![]() |
Sorularla Anlaşılmaz Dünya
Neden bu kadar sinirli ve tahammülsüzüm,çözemiyorum.Temelde ne var? " İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor. Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için. Düşünmekten korkuyor sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için. Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için..." W. Shakespeare Neden bana böyle davranıyorlar,önyargılılar,zalimler? "Başkalarına sana davranılmasını istediğin gibi davran" Domingo De Banez Ben iyi birisiyim.Neden benim iyi olduğumu kabul etmiyorlar? " İyi iki anlama gelir.Birisi mutlak doğrudur.Diğeri ise birisi için iyi olandır." Aristo Bu kanunlara aykırı değil mi? "Yasa insanların kalplerinde yazılıdır." St Agustine Neden kimse beni farketmiyor? "Yaşadığın yerde yararlı ol" George Herbert Neden benim bilgimi kimse anlamıyor,dinlemiyor? "Bütün görkem başlamaya cürret edebilmektedir" Eugene F. Ware Ben öyle yapmak istememiştim ama öyle oldu niyeki? "Yan etkisi olmayan eylem yoktur" Barry Commoner Çok kapasitem var ama kimse anlamıyor? "Deha, insanın kendi ateşini yakmasıdır." J.Foster Anlatıyorum,anlatıyorum anlamıyorlar? "Çok konuşan az iş yapar." Schiller Ve Nietzsche ile kapatalım Öyle bir hayat yaşıyorum ki , Cenneti de gördüm , cehennemi de Öyle bir aşk yaşadım ki Tutkuyu da gördüm , pes etmeyi de. Baziları seyrederken hayatı en önden, Kendime bir sahne buldum oynadım. Öyle bir rol vermişler ki , Okudum okudum anlamadım. Kendi kendime konuştum bazen evimde, Hem kızdım hem güldüm halime, Sonra dedim ki " söz ver kendine " Denizleri seviyorsan , dalgaları da seveceksin , Sevilmek istiyorsan , önce sevmeyi bileceksin , Uçmayı seviyorsan , düşmeyi de bileceksin. Korkarak yaşıyorsan , yalnızca hayatı seyredersin. Öyle bir hayat yaşadım ki , son yolculukları erken tanıdım Öyle çok değerliymiş ki zaman, Hep acele etmem bundan,anladım... |
Sorularla Anlaşılmaz Dünya
Ben de Hayyam'dan eklemeler yapmak isterim. Akılla bir konuşmam oldu dün gece; Sana soracaklarım var, dedim; Sen ki her bilginin temelisin, Bana yol göstermelisin. Yaşamaktan bezdim, ne yapsam? Birkaç yıl daha katlan, dedi. Nedir; dedim bu yaşamak? Bir düş, dedi; birkaç görüntü. Evi barkı olmak nedir? dedim; Biraz keyfetmek için Yıllar yılı dert çekmek, dedi. Bu zorbalar ne biçim adamlar? dedim; Kurt, köpek, çakal makal, dedi. Ne dersin bu adamlara, dedim; Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi. Benim bu deli gönlüm, dedim; Ne zaman akıllanacak? Biraz daha kulağı burkulunca, dedi. Hayyam'ın bu sözlerine ne dersin, dedim: Dizmiş alt alta sözleri, Hoşbeş etmiş derim, dedi. ++ Dert içinde sevinci bul da yaşa; Haksız düzende haklı ol da yaşa; Sonu nasıl olsa yokluk dünyanın, Varından yoğundan kurtul da yaşa. ++ Yaşamın sırlarını bileydin Ölümün sırlarını da çözerdin; Bugün aklın var , bir şey bildiğin yok: Yarın, akılsız, neyi bileceksin? |