![]() |
Her Türk Okumalidir
Arkadaslar ben bunu okurken cok duygulandim ve sizlerle paylasmak istedim
Bu vatan bu günlere nasıl geldi diyorsanız lütfen üşenmeden aşağıdaki anlatılanları okuyun >Azman Dede; >Balıkesir`de son gömdüğümüz Çanakkale gazisi İvrindi´nin Mallıca köyünden >104 yaşında Azman Dede idi.Gençliğinde iki metreyi aşkın boyu,dev görünümüyle insan azmanı sayılmış herkes ona azman demeye başlamış,soyadı kanunu çıkınaca da Azman soyadını almıştı. Esas ismi adeta unutulmuştu. >Yıllar önce bir yerel araştırma sırasında Mallıca köyü kahvesinde kendisiyle görüştüm. Kulakları ağır işitiyordu. Köylülerden biri yardımcı oldu. Benim sorduklarımı kulağına ba ğıra bağı ra söyledi. >Onun sesine alışkın olduğundan anladı. Sordukları mı cevapladı. Söz Çanakkale`ye geldiğinde o koca ihtiyar sarsıla sarsıla, hıçkırıklar içinde ağlamaya başladı. Kendi zor duyduğu için kan çanağına dönen gözleriyle bizede duyurmak için bağıra bağıra anlatmaya başladı: >-"Bir hücum sırasında bölük erimişti. Yüzbaşı telefonla takviye istedi. >Gece yarısı siperleri takviye için istediğimiz askerler geldi. >Hepsi askere alınmış gencecik insanlardı. Ama içlerinde daha çocuk denecek yaşta üç-dört asker vardı ki hemen dikkatimizi çekti. >Bölüğü düzene soktum. Yüzbaşı gelenlerle tek tek ilgileniyor,karanlıkta el yordamıyla üstlerini başlarını düzeltiyor, sabah yapılacak olan süngü hücumuna hazırlıyordu. Sıra o çocuklara geldiğinde, o cıvıl cıvıl şarkı söylerek gelen çocuklar birden çakı gibi oldular. Yüzbaşı sordu; >"Yavrum siz kimsiniz?", içlerinden biri; "Galatasaray Mektebi Sultanisi talebeleriyiz Vatan için ölmeye geldik!.." diye cevap verdi. >Gönlüm akıverdi o çocuklara. >Bu savaş için çok küçüktüler. Daha süngü tutmasını bile bilmiyorlardı. >Onlarla ilgilendim. "Mermi böyle basılır. Tüfek şöyle tutulur. >Süngü böyle takılır. Düşmana şöyle saldırılır!.."diye. Onları karşıma alıp bir bir gösterdim. Siperlerin arkasında ay ışığında sabaha kadar talim yaptık.Gün ışımadan biraz dinlensinler diye siperlere girdik. >Ortalık hafif aydınlanır gibi olunca hep yaptıkları gibi düşman gemileri gelip siperlerimizi bombalamaya başladı lar. Yer gök top sesleriyle inliyordu.Her mermi düştüğünde minare gibi alevler yükseliyor >birgün önce ölenlerin kol, bacak, el, ayak gibi parçaları havaya kalkan topraklar siperlere düşüyordu. Mermiler üzerimizden ıslık çalarak geçiyordu. >Siperler toz duman içinde kalmıştı. Bir ara yüzbaşı "Azman yandık!.." diye siperin köşesini işaret etti. >O şarkı söyleyerek sipere gelen, sanki çiçek toplarmış gibi neşeli olan >o çocuklar siperin bir köşesinde sanki bir yumak gibi birbirine sarılmış >tir tir titriyorlardı. Çocuklar harbin gerçeği ile ilk defa karşılaşıyorlardı. Ürkmüşlerdi. Yüzbaşı yandık demekte haklıydı. >Muharebede bir ürküntü panik meydana getirebilirdi. >Tam onlara doğru yaklaşırken içlerinden biri avaz avaz bir marş söylemeye başladı!.. "Annem beni yetiştirdi bu yerlere yolladı... Al sancağı teslim etti Allah´a ısmarladı... Boş oturma çalış dedi hizmet eyle vatana >Sütüm sana helal olmaz saldırmazsan düşmana... >Baktım hemen biraz sonra ona bir arkadaşı daha katıldı. Biraz sonra biri daha... Marş bitiyor yeniden başlıyorlar. Bitiyor bir daha söylüyorlar. >Avaz avaz!.. Gözleri çakmak çakmak... Hücum anı geldiğinde hepsi süngü takmış, tüfeklerine sımsıkı sarılmış, gözleri yuvalarından fırlamıs dişler kenetlenmiş bekliyorlardı. >O an geldi. Birden yüzbaşı "Hücum!.."diye bağırdı. Bütün bölük, bütün tabur, bütün alay cephenin her yerinden fırladık. İşte tam o anda,tam o anda, o çocuklar kurulmuş gibi siperlerden fırlayıverdiler. İşte o an. >Tam o an bir makinalı yavruları biçiverdi. Hepsi sipere geri düştüler. >Kucağıma dökülüverdiler. Onların o gül gibi yüzleri gözümün önünden gitmiyor. Hiç gitmiyor!.. >İşte ben ona ağlıyorum, o çocuklara ağlıyorum! .."Azman dede ağlıyordu... >Ben ağlıyordum... > Kahvede kim varsa ağlıyordu... >Kahveci gözyaşları içinde bize çay getirdi. Eğildi;"Azman dede hep ağlar. >Niye ağladığını bugün ilk defa anlattı" dedi. [http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg |