ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Çörtük Otu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=261336)

Prof. Dr. Sinsi 07-22-2012 08:50 PM

Çörtük Otu
 
Diğer İsimleri : Tarhana Otu ve Dikenli Çürtük
Maydanozgiller familyasındandır. Bodur çalı görünümünde çok yıllık, 20-25 cm yüksekliktedir. Çiçekleri sarı ve kuvvetli kokuludur. Kurutulmuş çiçek ve yapraklarından infüzyon yolu ile faydalanılır.
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları

Çörtük Otunun Faydaları
  • Turşulara katılır.
  • Sindirim sisteminde faydalıdır.
  • Mide ülserlerinde kullanılır.
  • Tarhana hazırlanırken koku verici olarak kullanılır. Ruhi çöküntüyü tedavi eder giderir.
Astım, bronşit, saman nezlesi, böbrek taşları, romatizma ve egzamada faydalıdır


Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Bitki toz haline getirilir, günde 2 gr su ile içilir.

Turşuya konulan çörtük otu yapraklan turşuya güzel koku ver­diği gibi turşunun yüzünde mayalanma (perlenme) meydana gelme­sini engeller. Bitki aynı zaman anti mikrobiyal etkiye sahiptir..


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.