ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin... Bitkisel Öneriler... (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=261456)

Prof. Dr. Sinsi 07-22-2012 08:30 PM

Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin... Bitkisel Öneriler...
 
Arkadaşlar Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin için bildiğim bitkisel önerileri paylaşacağım yararlı olması dileğiyle...

AKIL VE ZEKA :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Yağı burun deliklerine damlatılır.

Ak darı : Çayı içilir.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir.
Biber ve fidesi : Yenir, suyu içilir.
Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur.
Et (koyun) : Eti yenir.
Et (tavuk) : Eti yenir
Fıstık : Meyvesi ve Macunu yenir.
Fil disi : Tozu nane suyuna karıstırılır içilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir.
Havlıcan : Çayı içilir.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kabak (balkabağı) : Yenir, surubu içilir. .
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Kara lahana : Yenir, salatası yapılır.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Tarçın (Çin tarçını) : Çayı içilir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.

DİMAĞ:
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır.

Adasoğanı : Suyundan içilir.
Ak anber : Yenir ve içilir.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Amber ağacı : Serbeti içilir. Gül ve benzeri yağlarla, macunlara katılır.
Amerikan çayı : 4 gramının çayı ve suyu içilir.
Anason : Öd ağacı ile demletilir içilir.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Ayva : Meyvesi Yenir. Suyu ve surubu içilir.
Badem ve yağı : Üzüm ve sekerle yenir. Yağı sürülür.
Bahçe sebboyu : Koklanır.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir.
Baladır ağacı (Hint) : 2 gramının çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Biberiye (kusdili) : Çayı ve suyu içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı burun deliğine damlatılır.
Elma : Yenir. Surubu içilir.
Fındık : Yenir. Macunu yapılır. Yağı burun deliğine damlatılır.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Gül : Çayı ve suyu içilir. Gül suyu sürülür. Koklanır. Yağı burun deliğine damlatılır.
Hanımeli : Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Hazenbel : Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Hindistan cevizi : Macunu yenir.
Horoz : Gencinin eti yenir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
?ncir : Fıstıkla yenir.
Kabak (balkabağı) : Yenir, Suyu ve surubu içilir.
Kadife çiçeği : Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Kafur ağacı : 0. 12 gram marul suyu ile burna damlatılır.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Karanfil : Çayı ve suyu içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Kebere (kedi tırnağı) : Gargara yapılır.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Buharı içe çekilir.
Kılıç otu : Kabuğu yakılır, buğusu yapılır.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Küçük kusuta : 20 gramının çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Lale çiçeği : Lapası kullanılır.
Lebak ağacı : Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Marul : Tohumu yutulur.
Menekse : Surubu içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Merkep turuncu : Çiçeği koklanır. Buharı içe çekilir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Misk otu (bostan karanfili) : Koklanır. Buharı içe çekilir.
Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak içilir.
Mürsafi : Tozu enfiye gibi buruna çekilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Nergis çiçeği : Birkaç kere koklamak dimağ tıkanıklığına iyi gelir. Buharı içe çekilir.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Öd ağacı : Çayı ve suyu içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı burun deliğine damlatılır.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Su kabağı çekirdeği : 12 gram çekirdeği ezilip suyu içilir.
Tavuk : Eti bol bol yenir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Buharı içe çekilir.
Yer somunu : Buharı içe çekilir.
Zencefil : Macunu yenir. Buharı içe çekilir.

HAFIZA - UNUTKANLIK :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır.

Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Ardıç katranı : Leblebi tozuyla hap haline getirilerek yutulur.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Baladır ağacı (Hint) : 2 gramının çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı kullanılır.
Düğmelice süpürge : Çayı ve suyu içilir.
Fındık : Yenir. Macunu yapılır.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karanfil : Çayı ve suyu içilir.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Koyun tavsanı : 4 gam pismisinin suyu içilir.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Pelin otu : Çayı ve suyu içilir.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Selvi ağacı : Üzüm sırası ile karıstırılarak içilir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzüm : Yenir.
Yabani zeytin ağacı : Meyvesi yenir.
Yoğurt otu (sünnetlice otu) : Bal ile karıstırılıp yutulur.

Prof. Dr. Sinsi 07-22-2012 08:30 PM

Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin... Bitkisel Öneriler...
 
