![]() |
Reflü Nedir? Teşhisi - Tedavisi
.....
Reflü Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20’sinde reflü görülmektedir. Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir. ..... Reflü Şikayetleri Nelerdir? Hastaların en sık dile getirdiği şikayet mide yanmasıdır.
..... Reflü Şikayetleri Başka Hangi Hastalıkları Çağrıştırır? Hazımsızlıkla İlgili Olan Şikayetler
Kulak Burun Boğaz Hasatlıkları İle İlgili Olan Şikayetler
Göğüs hastalıkları İle İlgili Olan Şikayetler
Kalp Hastalıkları İle İlgili Olan Şikayetler
..... Yanma (Heartburn) Ve Göğüs Ağrısı Yanma ya da göğüste yanma, reflüde en sık karşılaşılan yakınmalardan biridir. Göğüs kafesinin bitiminde, daha yukarıda ve hatta boğazda hissedilebilir. Bazı hastalar bu şikayeti ‘reflü periyodlarında kulağıma kadar yanma’ şeklinde tanımlarlar. Tedaviden önce kardiyolojik ve/veya akciğerlerle ilgili herhangi bir sorun olmadığı mutlaka ortaya konmalıdır. Reflüde oluşan yanma ve ağrının kaynağı, mide içeriğiyle temas eden yemek borusu hücrelerinde oluşan hasardır. Reflü, ne kadar uzun süreli ve ne kadar yukarı çıkıyorsa, yanma hissi de o oranda fazla algılanmaktadır. Daha önceki reflü atakları, hücreyi daha duyarlı hale getirmekte (sensitizasyon) ve hem asit hem de alkali Reflüsünde ağrı ve yanma algısının daha çok duyumsanmasına neden olmaktadır. Kronik Reflüde oluşan ve hücreler arasındaki sıkı bağların (tight junction) açılmasına neden olan yıkım, normalde hücrelerin altında olan algılayıcıların doğrudan asit ve alkali sıvıyla temas etmesine neden olmakta ve yanma/ağrı hissi oluşmaktadır. Yalnızca gaz çıkışının (geğirme) olduğu durumlarda asit buharına bağlı yanma algılanabilir. Reflü sağıltımından sonra, patolojik reflüsü olmayan hastalarda zaman zaman algılanan yanmanın uzun süreli hastalık nedeniyle oluşan aşırı duyarlılıktan (santral hipersensitivite) kaynaklandığı ve böyle bir durumda algının kaybolmasının uzun zaman aldığı bilinmektedir. Sağlıklı Mide * * * ** * * * * * Fıtıklaşmış Mide http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpghttp://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg ..... Nasıl Teşhis Konur? Reflü hastalığının teşhisinde en önemli faktör hastanın anlattıklarıdır. Hastanın şikayetlerine göre reflü olabileceği düşünülür. Muayenede ses tellerinde özellikle arka tarafta kızarıklık ve tahriş olması reflü teşhisini kuvvetlendirir. reflüyü ispatlamak için bazı testler yapılabilir:
..... Tedavisi Reflü tedavisinde 3 seçenek vardır: Hastanın dikkat etmesi gerekenler, ilaç tedavisi ve ameliyat. Reflü hastalığı olan hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Yüksek yastıkta yatın Yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayın. Bunun için yastık sayısını artırabilir veya yatağın baş kısmını yükseltebilirsiniz. 25-30 derese diklikte bir açıyla yatıldığında mide içeriğinin yemek borusu ve yutağa doğru kaçışı azalır. . http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg . Yatmadan önce besin almayın Yatmadan 2 saat önce besin almamaya özen gösterin. Midenin içeriğini boşaltma süresi takribi olrak 2-3 saattir. Boş bir mideyle yatmak reflü olasılığını en aza indirir. Bu nedenle yemeklerden sonra bir süre yatmayın ve uzanmayın. . http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Sigara ve Alkol kullanmayın Sigara asit salgısını uyarıp mide kapakçık basıncını düşğrerek reflünün artışınıa yol açar. Sigara ve alkol kullanmayın. . http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Asitli içecekler içmeyin Kolalı içecekler, kahve, çikolata, yağlı, acılı, baharatlı yiyeceklerden kaçının. Asitli içecekler ve bu tür besinler, mide şikayetlerinin artmasında önemli rol oynarlar ve asit salgısını uyarıp mide kapak basıncını düşürerek reflünün artışına yol açarlar. Bunların yanı sıra:
Reflü hastalığında asit salgısını azaltan veya asitin zarar vermesini önleyecek ilaçlar kullanılır. En çok kullanılan ilaçlar asit pompası inhibitörü adı verilen ilaçlardır. Bu ilaçlar en az 6 hafta hatta bazen aylarca kullanılırlar. Doktorunuz bu ilaçların dozunu ve süresini size göre ayarlayacaktır. Reflü için bazen ameliyatlar da yapılır. Bu en çok mide fıtığı için uygulanır. Bazende ilaçlarla sonuç alınamadığı zaman mide ile yemek borusu arasındaki kası kuvvetlendirmek için ameliyat uygulanır. Lütfen Dikkat: Biz Forum Gerçek olarak sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık probleminiz olduğunda kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine,lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz! |
Reflü Nedir? Teşhisi - Tedavisi
Merhabalar,
Gerçekten çok güzel bir site, bir çok yazı ile kısa sürede reflü ile ilgili bir çok bilgiyi öğrendim bugun sitenizden. Yaklaşık 5 senedir reflü şikayetim vardı, özellikle gece yatarken ortaya çıkıyordu. Göğsümde bir yanma hissi ile yataktan bir çok kez sıçrayarak kalktığım oluyordu. Endoskopi çektirmeme rağmen çok ciddi bir sorunum olmadığı söyleniyordu ve hayat tarzımda değişiklikler yapmam söyleniyordu. Örneğin; Yüksek yastık kullandım, az ve sık yemek yedim, bir süre buna benzer farklı bir çok teknik ve ilaç kullandıktan sonra şimdiye kadar rahatsızlığım başladığı anda bana iyi gelen tek ürün * * * * * * diye bir ürün oldu. Reflünün nasıl dert yaratan bir hastalık olduğunu bildiğim için bunu paylaşmayı bir borç bilirim ve tüm hastalara acil şifalar dilerim * * * * * * * * * Konu düzeltilmiştir. lale |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.