ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Yaz Aylarında Sebze Ve Meyveye Dikkat (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=468697)

Prof. Dr. Sinsi 08-17-2012 03:53 AM

Yaz Aylarında Sebze Ve Meyveye Dikkat
 


Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğu*na dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz ayların*da bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşme*si nedeniyle temizlik ve saklama yöntemi konu*sunda gerekli özenin gösterilmesi için tüketicile*ri uyarıyorlar. Sebze ve meyve temizliği konu*sunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması ve mutlaka klorlanmış şebeke suyuyla yıkanması gerektiğini belirtti. Virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo, paratifo başta olmak üzere çeşitli hasta*lıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önem*li etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mut*laka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olma*ması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşma*sı ve klorlu temiz suyun temin edilememesi ha*linde ise bulanık olmayan bir litre suya üç dam*la olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretil*miş çamaşır suyu kullanılabilir.”

Prof. Dr. Sinsi 08-17-2012 03:53 AM

Yaz Aylarında Sebze Ve Meyveye Dikkat
 
Saklama yöntemi de önemli

Hava sıcaklığının artmasının bakterilerin üre*mesi için elverişli ortam yarattığını ifade eden uzmanlar gıdaların saklanmasının da önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Sebze ve meyveyi bol su ile yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin değerlerini kaybetmelerini engellemek istiyorsak, mutlaka kurulamalıyız. Çünkü, ıslak ortamlarda bakteriler üremeye de*vam eder. Mümkün olduğu kadar sebze ve mey*ve, tazeyken, satın alındıktan sonra en kısa süre*de tüketilmelidir. Çünkü, bekletme, vitamin kay*bına ve bakteri üremesinin hızlanmasına neden olur. Vücuda yararınım en üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan kadar alınıp tazeliğini kay*betmeden tüketilmesi gereklidir.”


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.