HAFIZA - ZiHiN :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır.

Ak darı : Çayı ve suyu içilir.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Amlaç (Hint) : 7. 5 gramının Çayı ve suyu içilir.
Antep fıstığı : Yenir. Balla macun yapılır.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Armut : Yenir. Surubu içilir. Çekirdeğinin Çayı ve suyu içilir.
Ayçiçeği : Çayı ve suyu içilir.
Badem : Bol miktarda yenir.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Baladır ağacı (Hint) : 2 gramının çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Cezayir Meneksesi : Çayı ve suyu içilir.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı kullanılır.
Et (Balık ) : Yenir. Yağı kullanılır.
Et (koyun) : Eti yenir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
?ğde : Çiçeği koklanırsa zihni kuvvet verir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kara lahana : Surubu içilir.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabiber : Zeytin yağı ile, kaynatılarak içilir.
Karanfil : Çayı ve suyu içilir.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Keklik : Ödü burna damlatılır.
Koyun tavsanı : 4 gam pismisinin suyu içilir.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Mantar : Yenir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Muz : Bol miktarda yenir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Su zambağı (mavi zambak) : Kökünün suyu balla içilir.
Tarçın (Çin tarçını) : Çayı ve suyu içilir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzüm : 21 kuru üzüm yenir.
Yoğurt otu (Sünnetlice otu) : Bal ile karıstırılıp yutulur.
Zencefil : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür. Lapası sarılır.

BEYiN HASTALIKLARI :
Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Yağı 1 - 2 damla burun deliklerine damlatılır.

