![]() |
İtalya Mutfak Kültürü
italyan mutfağı - italtan yemekleri - italya geleneksel mutfağı - italyan mutfağının özellikleriİtalyan Mutfağı ete, hamur işine ve pirince dayanır. Makarnaları, pizzaları ve değişik otlarla kokulandırılmış soslu etleri ile İtalyan Mutfağı tüm dünyada tanınır ve sevilir. İtalyanların yeme alışkanlıkları, aralarında büyük farklılıklar gösteren bölgelere göre değişir. Cenova gibi kıyı bölgelerinde bol balık ve deniz ürünleri yenmesine rağmen Lombandino ve Piyemonte yöresinde ise balık çok az tüketilir.
Kuzeyde yemeklerde fazla domates kullanılmaz. Genellikle pirinç, safran ve sebze ile yapılan "Risotto" yenir. Ayrıca sert buğdaydan elde edilen irmik kullanımı tüm Kuzey'de çok yaygındır. Çizmenin batı şeridinde balık, hamur işleri ve et tüketilir. Tüm bu yemeklerde bol miktarda domates, özellikle sebze ve hamur işlerinde çok kullanılır. İtalyanlar sebzeyi etin ve balığın yanında garnitür olarak yerler. İtalya'da yemeklik yağların kullanımı da bölgelere göre farklılık gösterir. Kuzey'de yemeklerde tereyağı, Güney İtalya'da ise zeytinyağı kullanımı yaygındır. İtalyanların ünlü "Pizza"sı Napoli kökenlidir. Belki de tarihte, Romalıların kullandığı çok ince bir hamurdan yapılan ve Pita (pide) denilen bir ekmekten örnek alınmıştır. Pizza başlangıçta çok basitti. İnce bir hamurun üzerine domates ve çeşitli otlar konularak pişirilirdi. Daha sonra devreye ünlü Mozzarella peyniri girdi ve bu da pizzanın üzerine konan malzemelerin arasına katıldı. İtalyan Mutfağı'nda yemeklerde çok çeşitli taze ot kullanılır. Bu mutfağa çeşnisini ve kendine özel tazeliğini bu otlar verir. Kek, kurabiye ve tatlı vapurunda ise tarçın, karanfil ve vanilya gibi baharatlar kullanılır. İtalyanlar tatlı olarak en çok dondurma tüketirler. Dondurmanın en az 800 yıllık geçmişi vardır. İtalyanların kahveleri de çok ünlüdür. Ünlü 'Cappucino' ve 'Espresso' İtalyanlara özgüdür. İtalya'da öğle yemeği öğünler arasında en önemli olanıdır. 13.00 - 13.30 arasında yenmeye başlanır. Genellikle makarna veya pirinçle yapılan risotto ya da değişik bir giriş yemeği ile başlar. Bunu, yanında sebze bulunan bir et yemeği ve meyve takip eder. Akşam yemeği daha hafiftir. Bazen bir "Minestrone" yani içinde küçük makarnalar ve küçük küçük kesilmiş sebzeler bulunan koyu bir çorba yenir. Bazen de biraz makarna, şarküteri ve arkasından da tatlı veya meyve veya peynir yenir. Giriş yemekleri, genellikle taze hamurdan yapılan ve soslu veya sossuz olarak yenilen "ravioli, tostanyani, lazanya, taglietelle" gibi makarnalar olabileceği gibi, pirinç, et, sebze ve jambon ile yapılabilen "risotto'lardır. Tabii patatesten yapılan "Gnocchi" gibi giriş yemeklerini de unutmamak gerekir. İtalya'da makarna yalnızca giriş yemeği olarak yenir. Hiçbir zaman ana yemek değildir. İtalyan mutfağı ağırlıklı olarak makarna ve pizzalara dayanır. Özellikle ülkenin güneyinde birçok çeşitte makarna evlerde günlük olarak ekmek gibi pişirilir. Makarnalar oldukça zengin soslarla birlikte servis edilir. Mozarrella, Parmesan ve Ricotta gibi dünyaca ünlü peynirler ve Salami, Mordotella gibi sosis ve salamlar sıkça yemeklerde kullanılır. İtalyan tatlıları hafif ve lezzetlidir. Tatlılara eşlik eden çeşitli kahveler (özellikle espressolar) sıklıkla tüketilir. İtalyan mutfağı Akdeniz mutfağı özelliklerini taşır. Zeytinyağı yoğun olarak kullanılırken, çeşitli peynirler, deniz ürünleri, baharatlar ve otlar sıklıkla yemeklere eşlik eder. Ülkenin kuzey ve güneyi oldukça farklı karakteristikler göstermektedir. Güney İtalya’da ev yapımı lezzetler ön plandayken, Kuzey İtalya market ürünlerine daha çok yer verir. Aperitivo: Aperatif anlamına gelir. Genellikle ana yemekten önce iştah açıcı olarak alınır. Antipasto: Tam anlamıyla “yemekten önce” alınan sıcak ya da soğuk aperatiflerdir. Primo: Genellikle makarna, risotto, gnocchi, polenta veya çorbadan oluşan sıcak bir tabaktır. Secondo: Ana yemek, genellikle balık ya da etten oluşur. Dana gibi kırmızı etler ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Yemekler her zaman bolca sos ve çeşitli garnitürler ile servis edilir. Contorno: Yan yemek. Salata ve pişmiş sebzelerden oluşur. Formaggio e frutta: Peynir ve meyve tabağı. Genellikle yerel peynirler ve meyvelerden oluşur. Dolce: Tatlı. Kek ve kurabiyeler özellikle tercih edilir. Caffè: Kahve alıntı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.