![]() |
İkindiyi Mekke’De Kılmak
İmam-ı Süyuti hazretleri “rahmetullahi aleyh”, büyük İslam âlimlerindendir. Yedi yaşına gelmeden Kur’an-ı kerimi ezberledi. İslam ilimlerinin hepsini öğrendi ve Şeyh-ül İslam oldu en nihayet. Çok kerametleri görülmüştür. Ancak bunları gizler, belli etmezdi kimseye. Bir talebesi anlatıyor: Bir gün hocam bize gelmişti. Oturup sohbet ettik. İkindi yaklaşınca, hocam bana dönüp; - Evladım! İkindiyi Mekke'de kılsak diyorum. Haydi kalk, beraber gidelim, buyurdu. Ve ekledi: - Lakin başkası bilmesin. Evimizin önüne çıktık. Bana; - Yum gözlerini! dedi. Yumdum. El ele tutuşup, birkaç adım yürüdük. Sonra; - Gözlerini aç! buyurdu. Açınca afalladım. Zira baktım ki, Mekke'de, Mualla kapısının tam önündeyiz. Sahabe-i kiramın kabirlerini gezdik. Birçok yerleri ziyaret ettik. Mescid-i haram'a yürüdük. Kâbe-i şerifi tavaf ettik. Zemzem suyundan içtik, hurmalarından yedik. Yum gözlerini Dönme vakti gelmişti ki, hocam bana; - İstersen Mısır'a benimle gel. İstersen hac mevsimine kadar burada kal! buyurdu. - Sizinle gelmek isterim, diye arzettim. - Pekâlâ, yum gözlerini! buyurdu. Yumdum. Az sonra; - Aç! buyurdu. Açtım. Gördüm ki Mısır'dayız. Tam da evimizin önünde. |