A vitamini : A vitamini ihtiva eden yiyecekler bol miktarda tüketilir.
Ağulu kök : Sirke ile sürülür.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. .
Alpinya : Çayı ve suyu içilir.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Arzu otu (kaya koruğu) : Çayı ve suyu içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Ayva : Taze çiçeği kullanılır.
Bahçe sebboyu : Kökü kurutularak sirke ile karıstırılır, lapası sarılır.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Balık sazı : Meyvesiz olan çesidi kavrulur, sürülür veya sarılır.
Bas derbendi : Lapası sarılır.
Belh söğüdü : Çayı ve suyu içilir.
Besparmak otu : Macunu yenir.
Beyaz afyon çiçeği : Taze hashas kabuğu dövülüp un ile karıstırılarak sarılır.
Bin yaprak (dülger otu) : Çiçeklerinin çayı ve suyu içilir.
Buğday : Kepekli ekmeği yenir.
Burçak : Lapası sarılır.
Büyük papatya : Çayı ve suyu içilir.
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Çay : Radyasyonsuz olmak sartı ile, limonlu içilir.
Çemen otu : Lapası sarılır.
Çiçekli yosun (temre otu) : Lapası sarılır.
Çivit tohumu : Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Çuha çiçeği : Çayı ve suyu içilir.
Delice ?ncir : Yenir.Yaprağının usaresi arpa unu ile karıstırılıp sarılır
Deniz hashası (yabani) : Çiçeği ve yaprağı zeytinyağı ile karıstırılıp sarılır.
Deve dili : Yaprağı su ile pisirilerek sarılır.
Eğrice yonca : Suyu yumurta sarısı, Hindistan cevizi küçük unu, keten tohumu unu ve deniz tuzu ile
karıstırılarak sarılır.
Elma : Yenir. Surubu içilir.
Ermeni safi : Lapası sarılır.
Esek hıyarı (acı düyek) : 200 gram suya 5 gram karıstırılır, demletilir günde 1-2 bardak balla içilir.
Yaprağı sarılır. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Esek marulu : Suyu burna çekilir. Kökünün çayı ve suyu içilir.
Fener çiçeği : Çörek otu karıstırıp iyice dövdükten sonra, menekse yağı ile karıstırılıp buruna çekilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Göz otu : Meyvesi gölgede kurutulur. 40 gün, dörder gram üzüm surubu ile yenir. Dikkat! Çok
miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Güzel avrat otu : Çayı, suyu ve surubu içilir.Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Hamame : Lapası sarılır.
Hamur : Kına ve tereyağı ile, merhem yapılarak sarılır.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.Lapası sarılır.
Hint narı : Sirke ve ilik ile karıstırıp sarılır.
Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Kaynatılmıs suyu ile banyo yapılır. Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Arpa unu ve sirke ile karıstırıp sarılır.
Ispanak : Yemeği yenir. Lapası sarılır.
?ncir : Yenir. Lapası sarılır.
Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Lapası sarılır.
Kafur ağacı : Sürülür.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Kara çalı : Kabuğunun lapası sarılır.
Kara dut : Yaprağı, suyu ile birlikte pisirilir veya güneste bekletildikten sonra balla karıstırılarak
sürülür.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Katuna : Lapası sarılır.
Kavlu kan : Kabuklarının lapası sarılır.
Kayısı : Yenir. Surubu içilir.
Kebere (kedi tırnağı) : Lapası sarılır.
Keçi sakalı : Yaprakları ve kökü balla karıstırılır, lapası sarılır.
Kedi otu : Güneste kurutulmusunun, çayı ve suyu içilir.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Kenger otu : Çiçeği, meyvesi ve yaprağının dövülmüsü, yağ ve mumla karıstırılıp sürülür.
Kereviz : 1 litre suya 2 adet doğranır, 5 dakika kaynatılır, günde 3 kez içilir.
Keten tohumu : Sürülür veya sarılır. Yağı kullanılır.
Kına : Tohumundan 5 gram balla karıstırıp yenir. Mayalı hamur ve tereyağı ile lapası yapılarak
sarılır.
Kırmızı pancar : Lapası sarılır.
Kısa mahmut (dalak otu) : Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Kireç : Yağ ile merhem yapılıp sürülür.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Limon : Suyu içilir. Salatası yapılır.
Marul : Lapası sarılır. Salatası yenir.
Menekse : Arpa unu veya yağı, sakız la karıstırılarak lapası sarılır.
Mersin ağacı : Yapraklarının külü sarılır.
Mese ağacı : Çayı ve suyu içilir. Yaban keçisinin yağı ile karıstırıp sürülür.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Kavutla beraber
merhem yapılır.
Nar : Sirkeyle çiğnenir.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Ödağacı (udi hindi) : Tozundan 3 gram bir fincan zeytinyağı içine aksamdan konur. Sabahları aç
karına içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Pazı : Bademle pisirilip sürülür.
Portakal : Yenir. Suyu içilir. Yağı kullanılır.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Salkım söğüt : Yaprağının külü sirke ile karıstırılıp sürülür.
Sarı süsen : Lapası sarılır.
Sedef tası : Bal ile karıstırılarak sürülür.
Semiz otu : Yenir. Un ile lapası sarılır.
Sırça otu (yapıskan otu) : 8 - 10 gramının çayı ve suyu içilir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Sirke : 2 litrede bir avuç mese kabuğu kaynatılır, içine tülbent konur, sıkılır sarılır.
Soya fasulyesi : Yenir.
Su baldıranı (ağıotu) : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Zehirlidir.
Su teresi : Lapası sarılır.
Su zambağı (mavi zambak) : Lapası sarılır.
Sürincan çiçeği : Lapası sarılır.
Süt tası : Sürülür.
Seytan değirmeni (öd dikeni) : Tohumu içilir.
Tavsan : Derisi sarılır.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve suyu içilir.
Yabani hardal : Lapası sarılır.
Yabani semiz otu : Lapası sarılır.
Yavsanotu (yarpuz - filiskin) : Gülyağı, sirke ve kabuklu arpa ile lapası sarılır.
Yemen safranı : 8 gramı, 40 gram bal ve sirke serbeti ile karıstırılarak içilir.
Zift : Arpa unu ile merhem yapılır ve sarılır.

BEYiN KANAMASI :
Açıklama : Beyin hastalıklarında tavsiye edilen sifalı bitkiler ve kullanma sekilleri bu bölümde de geçerlidir.

Fener çiçeği : Çörek otu karıstırıp iyice dövdükten sonra, menekse yağı ile karıstırılıp buruna çekilir.
Kafur ağacı : Sürülür.
Kanada sediri tohumu : Çayı ve suyu içilir.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
Servi tohumu : Öğütülür, suya konup 10 gün sonra süzülür günde 1 bardak içilir.

