ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Sebzelerin Yenen Kısımlarına Göre Sınıflandırılması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=465604)

Prof. Dr. Sinsi 08-17-2012 03:27 AM

Sebzelerin Yenen Kısımlarına Göre Sınıflandırılması
 


Sebzelerin yenen kısımlarına göre sınıflandırılması


1. Kökleri yenen sebzeler


2. Yumruları yenen sebzeler


3. Soğanları yenen sebzeler


4. Yaprakları yenen sebzeler


5. Çiçek ve çiçek tablası yenen sebzeler


6. Meyveleri yenen sebzeler

1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam

2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler

Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler

Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :

1. Kökleri yenen sebzeler


Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam


2. Yumruları yenen sebzeler

Patates, yer elması, tatlı patates


3. Soğanları yenen sebzeler

Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler

Taze soğan ve sarımsak, pırasa

5. Sürgünleri yenen sebzeler

Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler

Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler

Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler

Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka

Süs bitkilerinin sınıflandırılmasında

1. Kesme çiçekler


Gül karanfil, krizantem vb.


2. Saksı çiçekleri

3. Çelikler

Aşı ve çoğaltma materyalleri

4. Soğan, yumru, rizom ve kökler
5. Fidan, fide ve çelikler



Kaynak: Sera Ürünlerinin Pazarlanması


Prof.Dr.Atilla GÜNAY - Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.