ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Yazılar & Hikayeler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=320)
-   -   Sabır Ve Şükür (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=49019)

gülgüzeli 06-23-2008 01:38 PM

Sabır Ve Şükür

SABIR

Dünya hayatındaki imtihanlar karşısında müminin sabretmesi gerekir. Sabır aynı zamanda mümin kişinin günahlarının dökülmesine vesiledir. Sabır, aynı zamanda, altının ateş içerisinde saf hale gelmesi gibi, mümini saf, kaliteli hale dönüştürür.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.
(Buhârî, Merdâ 1. Riyazu's-Salihin, hadis nu: 40.)

Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar müslümanın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar. (Buhârî, Merdâ 1, 3; Müslim, Birr 49. Riyazu's-Salihin, hadis nu: 38.)

Allah, ayağına batan bir diken veya başına gelen daha büyük bir sıkıntıdan dolayı müslümanın günahlarını bağışlar. O müslümanın günahları ağaç yaprakları gibi dökülür? buyurdu. (Buhârî, Merdâ 3, 13, 16; Müslim, Birr 45. Riyazu's-Salihin, hadis nu: 39.)

Allah, iyiliğini dilediği kulunun cezasını dünyada verir. Fenalığını dilediği kulunun cezasını da, kıyamet günü günahını yüklenip gelsin diye, dünyada vermez. (Riyazu's-Salihin, hadis nu: 44.)

Mükâfâtın büyüklüğü, belânın şiddetine göredir. Allah, sevdiği topluluğu belâya uğratır. Kim başına gelene rızâ gösterirse Allah ondan hoşnut olur. Kim de rızâ göstermezse, Allah?ın gazabına uğrar.
(Tirmizî, Zühd 57. Ayrıca bk. İbnî Mâce, Fiten 23. Riyazu's-Salihin, hadis nu: 44.)

"Sabrın sonu selamettir." denilmiştir.

ŞÜKÜR

Şükür, nimeti değil, nimeti vereni görmektir. Şükür, nimeti artırır. Yüce Allah şöyle buyurur: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir! (14/İbrahim, 7)

Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur. Nankörlük eden de bilsin ki, Allah hiçbir şeye muhtaç değildir, her türlü övgüye lâyıktır.? (31/Lokman, 12)

Hz. Peygamber (sav) de şöyle buyurmuştur:
İnsanlara teşekkürde bulunmayan, Allah'a da şükretmez.
(Tirmizî, Birr 35; Ebu Dâvud, Edeb 12. Kütüb-i Sitte, hadis nu: 984.)

Yüce Allah, zikir-şükür-sabır-namaz-İlahi yardım arasındaki bağlantıyı şu ayette açıklamaktadır:
Öyle ise siz beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin! Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir. (2/Bakara, 152-153)

Müminin hayatı sabır ile şükür arasında cereyan eder. Efendimiz konuyu şöyle açıklamıştır:
Müminin durumu gıpta ve hayranlığa değer.
Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir.
Böylesi bir özellik sadece müminde vardır:
Sevinecek olsa, şükreder; bu onun için hayır olur.
Başına bir belâ gelecek olsa, sabreder; bu da onun için hayır olur.
(Müslim, Zühd 64. Riyazu's-Salihin, hadis nu: 28.)