![]() |
M1 Abrams
M1 Abrams Genel Özellikler Ülke ABD Tipi / Görev türü tipi/görev türü Kökeni / Menşei kökeni/menşei Üretici üretici Tasarımcı tasarımcı Prototip prototip Hizmete Giriş hizmete giriş Hizmetten Çıkış hizmetten çıkış Durumu durumu Başlıca Kullanıcılar başlıca kullanıcılar Diğer Kullanıcılar diğer kullanıcılar Üretim Dönemi üretim dönemi Üretim Sayısı üretim sayısı Teknik Özellikler Tasarım Maliyeti tasarım maliyeti Birim Maliyeti birim maliyeti Taban Tasarım taban tasarım Değişimleri / Türevleri değişimleri/türevleri Mürettebat mürettebat Uzunluk uzunluk Yükseklik yükseklik Genişlik 3.66 m Tekerlek / Palet Açıklığı tekerlek/palet açıklığı Boş Ağırlık boş ağırlık Yüklü Ağırlık yüklü ağırlık Azami Hız azami hız Harekat Menzili harekat menzili Depo Kapasitesi depo kapasitesi Motor motor Motor Gücü 1500 hp (1119 kW) Güç / Ağırlık Oranı güç/ağırlık oranı Süspansiyon Donanımı süspansiyon donanımı Zırhı Chobham, RHA ve çelikle seyreltilmiş uranyum uyumlu kaplama Ana *****ı 120 mm M256 yivsiz top Diğer *****ları diğer *****ları ***** Donanımı ***** donanımı M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan ve 2007 yılından beri Avusturalya orduları envanterinde bulunan ana muharebe tankı dır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle (M1, M1A1 ve M1A2) Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır. M1 Abrams tankı daha önce kullanılan M60 Patton tankı yerine ordu servisine alınmıştır. 1500 hp gücündeki Gaz Türbin motoruna, sofistike bir kompozit zırha, personel güvenliği için ayrı bir patlama hücresi içinde yalıtılmış mühimmat depolama kabinine sahiptir. 61.7 tonluk ağırlığı ile en ağır muharebe tanklarından biridir. Ayrıca 120 mm'lik tank topu ile muharebe sahasında önemli bir üstünlüğe sahiptir. İlk çıkan M1 modelini elektronik ve zırh sistemlerinde yapılan geliştirmeler ile M1A1 ve M1A2 modelleri takip etmiştir. Tank komutanının top namlusundan bağımsız hedef belirleme sistemi, nişancının tespit edilen hedefler ile meşgül olurken tank komutanının yeni hedefler arayabilmesine imkan vermektedir. Termal görüş sistemi, lazer telemetreli atış destek bilgisayarı ve stabilizasyon gibi M60 tanklarında da bulunan elektronik sistemler M1 tanklarının da standart donanımları arasındadır. Kaynak : Wikipedia |