ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tam Buğday Unlu Ve Çavdarlı Ekmek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=241680)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 10:07 PM

Tam Buğday Unlu Ve Çavdarlı Ekmek
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

300 gr tam buğday unu
250 gr çavdar unu
150 gr poolish veya biga
300 ml ılık su
10 gr maya
10 gr esmer şeker veya 1 yemek kaşığı bal

Tam buğday unlu ve çavdarlı ekmek:
Maya, toz şeker ya da balı oda sıcaklığındaki suyun yarısıyla eritin.

Tam buğday unu, çavdar unu ve tuzu karıştırın. Poolish ya da bigayı una karıştırın ve kalan suyu ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur elinize yapışırsa ellerinizi unlayarak yoğurmaya devam edin. Hamuru yuvarlak şekillendirin ve üzerine biraz un serpiştirdikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerini streç filmle sıkıca kapatın. 1.5 saat kabarması için bekletin.

Hamur kabarınca 2 dakika hızlı ve kuvvetli yumruk darbeleriyle hamurun içindeki havayı yok edin. Dilediğiniz şekli verip tekrar dinlenmeye bırakın.

Hamur yeterli kabarınca ellerinizi ıslatıp hamurun üzerini ellerinizle bastırmadan ıslatın. Bıçakla üzerine çizgiler yapın. Önceden ısıtılmış 230 derecedeki fırına ekmeği yerleştirin. İlk 5 dakika için fırına kaynayan su koyma sistemiyle buhar verin. 30 – 40 dakika pişirin.

Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra en az 1 saat alt kısmı hava alacak şekilde dinlendirin. Servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.