![]() |
Dualar Ve Anlamları !
Sıkıntılı Anlarda Okunacak Dua
Okunuşu: "Subhânallâhil Aziym!" Manası: "Büyük Ve Yüce Allâh'ı Tesbih Ederim!" Besmeleyi Unutunca Okunacak Dua Okunuşu: Bismillâhi Evvelehü Ve Âhirehü Manası: Başından Sonuna Kadar Allah'ın Adıyla. Bu Dua Korkuları Giderir Okunuşu: "Hasbinallahü Ve Ni'melvekîl." Ma'nası: "Allah Bana Kâfidir. O Ne Güzel Vekildir." Sabah Akşam 100 Kere Okunacak Dua Okunuşu: Subhânallâhi Ve Bihamdihî. Ma'nası: Yüce Allah'ı Tesbih Ederim Ve Ona Hamd Ederim. Korkan Kimse Bu Duayı 100 Kere Okusun Okunuşu: "Hasbünallâhü Ve Ni'mel Vekil." Ma'nası: "Bize Allah, Kâfidir. O Ne Güzel Vekildir." Gam, Keder Ve Hastalıklara Karşı Okunacak Dua Okunuşu: Allâhü Rabbî, Lâ Şerikeleh. Manası: Benim Rabbim (Sahibim) Allah'tır. Onun Şeriki Yoktur. Musibetleri Defetmek İçin Okunacak Dua Okunuşu: Mâ Şâallâhü Lâ Kuvvete İllâ Billâh". Ma'nası: "Allah Teâlâ'nın Dilediği Olur. Kuvvet Ancak Allah'ındır. Elbise Giyip Çıkarırken Okunacak Dua Okunuşu: Bismillâhillezi Lâ İlâhe İllâhü. Manası: Kendisinden Başka Hiçbir İbâdet Edilecek İlâh Olmayan Allah'ın Adıyla. Öfkeli Kimsenin Okuyacağı Dua Okunuşu: "Allahümme İnni E'üzü Bike Mineşşeytanir'raciym." Ma'nası: "Allahım! Koğulmuş Şeytanın Şerrinden Sana Sığınırım." Nazarın Zarar Vermemesi İçin Okunacak Dua Okunuşu: "Allahümme Bârik Fîhî Ve Lâ Tedurruhu." Ma'nası: "Allâh'ım, Bunu Mübârek Eyle. Ona Zarar Dokunmasına İzin Verme." Yatarken Okunacak Dua Okunuşu: "Bismikellâhümme Ehyâ Ve Emûtü." Manası: "Allah'ım! Senin İsminle (Senin Adını Anarak) Uyur Ve Senin İsminle Uyanırım." Yedirene (İkram Edene) Yapılacak Dua Okunuşu: "Allâhümme At'im Men Et'amenî Veskı Men Sekânî." Manası: "Allâh'ım! Beni Yediren (İkram Eden) Kuluna Yedir. Beni İçiren Kuluna İçir." Allah'ın Sevdiği İki Kelime Okunuşu: Subhânallâhi Ve Bihamdihi. Subhânallâhil-Azıym. Manası: Allah'ü Teala'yı Tesbih Ederim, Hamd O'na Mahsustur. Azim Olan Allah'ı Tesbih Ederim. Banyodan Çıkınca Okunacak Dua Okunuşu: Allahümme İnni Eûzü Bike Minennâri Ve Es'elüke Ğufraneke. Manası: Allah'ım Cehennemden Sana Sığınırım! Yâ Rabbi! Senden Affını, Bağışlamanı İsterim. Yeni Bir İşe Teşebbüs Eden Bu Duayı Okumalı Okunuşu: "Allâhümme Hırlî Vahterlî." Ma'nası: "Allahım! (Bu Yapacağım İşde) Bana Hayırlısını Ver. Benim İçin Hayırlı Olanını Seç, En Hayırlısını Nasîb Eyle." Afetlerden Korunmak İçin Okunacak Dua Okunuşu: "Bismillâhi Alâ Nefsî Ve Ehlî Ve Malî." Ma'nası: "Allah'ın İsmiyle, Kendimi, Âilemi Ve Malımı Allah'a Havâle Ediyor, O'nun Yüce Himâyesine Bırakıyorum." Eceli Gelmemiş Hastaya Okunacak Dua Okunuşu: "Es'elullâhel'azîyme, Rabbel'arşil'azîymi En Yeşfîyke." Ma'nası: "Arş-İ Azîmin (Büyük Arşın) Sahibi, Rabbi Olan Ulu Allâh'tan Sana Şifâ Vermesini Dilerim." Korkulu Rüya Gören Bu Duayı Okumalı Okunuşu: "Allâhümme İnni Eûzübike Min Amelişşeytani Ve Seyyiâtil-Ahlâm." Ma'nası: "Allah'ım! Şeytanın Amelinden (İşinden) Ve Kötü (Korkulu) Rüyalardan Sana Sığınırım." Geceleyin Resulullahın Okuduğu Dua Okunuşu: Sübhânallâhi Rabbil'âlemiyn. Ma'nası: Alemlerin Rabbi Olan Allah'ı Tesbih Ederim (Her Türlü Noksanlıklardan Ve Eksikliklerden Uzak Ve Pak Olduğuna İnanıyorum.. Aynaya Bakarken Okunacak Dua Okunuşu: Elhamdülillâh. Allâhümme Kemâ Hassente Halkî Fehassin Hulukî. Manası: Hamdü Sena Allah'a Mahsustur. Allah'ım, Yaratılışımı Güzelleştirdiğin Gibi, Ahlâkımı Da Güzelleştir. Öfke İçin Okunacak Bir Diğer Dua Okunuşu: "Allahümmağfirlî Zenbî Vezhib Gayza Kalbî Ve Ecirnî Mineşşeytan." Ma'nası: "Allah'ım! Beni Bağışla, Günahımı Affet. Kalbimdeki Öfkeyi Gider. Beni Şeytanın Şerrinden Koru." Yemeğin Sonunda Okunacak Dua Okunuşu: "Elhamdülillâhillezî Et'amenâ Ve Sekânâ Ve Ce'alenâ Müslimiyn." Manası: "O Yüce Rabbimize Hamdederiz, Şükrederiz Ki, Bizleri Yedirdi, İçirdi Ve Bizleri Müslümanlardan Kıldı." Hastaya Okunacak Dua Okunuşu: "Allâhümmeşfi Abdeke Yenke'leke Adüvven Ev Yemşî Leke İlâ Salâtin. Ma'nası: "Allâh'ım, Şu Kuluna Şifâ Ver. Sağlıklı Olursa, Senin Yolunda Cihad Eder Ve Senin Rızan İçin Namaza Yürür." İnsanlardan Korkan Kimsenin Okuyacağı Dua Okunuşu: "Allâhümme İnnâ Nec'alüke Fî Nühurihim Ve Ne'ûzü Bike Min Şürûrihim." Ma'nası: "Allâh'ım! Senin Kudretinle Onların Karşısına Dikilmeni İstiyoruz. Onların Şerlerinden Sana Sığınıyoruz." Hastaya Karşı Okunacak Bir Diğer Dua Okunuşu: "Allâhümmeşfi Abdeke Yenke'leke Adüvven Ev Yemşî Leke İlâ Salâtin." Ma'nası: "Allah'ım, Şu Kuluna Şifa Ver. Sağlıklı Olursa, Senin Yolunda Cihad Eder Ve Senin Rızan İçin Namaza Yürür." Tüm Ailesini Malını Korumak İçin Okunacak Dua Okunuşu: "Bismillahi Alâ Dînî Ve Nefsî Ve Veledî Ve Ehlî Ve Mâlî." Ma'nası: "Allah'ın İsmiyle, Dînimi, Kendimi, Çocuklarımı, Âilemi Ve Malımı Bütün Kötülüklerden, Koruması İçin Allah'a Emânet Ederim." Tuvalete Girerken Okunacak Dua Okunuşu: "Bismillâh. Allahümme İnnî Eûzü Bike Minelhubsi Velhabâis" Manası: "Allah'ın İsmiyle. Allah'ım! Pislikden İnsana Eziyet Veren Her Türlü Şeytanın Şerrinden (Zararlarından) Sana Sığınırım." Sıkıntıları Gideren Dua Okunuşu: "Allâhü, Allâhü Rabbî, Lâ Üşrikü Bihî Şey'en" Manası: "Benim Rabbim, Allâh'dır. Allâh. O'na Hiç Bir Şeyi Ortak Koşmam." Demektir. Tabarani'de Bu Duânın Üç Kere Okunması Tavsiye Edilmiştir." Tuvaletten