![]() |
Ayran Nedir? Tarihçesi
Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler'in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. Tarihçesi Ayran bir sefer sırasında ekşimiş yoğurdun ekşiliğini hafifletmek amacıyla üzerine su eklenmesiyle tesadüfen bulunmuştur daha sonra da günümüze kadar gelmiştir. Çeşitleri Ayran yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye ) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devir daim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur.Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma işlevi ile yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.