![]() |
Üç Önemli Ders...
> Birinci ve de en onemli ders. Okuldaki ikinci ayimda, hocamiz test > sorularini dagitti. Ben okulun en iyi ogrencilerinden biriydim. Son soruya > kadar soluk almadan geldim ve orada cakildim kaldim. Son soru soyleydi: > "Hergun okulu temizleyen hademe kadinin ilk adi nedir?.." Bu herhalde bir > cesit saka olmaliydi. Kadini yerleri silerken hemen hergun goruyordum. > Uzun > boylu, siyah sacli bir kadindi. 50'lerinde falan olmaliydi. Ama adini > nerden > bilecektim ki!.. Son soruyu yanitsiz birakip kagidi teslim ettim. Sure > biterken bir ogrenci, son sorunun test sonuclarina dahil olup olmadigini > sordu. "Tabii dahil" dedi, hocamiz.. "Is yasaminiz boyunca insanlarla > karsilacaksiniz. Hepsi birbirinden farkli insanlar. Ama hepsi sizin > ilginiz > ve dikkatinizi hakkeden insanlar bunlar. Onlara sadece gulumsemeniz > ve`Merhaba' demeniz gerekse bile.." Bu dersi hayatim boyunca unutmadim. O > hademenin adini da.. Dorothy idi. > > * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > > Ikinci onemli ders.. Yagmurda otostop!..Bir gece vakit geceyarisina dogru > Alama otoyolunun kenarinda duran bir zenci kadin gordum. Bardaktan > bosanirca > yagan yagmura ragmen, bozulan arabasinin disinda duruyor ve dikkati > cekmeye > calisiyordu. Gecen her arabaya el salliyordu. Yaninda durdum. 60'li > yillarda > bir beyazin bir zenciye hem de Alabama'da yardima kalkismasi pek olagan > seylerden degildi. Onu kente kadar goturdum. Bir taksi duragina biraktim. > Ayrilirken ille de adresimi istedi Verdim. Bir hafta sonra kapim calindi. > Muazzam bir konsol televizyon indiriyordu adamlar. Bir de not ekliydi, > armaganda.. "Gecen gece otoyolda bana yardiminiza tesekkur ederim. O > korkunc > yagmur sadece elbiselerimi degil, ruhumu da sirilsiklam etmisti. Kendime > guvenimi yitirmek uzereydim, siz cika geldiniz. Sizin sayenizde olmekte > olan > kocamin yataginin bas ucuna zamaninda ulasmayi basardim. Biraz sonra son > nefesini verdi. Tanri bana yardim eden sizi ve baskalarina karsilik > beklemeksizin yardim eden herkesi kutsasin!.. En iyi dileklerimle, Bayan > Nat > King Cole." > > * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * > > Üçüncü onemli ders.. Size hizmet edenleri hep hatırlayın.. > > Bir pastanin uc otuz paraya satildigi gunlerde 10 yasinda bir cocuk > pastaneye girdi. Garson kiz hemen kostu.. Cocuk sordu: "Cukulatali pasta > kac > para?.." "50 cent!.." Cocuk cebinden cikardigi bozuklari saydi. Bir daha > sordu: "Peki dondurma ne kadar.." "35 cent" dedi garson kiz > sabirsizlikla.. > Dukkanda yiginla musteri vardi ve kiz hepsine tek basina kosusturuyordu. > Bu > cocukla daha ne kadar vakit gecirebilirdi ki.. Cocuk parasini bir daha > saydi > ve "Bir dondurma alabilir miyim lutfen" dedi. Kiz dondurmayi getirdi. Fisi > tabagin kenarina koydu ve oteki masaya kostu. Cocuk dondurmasini bitirdi. > Fisi kasaya odedi. Garson kiz masayi temizlemek uzere geldiginde, gozleri > doldu birden. Masayi sanki akan yaslar temizleyecekti. Bos dondurma > tabaginin yaninda cocugun biraktigi 15 centlik bah?i? duruyordu.. > > * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * |