![]() |
Kafur
Kafur Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kafur Hakkında - Kafur Faydaları - Kafur Yetiştiriciliği
(Cinnamomum camphora) Defnegiller familyasındandır. 20-40 metre boylanabilen 2 bin yıl gibi çok uzun ömrü olan yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Anayurdu Japonya ve Güney Çin olmakla birlikte Akdeniz ülkelerinde ve az da olsa ülkemizde yetiştirilmektedir. Kafur bu ağacın dallarının öğütülmesiyle elde edilen tozun su buharıyla damıtılmasından elde edilir.Renksiz yada beyaz özel ve güçlü kokulu acı ve yakıcı bilirsu bir maddedir.Dokunulduğunda yağlı hissi verir.Uçucu olduğu için kapalı kaplarda ve serin yerde saklanır.Zeytinyağında eritilerek kullanılması daha kolaydır. Bileşiminde bitkiye adını veren kafur bulunur,terpen yapısında bir ketondur bu. Kafur az miktarda ağızdan alındığında sinir sistemi , solunum,kalp ve dolaşım uyarıcısıdır.Uyanıklığı ve dikkati arttırır. Dışardan uygulundığında ağrı kesici ve mikrop öldürücüdür.Romatizma ağrılarına,kaşıntılara, bazı cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun için 10-20 gram kafur 100 gram alkolde yada zeytinyağında eritilir ve sorunlu yere uygulanır. Ölülerin ağız ve boğaz boşluklarına bir miktar kafur konur ki mikrop öldürücü özelliğinden dolayı böcekler cesede yaklaşmasın .Yine güve yememesi için yünlü kumaşların yanlarına kafur konur. Eski Çin’den İslam Tıbbından İbn-i Sina dan bu yana kullanılan kafurun mikrop öldürücü ve ağrı kesici etkisini modern tıpta kabul eder. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.