Prof. Dr. Sinsi 07-22-2012 08:30 PM

Beyin, Dimağ, Akıl, Hafıza, Zeka, Unutkanlık, Zihin... Bitkisel Öneriler...
 
her işittiğin kelimeyi veya her okuduğun ilmi hıfz edeyim dersen: Fıstık, siyah Üzüm ve Haslüban'ı (Biberiye) alıp, hepsini güzelce döv. Her gün iki miskal (9,62gr.) yemiş olsan, işittiklerini unutmazsın.

Yaygın kanının aksine, yakın zamanda yapılan araştırmalara göre beyin maddesinin yeniden kazanılması mümkün. DailyGalaxy`nin haberine göre, beyin hücrelerinin tekrardan oluşması için yapılabilecek şeyler var. Bunlardan en önemlisi de oruç.
Yaşlılık Üzerine Araştırmalar Ulusal Enstitüsü (National Institute on Aging Gerontology Research) ve John Hopkins Tıp Fakültesi`nde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, vitamin ve mineral destekli kalori kısıtlaması ve aralıklı oruç tutmak, hastalıklara dayanıklılığı artırıyor, ömrü uzatıyor ve kök hücrelerden nöron üretimini harekete geçiriyor.

Öğün aralarını uzatın
Buna ek olarak, oruç tutmak sinaptik esnekliği artırarak, beyin hasarları sonrasında başarılı yeniden-bağlanma yeteneğini artırıyor. Bu faydalar hücresel stres baskı sonucunda oluşuyor gibi görünüyor, tıpkı düzenli egzersizin baskısı sonucunda daha fazla kas yenilenmesi gibi.

Ek araştırmalar, öğünler arası zaman aralığının artırılmasının kronik kalori kısıtlamasından daha iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor çünkü seks hormonlarında oluşacak azalma cinsel ve beyin performansını ters yönde etkiliyor. Testosteron ve östrojen gibi seks steroid hormonları bol gıdadan pozitif olarak etkileniyor.

Biberiye beyne birebir:
Eğer açlığa dayanamıyorsanız başka seçenekler de yok değil. Florida Tıbbi Araştırmalar Burnham Enstitüsü ve Japonya`daki Iwate Üniversitesi`nde yapılan araştırmalar, biberiye otunun beyindeki hasarlara karşı etkin bir madde içerdiğini ortaya koydu. Karnosik asit (CA) olarak bilinen aktif bileşik, beyni felçten koruduğu gibi, Alzheimer ve normal yaşlanmadaki nöron bozulmasını da engelliyor.

Her ne kadar araştırmacılar, bu bitkideki bileşiklerin en güçlü olduğu formların patenlerini alsalar da, yeni ilaçlardan farklı olarak, biberiyeyi doğal şekliyle kullanmak en güvenli ve klinik olarak en müsamahalı yol gibi görünüyor. Zira bu ot binlerce yıldır insanlar tarafından beyne faydalı olması nedeniyle tüketiliyor.

Berkeley California Üniversitesi`nde biyokimya ve moleküler biyoloji profesörü Bruce N. Ames, günlük aldığı 800 mg alfa-lipoik asit ve 2 bin mg asetil-L-karnitin`e çok güveniyor. Bu kimyasallar hücre reaktörleri mitokondrinin enerji üretimini artırıyor. Mitokondrial bozulma, yaşlanmanı ve Alzheimer ve şeker hastalığının temel nedenleri arasında gösteriliyor. Bu maddeler verilen yaşlı farelerin daha enerjik olduğu ve labirentleri daha kolay aştığı biliniyor.

Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.
Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlıyor.
Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.
Patates: Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor.
Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.
Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Somon: Omega-3 yağları hem beyni koruyor hem hafızayı güçlendiriyor.

Royal Jelly, fresh olacak, softgel (kapsül-toz olmayacak)... Günde 500 mg. 50 yaş üstü için 1000 mg olabilir 2 defada sabah ve akşam üzeri saat 17-18 gibi aç karnına.
Ginko Biloba… günde en az iki defa; 60 mg… Softgel olursa daha iyi… Veya kapsül...
Ginseng… 500-1000 mg’lık, bir veya iki defada. (Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmiyor.)
Coenzym Q10… 30 mg, günde 2 tane.
DHEA…25mg günlük...
Melatonin 2-3 mg’lık. Yatmadan 2 saat önce.
Kalsiyum ve Magnezyum… 1000 mg, günlük yatmadan önce…
Ayrıca kapsamlı bir multivitamin-multimineral kompleksi…

