliyim. (Çocuk-yeni genç siyah pek sevmez. Üzüntülü ve ölüm gibi olaylarda, genelde siyah renk tercih edilir. Ruhun buradaki dış dünya yorumu.. gideni, anlıyorum’dur. Damatların çoğunlukla siyah giymeleri, çocukluğumu geçtim. Ben artık olgunum, hayatı sırtlayacak boyutta bilgiliyim dışa vurumudur.)

Lacivert. Yetiştim ama başıma buyrugum ve yalnızlığı daha çok severim...

Mavi. Delikanlıyım, deli doluyum, gencim ve daima genç kalacağım.

Yeşil. Ben huzurluyum. Karşımdakine huzur da verebilirim...

Kırmızı. Ben hayatı savaşarak kazananlardanım. Devamlı kaynar haldeyim. En son ben yorulurum. Kolay kolay pes etmem.

Sarı. Tamamen orta yoldayım. Pek bir fikrim yok. Hayatı, yaşananları tam anlamıyorum. Karışık bir haldeyim.

Kahverengi. Ben hızlı hareket edemem-edebilirimde, çok okudum, çok çalıştım ama yetişmeyi tamamlamada hala eksiklerim var olduğunu sanıyorum.

Pembe. Dişiyim. Güzelim. Aşkın rengiyim. Huzur verebilirim.

Tüm ara renkler. Yukarıda yazdığım sıralamada, kişi hangi renke kendini daha yakın hissediyorsa ruh hali çekimser fakat tercihi yakındır.

Benim yaşamımda ise; Kimlik üzerimde tercih ettiğim en çok renk lacivettir. Mavi tonları yaşam alanlarımda görmek isterim. Doğada Tanrı’yı alabildiğine hissederim ve o yeşil içinde ruhum huzur bulur. Pembe bir çiçek gördüğümde yaşam alanlarımda da pembe ararım...

Birde son 30 yıldır yaşam alanlarında ruhun içine sızmış gri ağırlıklı metalik bir metal rengi kavramı vardır. İnsanların araç seçimlerinde metalik renk olarak adlandırılır. Ben dahil özellikle araç tercihinde, teknolojik aletlerde tercih sebebidir. Ben bu renk için renklerin; “Gay” hali olarak algılıyorum, yorumluyorum.

Sizin renginiz hangisi..?

1907merve 03-14-2009 08:14 PM

Cevap : Renklerin Felsefesi

ben galiba SARIyım...

Şengül Şirin 03-14-2009 08:29 PM

Kırmızı. Ben hayatı savaşarak kazananlardanım. Devamlı kaynar haldeyim. En son ben yorulurum. Kolay kolay pes etmem.

en sevdiğim renk işte ben...teşekkürler arkadaşım

yesimciwciw 03-14-2009 11:32 PM

Bende hepinize teşekkür ediyorum arkadaşlar...

bonsoir 03-15-2009 03:40 PM

Mavi. Delikanlıyım, deli doluyum, gencim ve daima genç kalacağım.
70 'de olsam bilem...:57: