ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Hangi Ot Ve Baharat Hangi Balık İle Deniz Ürününde Kullanılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=384334)

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:25 AM

Hangi Ot Ve Baharat Hangi Balık İle Deniz Ürününde Kullanılır
 
Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile genede kullanmaya başlamıştır.

Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağım. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğim kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımları esas alarak yazdım

Fesleğen:

Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

Defne yaprağı:

Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

Keraviye:

Buğulama, haşlama ve dolmalarda

Zencefil:

Bütün balık yemeklerinde,, istakozda, sos yapımında, midyede

Köri:

Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

Mercankökü

Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

Hardal:

Toz halinde güveçlerde,

Muskat:

Yengeç ve istakozla

Nane:

Balık ızgaralarda, balık çorbasında, karides tavada

Paprika:

Dolma ve güveçlerde

Maydanoz:

Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz):

Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde tadlandırmak için

Kırmızı biber (toz veya pul):

Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

Adaçayı:

Dolma ve güveçlerde

Kekik:

Bütün deniz ürünleri ile birlikte

Tarhun:

Fırın ve soslu balık yemeklerinde

Biberiye:

Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

Sarmısak:

Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

Ceviz:

Tarator ve benzeri soslarda

Badem:

Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

Kapari:

Turşu halinde buğulamalarda

Balık nasıl saklanır?

Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir.



www.denizce.com'dan alıntıdır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.