Balık yağı, ceviz, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega-3 yağları beyin için oldukça yararlı.omega 3 yağları içinde bulundurduğu balık yağış keten tohumu vs. besinlerle beynin daha sağlıklı olmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Bu yiyecekler çocukların beyin gelişimi için oldukça yararlıdır. Zihinlerini geliştirir, öğrenme yeteneklerini artırır.Brokoli,lahana ve karnıbahar gibi sebzeler ile soya fasulyesi, yumurta ve ciğer gibi yiyecekler de zihnimize yardımcı olur. Bazı ilaçlar da zihin gelişmesinde kimyasal olarak etkili olur.

Özellikle yumurta zihniniz için çok yararlıdır. Düzenli olarak yemenizi öneririz.Beynimizin tryptophana ihtiyacı vardır. Bu da yumurta ve et gibi besinlerde bulunur. Ayrıca, karbonhidrat almak serotonin seviyesini hızlıca yükseltir ve uykuya neden olur. Ruh halinizin iyi olması için kahvaltıda yumurta, jambon, ceviz, badem gibi yiyecekler yiyin.

Peki nedir bu yiyecekler?
Beynimizi yağ asidi ve EFA ile
beslemeliyiz beynimizin bir kısmı yağdan oluşur ve sağlıklı bir hafızaya sahip
olmak için yüksek miktarda EFA içeren yumurtadan bol bol tüketmeliyiz.
Yağlı balık çeşitleri omega-3 yağına yani EFA’yı yüksek miktarda içerir. Bu
yağ beyin gelişimi için çok önemlidir hafızanızı geliştirir ve öğrenmeyi
kolaylaştırır. Som, uskumru ve sardalyada yüksek miktarda omega-3 yağına
sahiptir.

Soya ise sözlü ve sözsüz hafızayı güçlendirir. Otlardan ise Gingko biloba, asyada uzun zamandır kullanılan beyni güçlendiren en etkili otlardandır. Damarladan geçen oksijen miktarını çoğaltarak, beyne daha çok kan gitmesini sağar. Bunu düzenli olarak kullanırsanız 1 aya kalmadan faydasını görmeye başlarısınız. Yeşil çaydan sitemizde çok bahsettik işte bir faydası daha, Alzhemir hastaları için hafızayı güçlendiren bir destek bitki olarak değil ilaç kullanılmaktadır.

Yeşil çay ile 7 güne kalmadan etkilerini görmeye başlıyorsunuz. Yapılan araştırmalarda ve testlerde adaçayı içenlerin daha başarılı oldukları görülmektedir. Tam olarak ne gibi bir fayda sağladığı tam olarak bilinmesede beyne giden kimyasalları çoğaltığı öngörülüyor. Alzheimer hastaları ilaç niyetine kullanabilirler.

Biberiyede diğerleri gibi hafızayı güçlendirir ve bırakmadan kullanırsanız çok faydasını görürsünüz. İşte beyni geliştirmek için süper gıdalar..

Bitki uzmanları, beyni geliştirmek için, havuç, çilek, lahana, limon gibi gıdaların daha fazla tüketilmesini öneriyor.

Havuç hafızayı güçlendiriyor.
Havuç, hatırlatma yeteneğinizi artırır. Bir şey ezberlerken küçük bir tabak sıvı yağlı havuç salatası yiyin.

Biber mutluluk kaynağı
Ne kadar kırmızı ve acı olursa o kadar iyidir. Aroma maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasını hareketlendirir. En iyisi çiğ olarak yenmeli.

Çilek strese birebir.

Muz'a her beynin ihtiyacı var. Mutluluk veriyor.

Lahana ise, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için sinirliliği giderir. Daha stressiz öğrenilir.

Limon da, C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır. Dil öğrenme kursundan önce 1 bardak limon suyu için.

Soğan koksa bile, aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı bir besindir. Kanı sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır.

Ayrıca, ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişler de sinirleri kuvvetlendiriyor.

