![]() |
Soru:"Ülseratif Kolitin Doğal Seyri Nasıldır?"
merhaba hocam ben daha önceden sizi biraz bilgilendirmiştim.bana genel cerrahi bölümünde bir kolonoskopi ve patoloji sonuçlarıyla bu teşhis konuşldu.daha sonra gastro. bülümüne dr sevk etti.burdada bana rektoskopi yapıldı. kolonoskopi açıklaması:Splenik fleksuraya kadar ilerlendi.bu alanda kolon lümeni kirliydi.anal kanaldan itibaren 10 cm ye kadar mukoza hiperemik ve ödemli görünümdeydi. patoloji sonucundada ülseratif kolite uyumlu bulgular diye belirtildi. gastro. dr unun bulguları:rektum mukoza ödemli kızarık kolay kanamalı ve exüda görüldü.sigmoid proximalinden sonra normal göründü.teşhisi anorektal ülseratif kolitis . bu sonuçlara göre kansere yakalanma riskim nedir? bana bir hemşire bu hastalığı yenen biriyle görüştürecekti fakat bir sebepten dolayı görüşemedim.bana doktorlar bunun kesin yenebilmenin mümkün olmadığını söylemişlerdi.bu hastalığı yenebilme ihtimalim varmı?küçük bir ihtimalde olsa ben bu hastalığı yenmek istiyorum neler yapabilirim?ömür boyu ilaç kullanmak istemiyorum. bitkisel ilaçlara başvurmalımıyım.eğer başvurabiliyorsam hangilerini almalıyım? ilginiz için şimdiden teşekkürler... Doç.Dr. Yusuf AKCAN 27. 16:46:07 Ülseratif kolit ilk ataktan sonra tedavi ile yatıştıktan sonra %30 hastada bir daha tekrarlamaz. ancak %70 hastada bu hastalık ataklar ve yatışmalarla gider. tüm kolon tutulumu olanlarda yaklaşık 10 yıldan sonra kolon knaseri riski bir miktar arttığı için yılllık kolonoskopik takipler gerekir. herhastada kanser geşiecek diye bir şey anlaşılmasın normal aynı yaştaki kişilere göre risk fazladır. Sol kolon tutulumu olanlarda ise 15-20 yıldan sonra hafif bir kolon kanseri risk artışı söz konusudur. onlardada yıllık kolonoskopik takip uygun olur. ülseratif kolitli hastalarda kolonun alınması hastalığı ortadan kaldırır. kolon yoks ülseratif kolitde yoktur. ancak hastalar kolon alınıp karın duvarından kolostomi açılmasını istemekdikleri için cerrahi enson ve mecbur kalındığında tercih edilmektedir. bununla beraber günümüzdeki ilaç tedavileri ile uzun süer yakınmasız dönemler sağlanabilmektedir. bir çok yeni ilaçlar çıkmış ve muhtemelen çıkacaktır. bu yüzden yıllar sonrasını düşünerek moralinizi bozmayınız. bir gastroenterologun takibinde olmalısınzı sağlıcakla.. Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz. |