ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tatlı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=687)
-   -   Midye Tatlısı / Midye Baklavası (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=380795)

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:04 AM

Midye Tatlısı / Midye Baklavası
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Hamur malzemeleri
  • 1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı yoğurt
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 adet yumurta
    1 yemek kaşığı sirke
    1 çay bardağı buğday nişastası
    3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
    Yarım paket kabartma tozu
    1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
    Arasına serpmek için: Buğday nişastası
    Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
  • İçi için: Ceviz
Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
    2.5 su bardağı su
    Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz
Midye tatlısı nasıl yapılır?
  • Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve k. tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
    Hamuru 8 eşit parçaya bölün. 15 dakika kadar dinlendirin. (Benim size tavsiyem bu tatlıyı yaparken, 12 bezeye ayırın. O şekilde eminim çok daha gevrek olacaktır. Bezeler büyük olduğu için benim istediğim kadar gevrek olmadı)
    Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
    Aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste nişasta serpmeyin.
    Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün.
    Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
    Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.
    Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın. Çok kalın olmamalı.
    Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın. (yumurta sürmeye bastırmaya gerek yok açılmıyor.)
    Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.
    200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.
    Şurubu hazırlayın. Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak.
    Şurubu sıcağa yakın ılık olunca soğuyan tatlının üzerine dökün.
  • 4-5 saat sonra tatlınız servise hazır.


Baklava yufkası açarken dikkat edilecek hususlar;
  • Çok yumuşak yada çok katı bir hamuru yeteri kadar inceltemezsiniz. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
    Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır, içe doğru kıvrılır.
    Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce merdaneyle pasta tabağı kadar büyütün. Sonra oklavayla inceltin.
    Oklavayla inceltmeden önce, yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nişasta döküp bastırmadan yayın. Sonra açmaya devam edin.
    Orta kalınlıkta ağır bir oklava tercih edin. Mümkünse şimşir ağacından yapılmış oklava kullanın.
    Yufkayı bir tahta üzerinde açın. Mdf gibi kaygan yüzeylerde, yufka tutunamayacağı için büyütmekte çok zorlanırsınız.
  • Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.