Beyni Geliştiren Besinler:
Soya: Ostrojen salgılanmasını arttıran soya hafızayı güçlendiriyor. Soya sütü ya da soyalı yemekler bunamayı geciktiriyor.
Yumurta: D vitamini deposu olan yumurta hücrelerin kendi kendini onarmasının sağlıyor ve beynin faaliyetlerini geliştiriyor.
Çilek: Antioksidan ve C vitamini deposu. Yaş ilerledikçe zayıflayan beyin fonksiyonları düzene giriyor.
Çay: Barındırdığı flavonoidler sayesinde beynin esnekliğini koruyor ve beyin aktivitelerini artırıyor.
Kırmızı et: Demir deposu kırmızı et özellikle çocuklarda zeka seviyesini yukarı çekiyor.
Üzüm suyu: Kısa ve uzun süreli hafızayı kuvvetlendirir. Ancak aynı etkiyi şarap göstermiyor.
Sardalya: Sperm kalitesini arttıran selenyum oranı yüksek sardalya, stresi de azaltıyor.
Brokoli: Folik asit eksikliği gerginlik, asabilik ve ilgisizliğe neden oluyor. Brokolide yüksek oranda bulunan folik asit bu sorunları ortadan kaldırıyor.
Yulaf: Karbonhidrat oranı yüksek yulaf, hafıza ve dikkate olumlu etki yapıyor

Uzmanlar unutkanlığa son vermek ve beyin gücünüzü geliştirmek için bu gıdaları öneriyor.
Hafızanızı güçlendirecek, konsantrasyon ve odaklanmanızı arttıracak çok fazla gıda, takviye, bitki var. Bu beyin yiyeceklerini, düzenli egzersiz ve iyi bir gece uykusu ile birleştirirseniz, beyin gücünüzü güçlendirmiş olacaksınız. Ama aklınızda bulunsun bazı yiyecekler beyin için iyiyken, bazıları tam tersi etkiye sahiptir. İşlenmiş gıdalar karbonhidratta, şekerde, tuzda yüksek olan-örneğin kek, bazı ekmekler ve tahıllar beynin ihtiyacı olan bazı kimyasalları engelleyebilir.
Beyin gücünüzü arttırmak istiyorsanız, işte size bazı yiyecek, ot ve takviyeler..

YUMURTA
Beynimizin katı kısmı yağdan oluştuğu için, ona iyi yağlar sağlamalıyız. Yağ asidi veya EFA- çünkü vücudumuz bu yağları üretemez. Beyindeki anıların oluşturulması ve sürdürülmesine dahil olan sinapsın (kromozomların birleşmesi) oluşması için yağ gereklidir. Yumurta mükemmel bir EFA kaynağıdır.

BALIK
Eğer anneniz size balık yemenin sizi akıllı yapacağını söylediyse, doğru söylemiş. Yağlı balık çeşitleri örneğin som, sardalya,uskumru,ringa yüksek değerde omega -3 yağı olarak bilinen EFA’ya sahiptir. Bu yağ, beyin hücrelerimiz için çok önemlidir. Öğrenme gücünü ve hafızayı geliştirir. Sardalyada ilave bir fayda ise hafıza için gerekli olan beyin kimyasalı choline’e sahip olmasıdır.

SOYA
Burada bahsedilen bütün besinler proteinle paketlenme avantajına sahiptir. Bu da hafızaya bağlı sinir taşıyıcılarını tetikler. Soya da da böyledir. Soya proteini, soya fasulyelerinden alınan konsantre protein, büyük bir protein kaynağı olup takviye, sıvı veya toz halinde bulunur. Doğal haliyle bulunan soyada (soya sütü) gibi sözlü ve sözsüz hafızayı geliştirir.

OTLAR
Gingko biloba, Doğu kültüründe binlerce yıldır kullanılan, en çok bilinen hafıza otudur. Kan damarlarını genişleterek ve arz edilen oksijeni arttırarak , beyine giden kan akışını arttırır. Ama sonuçlarını görmeye başlamanız birkaç hafta alabilir. Aynı zamanda beyin hücrelerine zarar verecek radikallerden de kurtulur.

YEŞİL ÇAY
Son çalışmalarda yeşil ve siyah çayın Alzheimer hastalarında, akıl fonksiyonlarının ve hafızanın yok olduğu bir hastalıkla mücadele etme ilacı olduğu anlaşıldı. İki çeşit çayda hastalıkla birçok yönden mücadele ediyor. Ama en önemlisi acetylcholine’nin (Alzheimer hastalarında tükenmek üzere olan ,hafıza için ana kimyasallardan biri) yok olmasını engelliyorlar. Yeşil çay bu konuda bir adım önde, etkisi 1 hafta sürüyor, aynı bitkiden gelen siyah çayın etkisi ise bir gün sürüyor.

