ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Camgöz (Köpek Balığı) İzgara (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=384324)

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:26 AM

Camgöz (Köpek Balığı) İzgara
 
Benim severek yediğim iki köpek balığı türü var.
Aslında camgöz değil de mahmuzlu camgöz balığının ızgarasından bahsedeceğim. Her ikisi arasında yeme açısından önemli bir fark yok, ama Karadeniz dışındaki arkadaşlar aynı bilgileri camgöz için de kullanabilir.
Mahmuzlu camgözün sırt yüzgeçleri önündeki dikenlere lütfen dikkat edin. Çok acı verebilir.

Mahmuzlu camgöz, bilimsel adı Squalus acanthias
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Camgöz, bilimsel adı Mustelus mustelus


Bu balıklar 120 cm ye kadar boyda olabilir. Ağırlıkları da 5 kg yu geçebilir. Tüm köpek balıklarında olduğu gibi onları hem tatlısuda hem de tuzlusuda yaşatabilecek özel bir kan içeriği nedeniyle kanlarında bolca amonyakımsı maddeler vardır.
Bu nedenle işi bilmeyen kişiler tarafından yenilmeye çalışıldığında tatsız, kekremsi, kötü kokulu bir et elde edilir.

Köpek balığına lezzet katmanın yolu etten kan ve kana ait tüm izleri uzaklaştırmaktır. Bu hamsi ayıklamadan az daha zahmetli bir iştir fakat sonunda erişilen lezzet her şeye değer.
Avlanan köpek balığının kuyruğu kesilerek kanı akıtılır. Bu canice gibi gelse de çoğu balıkları (orkinos ve ton türleri de dahil) başka türlü yemeye olnak yoktur.
Daha sonra derisi soyularak etler fleto edilir. Balığın büyüklüğüne göre hamburger büyüklüğünde ve onun iki katı kalınlıkta parçalar uygundur.
Bu fletolar bit tepsiye dizilerek üzerine çeşme suyu eklenir. Bir iki saat sonra balık etindeki kalıntı kan ve diğer maddeler bu suya geçer. Su pembeleştikçe su süzülüp taze suyla yenilenerek buna en az 3 sefer devam edilir.

Daha sonra suyu süzülen filetolar tuzlanır, üzerine az karabiber, sevenler için az pul biber ve nane ekilerek 1 saat kadar bekletilir.
Artık et yemeye hazırdır... İsterseniz üzeri kızarıncaya kadar ızgarada veya fırında isterseniz şiş kebap olarak pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:26 AM

Camgöz (Köpek Balığı) İzgara
 
Peki yakup abi sorumu mazur gör Bilmediğim için soruyorum


Köpek balığı leş yediği için dinimizce köpek balığı eti haram diye biliyorum çünki aç kaldığı sırada kendi yavrusunu yer diye okumuştum eğer bilgin var ise bir açıklama yaparmısın ??? saygılar


Nette biraz bakınca şunu buldum


48- Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini

koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars,

sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik

gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır. Azı dişleri olduğu halde bunlarla

başkasına saldırmayan bir hayvanın eti de yenebilir; deve gibi


Köpek balığı olarak geçmiyor ama oda avını parçalayarak yiyor ???


Kaynak:http://www.menzil.net/modules.php?na...ontent&tid=122

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:26 AM

Camgöz (Köpek Balığı) İzgara
 








NoFe@R!!!



Peki yakup abi sorumu mazur gör Bilmediğim için soruyorum


Köpek balığı leş yediği için dinimizce köpek balığı eti haram diye biliyorum çünki aç kaldığı sırada kendi yavrusunu yer diye okumuştum eğer bilgin var ise bir açıklama yaparmısın ??? saygılar





Tayfun


Merakını takdir ediyorum.


Lüfer de yavrusunu yer.


Köpekbalığı yemenin haram olduğuna dair bir bilgiye ben rastlamadım.


Köpekbalığını ben de yerim .

Eğer sen bunun yanlış olduğuna dair bir bilgiye ulaşırsan lutfen bizi de haberdar et, yoksa sen de tadına bak.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.