Çıkarken Okunacak Dua Okunuşu: Ğufrânek! Elhamdü Lillâhillezî Ezhebe Annil'ezâ Âfânî. Manası: Allah'ım Bağışlamanı Dilerim! Bana Eziyet Veren (Ve Sıkıntı) Veren Şeyleri Gideren Ve Bana Âfiyet Veren Yüce Allah'a Hamd Olsun. Bela Ve Musibete Uğramış Birini Görünce Okunacka Dua Okunuşu: Elhamdü Lillâhillezi Âfânî Mimmebtelâke Bihî Ve Faddalenî Alâ Kesîrin Mimmen Haleka Tafdîlâ. Manası: Seni Uğrattığı Dertten Beni Kurtaran Ve Beni Yarattıklarının Bir Çoğundan Üstün Kılan Allah'a Hamdolun. Sayısız Sevap Kazandıran Dua Okunuşu: Lâ İlâhe İllallâhü Vahdehû Lâ Şerikeleh, Lehül'mülkü Velehül'hamdü Ve Hüve Alâ Külli Şey'in Kadir. Manası: Allah'tan Başka İlah Yoktur. O Birdir; Eşi Ortağı Yoktur. O Her Şeye Kâdirdir. Gücü Herşeye Yeter. Dünya Ve Ahiret Sıkıntısını Gideren Dua Okunuşu: "Hasbiyellâhü Lâ İlâhe İllâ Hüve Aleyhi Tevekkeltü Ve Hüve Rabbül'arşıl'azîm." Ma'nası: Allâh Bana Kâfidir. Ondan Başka İbâdet Edilecek Hiç Bir İlah Yoktur. O'na Güvendim, O'na Dayandım. O, Arşın Sahibidir." Zorlukla Karşılaşınca Okunacak Dua Okunuşu: "Allâhümme Lâ Sehle İllâ Mâ Cealtehü Sehlâ, Ve Ente Tec'alül'hazne İzâ Şi'te Sehlâ." Ma'nası: "Allâhım! Senin Kolaylaştırdığından Başka Hiç Bir Kolay Yoktur. Sen, Dilediğin Zaman, Zor Olan Şeyi Kolay Kılarsın." Göz Değmesin Diye Okunacak Dua Okunuşu: "Mâşâ'allâh, Bârekallâh, Lâ Havle Ve Lâ Kuvvete İllâ Billâh" Ma'nası: "Allâh'ü Teâlâ Mübârek Etsin. Allâhü Te'âlâ Diledi De Böyle İyi Ve Güzel Oldu. Güç Ve Kuvvet Yalnız Ve Yalnız Allâh'ındır. Allâhü Teâlâ'dandır." Yemeğe Başlarken Okunacak Dua Okunuşu: "Allâhümme Bârik Lenâ Fîmâ Rezaktenâ Ve Kınâ Azâbennâr. Bismillâh!" Manası: "Allah'ım! Bize Vermiş Olduğun Bu Rızıkları Bereketlendir. Ve Bizi Cehennem Azabından Koru. Allah'ın İsmiyle Yemeğimi Yemeye Başlıyorum." Banyoya Girerken Okunacak Dua Okunuşu: Bismillâh, Allâhümme İnnî Es'elükel'cennete Ve E'ûzü Bike Minennâr. Manası: Allah'ın İsmiyle. Allah'ım! Senden Cenneti İsterim Ve Cehennem Ateşinden Sana Sığınırım Bu Dua Ateşli Hastalara Okunur Okunuşu: "Bismillahil'kerim, E'ûzü Billâhil'aziym, Min Şerri Külli Irkın Naârin Ve Min Şerri Harrinnâr." Ma'nası: "Yüce Allâh'ın Adıyla. Amansız Ağrı Ve Sızıların Tümünün Şerrinden (Zararından) Ve Cehennemin Amansız, Helak Edici Ateşinin (Azabının) Şerrinden Aziym Olan, Ulu Allâh'a Sığınırım." Hz. Fatıma'nın Sabah Akşam Okuduğu Dua Okunuşu: Yâ Hayyü Yâ Kayyûm Birahmetike Esteğisü. Fe'aslıhlî Şe'nî Küllehû Ve Lâ Tekilnî İlâ Nefsî Tarfete Aynin. Manası: "Ey Hayy Ve Kayyum Olan Allahım! Rahmetinle Senden Yardımını İsterim. Benim Bütün İşlerimi, Hal Ve Hareketlerimi Düzelt. Beni Bir Göz Kırpması Kadar Bile Olsun Nefsime Bırakma." Yeni Bir İşe Başlarken Okunacak Dua Okunuşu: "Rabbenâ Âtinâ Min-Ledünke Rahmeten Ve Heyyi'lenâ Min Emrina Raşedâ. Rabbi'ş-Rah Lî Sadrî. Ve Yessirlî Emrî" Ma'nası: "Ey Rabbimiz! Bize Kendi Katından Bir Rahmet Ver. Ve Bu İşimizde Bize Doğruluk Ver, Bizim İçin Muvaffakiyet (Başarı) Hazırla." "Rabbim, Göğsümü Aç, Ve İşimi Kolaylaştır." Geceleri Korkan Kimse Bu Duayı Okumalı Okunuşu: "E'ûzü Bi'kelimâtillâhittâmmeti Min Gadabihî Ve Ikâbihî Ve Min Şerri İbâdihi Ve Min Hemezâtişşeyâtiyni Ve En Yahdurûn." Ma'nası: Allah'ın Gazabından, Ikabından, İnsanların Şerrinden, Şeytanların Vesvese Ve Aldatışlarından Ve Yanıma Gelmelerinden Allâhü Teâlâ'nın Tam Olan Kelimelerine Sığınırım." Bir Darlığa Bir Sıkıntıya Düşen Bu Duayı Okumalı Okunuşu: "Bismillâhir'rahmanir'rahim Velâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâhil'aliyyil'azıym." Ma'nası: "Rahman (Esirgeyen) Rahim (Bağışlayan) Allâh'ın Adıyla. Çok Yüce Ve Çok Büyük Allâh'ın Himayesine Sığınmaktan Ve O'nun Yüce Kudretinden Yardım Dilemekten Başka Bir Amacım Yoktur. O'na Dayandım, O'na Güvendim Nazardan Korunmak İçin Okunacak Dua Okunuşu: "Bismillâhi Yübrîke Min Külli Dâin Yeşfiyke, Ve Min Şerri Hâsidin İzâ Hasade, Ve Min Şerri Külli Ziy Aynin." Ma'nası: "Allâhü Teâlâ, Seni Bütün Hastalıklardan Kurtarıp Şifâlar Versin, Hased Edenin Hasedini Açığa Vurduğu Zamanki Şerrinden Ve Gözü Değen Keskin Gözlü Her Göz Sahibinin Şerrinden Korusun." Üzüntü Ve Sıkıntı Anında Okunacak Dua Okunuşu: "Lâ İlâhe İllallâhül-Aziymül-Haliym. Lâ İlâhe İllallahü Rabbül-Arşil- Aziym. Lâ İlâhe İllallahü Rabbüs-Semâvâti Ve Rabbül'ardı Ve Rabbül-Arşil-Keriym." Manası: "Halîm Ve Azîym Olan Allâh'tan Başka İlah (İbâdet Edilecek) Yoktur. Büyük Arşın Sahibi Olan Allâh'tan Başka İlâh Yoktur. O, Arş-I Kerîmin Rabbi (Sahibi)Dir." Namazı Bitirince Okunacak Dua Okunuşu: Sübhânallâhi Velhamdü Lillâhi Velâ İlâhe İllallâhü Vallahü Ekber. Ve Lâ Havle Ve Lâ Kuvvete İllâ Billâhil'aliyyil'azıym. Manası: Yüce Allah'ı Tesbih Ederim. Hamdü Senâ Allahü Teâlâ'ya Mahsustur. Allah'tan Başka İlâh (İbadet Edilecek) Yoktur. Allahu Teâlâ, En Yüce, En Büyüktür. Güç Ve Kuvvet Ancak Ve Ancak Allah'ındır. Bir Şeyini Kaybeden Bir Zarara Uğrayan Okumalı Okunuşu: "Asa Rabbüna En-Yübdilenâ Hayran Minhâ İnna İlâ Rabbinâ Rağıbûun" Ma'nası: "Umulur (Ümid Ederim, Ümid Ediyorum) Ki,Rabbimiz, Onun Yerine Bize Ondan Daha Hayırlısını (Daha İyisini) Verir (Verecektir). Biz, Rabbimizi Arzu Edenlerdeniz. (O'nun Rızasını İstiyoruz. O'nun Hükmüne Razıyız. Tek Emelimiz Allahımızın Rızasına Ermektir). |