ADAÇAYI
Kelime hatırlama testinde, adaçayı alanlar almayanlardan daha başarılıydı. Bu mekanizma tam olarak belli olmasa da, uzmanlar adaçayının beyne mesaj gönderen kimyasalları arttırdığına inanıyor. Bu Alzheimer’li hastalarında problemi olduğu için, adaçayı bu hastalığın tedavisinde kullanılabilir.

BİBERİYE
Adaçayı gibi , biberiye de hafızayı güçlendirir, akıl berraklığını sağlar ve beyin yorgunluğunu azaltır. Çalışmalar, biberiyenin uzun dönemli hafızayı geliştirdiğini göstermiştir.

B VİTAMİNİ
Sağlıklı ve dengeli beslenme size tüm gerekli vitaminleri sağlasa da, vitamin B hafızanız için gerekli olabilir. Özellikle stresli zamanlarda. Fiziksel veya mantıksal olarak stres altında olduğunuzda, vücudunuzdaki b vitamini azalır. B vitamini eksikliği, acetylcholine’in (hafıza için gerekli kimyasal) beyindeki fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. B vitamini aynı zamanda beyne oksijen taşır ve radikalleri yok eder. Bu da hafızayı veya duyuları güçlendirir. Ya vitamin alırsınız yada b vitamini açısından yüksek besinler(karaciğer, yumurta, soya fasulyesi,yeşil fasulye) tüketirsiniz.

SU
Beynin p suyla kaplı olduğunu için, bu sıvı hafıza için gereklidir. Aslında subeyin fonksiyonlarının bir bütün olarak hızlandırır. Su olmadığı zaman daha yavaş çalışır. Bu durum hafıza içinde geçerlidir. Susuz beyin,bilgi bulundurma ve hafızayı oluşturmada beynin kapasitesini etkileyen hormon cortisolü salıverir. Cortisol, beynin daha basit ve içgüdüsel hareket etmesini sağlayan adrenalini serbest bırakır.Bu da beyin fonsiyonlarını ve hafızayı etkiler.

Hafizayi kuvvetlendiren ve ezberlemeyi kolaylastiran sebepler:
1- Az yemek,
2- Cok tekrar etmek,
3- Geceleri namaz kilmak ve ibadet etmek,
4- Salat-ü selami cokca okumak,
5- Kurani Kerimi cok okumak,
6- Bütün günahlardan el cekmek,
7- Misvak kullanmak,
8- Her sabah ac karnina Bal yemek,
9- Her gün ac karnina besmeleyle yirmibir tane üzüm yemek, (Marifetname)

Unutkanlığın birçok sebepleri vardır.

Bilhassa günah işlemek başta gelir.

(İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutkanlığı] çok olur) buyurulmuştur.
İbni Abbas (ra), (Sabah namazı vakti uyumak, unutkanlığa sebep olur) buyuruyor.

(Şira)

Unutkanlığa sebep olan şeyler:
Ekşi elma yemek,
çok aç durmak,
hep tok durmak,
çok üzülmek,
işlerin dağınık olması,
idam edilene bakmak,
mezar taşlarını okumak,
durgun suya bakmak,
kötü kokulu şeyler yemek,
afyon gibi uyuşturucu kullanmak.

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:
Kereviz,
kuru üzüm,
çörek otu yemek,
koyun sütü içmek,
başı gül yağı ile yağlamak,
badem yemek,
misk ve karanfil kullanmak,
kimyon unu koklamak,
öd buharını teneffüs etmek, [ o da neyse artık ilk defa duydum ]
bal yemek.

Hadis-i şerifte de, "Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin" buyurulmuştur.

1. Soya: Soyadaki doğal östrojen hafızayı hem kuvvetlendiriyor hem kıvraklaştırıyor.


2. Hafıza mineralleri: Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatıyor, çünkü azalan hemoglobin nedeniyle beyne yeterince oksijen taşınmıyor.

