ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Diş Çürüğüne 11 Önlem (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=287332)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 03:33 AM

Diş Çürüğüne 11 Önlem
 

Diş çürüğüne 11
önlem




Dişlerinizle başınız dertte mi? Çürüğü önlemenin yolları var. Uzmanlar
bunun için 11 yol öneriyor. Diş
çürüklerini çok kolay tedbirlerle önlemek mümkün olabiliyor.
İşte çürüğü önleyen basit yöntemler:
1.Sabah kahvaltısından
sonra ve akşam yatmadan önce dişler

fırçalanmalı ve her gün düzenli olarak

diş ipi kullanılmalı.
2.Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme
yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde
biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmeli.
3.Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici
yüzleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği
kullanılmalı.
4.Fırçalar, orta derecede sert yada yumuşak kıllı
olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmeli.
5.Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalı.
6.Dengeli
beslenmeye dikkat edilmeli ve abur cubur yiyeceklere bir sınır
konulmalı. Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren
uygulamalardan 'florlama'
ve 'fissür
örtücüler' hakkında diş hekimine başvurulmalı.
7.Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu
kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalı.

8.Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda

ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren
florürlü gargaralar da kullanılabilir.
9.Şekerli yiyecekler ana öğünlerde tüketilmeye
çalışılmalı ve yemek aralarında birşey yememeye gayret edilmeli.
10.Belirli periyotlarla

diş hekimine başvurulmalı ve çürüklerin erken yakalanması
sağlanmalı.
11.Sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde
veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler
ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulmalı.
KARBONHİDRAT VE ŞEKERE DİKKAT!
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler
oluştuğuna göre, herkes için bir tehlike var demektir. Ancak
beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı çok yüksek
olanlar, bir de kullandıkları suların florür oranı çok düşükse çok daha
fazla çürük tehlikesi altındadır. Bakteri plağı tarafından oluşturulan
asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da, tek
başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve miktarını azaltan
hastalıklar ya da ilaçlarda çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar. Bu
nedenle de diş hekimleri tükürük akışını artırdığı için şekersiz
sakızları sıklıkla önerirler.






















Kaynak: Hekimim


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.