3. Kahve: Kafein zihin performansını, hafıza ve konsantrasyonu artırıyor.

4. Zihin egzersizi: Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetli.

5. Vücut egzersizi: Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz, hafızayı zayıflatan stresi azaltıyor.

6. Sakız çiğnemek: Sakız çiğnerken beynin hippocampus bölümü daha iyi çalışıyor.

7. Gingko Biloba: Aynı adlı ağaçtan elde edilen madde, damarları açıp beyne daha fazla oksijen taşıyor.

8. Yağlı balık eti: Haftada üç kez yağlı balık veya üç gün 330 mg. balık yağı hapı, hafızayı güçlendirecek Omega 3 yağ asitlerini almanız için yeterli.

9. Adaçayı: Zihin yorgunluğu için en iyi çare. Adaçayı familyasından limonun yağından elde edilen esansın da konsantrasyonu arttırdığı keşfedilmiş.

10. B vitamini: Beyni serbest radikallerden koruyup beyne daha fazla oksijen gelmesini sağladığı için Niacin, B3, B13 vitaminleri bellek için çok önemli.

Yeşil ve siyah çay: newcastle Üniversitesinde yapılan araştırmada her gün düzenli olarak içilen 1 bardak çayın Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatabileceğini tespit etmişlerdir.

Çörek otu: çörek otu yağının kür halinde 8–10 hafta yemeklerle beraber bol su alınarak tüketilmesi tavsiye edilir. Çörek otu bal ile karıştırılır ve yenir. Çörek otunu çocuklar günde tatlı kaşığının dörtte biri kadar, yetişkinler ise yarım tatlı kaşığı kadar alabilir.

Kuru üzüm, pekmez, balık, elma ve kereviz iyidir. Biberiye çayı, zencefil çayı ve tarçın içmek iyi gelir. Arı sütü ve polen iyidir.

Süt ve süt ürünleri içilmeli ve yenmelidir.
Kan şekerini düşürmemek gerekir. Bunun için sabahları bal veya reçel yenmelidir. Meyve yemek bilhassa muz yemek faydalıdır.

Yeşil ve siyah çayın Alzheimer hastalığı ile ilgili enzimin faaliyetini azalttığı kabul edilmektedir.
Kimyon, ananas, havuç, avokado ve zencefil hafızayı kuvvetlendirmek için faydalıdır. Ananas mangan içerir.

Siyah üzüm : Siyah üzüm taneleri ya da siyah üzüm suyu, hafızayı güçlendiren ve beyin işlevlerini canlandıran dopamin hormonunun seviyesini yükseltir.

Ispanak : İçerdiği lütein ve diğer bazı antioksidanlar sayesinde beyin hücrelerini tahribata karşı korur.

Kuru üzüm : Beyni harekete geçiren ve sağlıklı ruh hali sağlayan baryum bileşimi içerir.

Yağlı Balık : Sinir sisteminin normal fonksiyonları için gerekli olan Omega-3 asitlerini sağlar. Aynı zamanda, içerdiği iyot sayesinde zihinsel becerileri kuvvetlendirir.

Böğürtlen ve Yaban Mersini : Uzun süreli öğrenmede etkilidir.

Frenk üzümü : C vitamini açısından zengin olan bu besin, daha aydınlık düşünmemize yardımcı olur ve daha zinde hissetmemizi sağlar.

Balkabağı Çekirdeği : Yarım bardak balkabağı çekirdeği hafızanızı kuvvetlendirmek ve beynin fonksiyonlarını hızlandırmak için gerekli olan çinkonun kaynağıdır.

Havuç : Beynin metabolizmasını canlandırır, hatırlama yeteneğini artırır.

Hafızayı Kuvvetlendirmek İçin Ne Yapmalı

1. tarif
100 gr. günlük
50 gr. kereviz tohumu
50 gr. miski anber
50 gr. üzerlik tohumu
50 gr. çörek otu
50 gr. ginseng kökü
100 gr. polen
100 gr. arı sütü
1 kg. üzüm pekmezi
1 kg. bala karıştırılıp aç karnına 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir.

2. tarif
Kuru üzüm, çekirdeği ile birlikte yenir veya kaynatılıp elde edilen su bol miktarda hoşaf gibi tüketilir.

3. tarif
Maydanoz, nane, kereviz ve çilek bol miktarda yenir.

verdiğim bütün bilgiler .


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.