![]() |
Güzel Bi Yazı
Aaron Hacker?in emlak bürosunun önünde New York plakali kirmizi,spor bir
>> araba durdu.Arabadan inen sisman adam,büroya dogru yürüdü.Sicaktan >> ter,ince elbisesinin üstüne kadar çikmisti.50 yasinda görünüyordu.Yüzü >> heyecandan kizarmis,fakat kisik gözlerindeki kararli,donuk bakis >> degismemisti. >> Içeriye girince basiyla Aaron?a selam verdi. ?Bay Hacker?? >> Aaron gülümseyerek,?evet benim,sizin için ne yapabilirim.Bay..?? >> Sisman adam,?Dill? diyerek kendisini tanitti.?Zamanim çok az,hemen konuya >> girsek iyi olacak.? dedi. >> ?Benim için de iyi olur Bay Dill.Ilgilendiginiz belli bir yer var mi?? >> ?Dogrusunu isterseniz,evet.Kasabanin kenarindaki eski bina.? >> ?Sütunlu ev mi?? >> ?Ta kendisi.Yanilmiyorsam üzerinde SATILIK tabelasi var.? >> Aaron kuru bir sesle,?Evet.? Dedi.Bizim satis listemizdedir.? Kalinca bir >> defterin yapraklarini karistirdi.Sonra daktilo ile yazilmis bir sayfayi >> isaret etti: >> ?160 yillik bina.8 odasi,2 banyosu,otomatik gaz firini,genis >> teraslari,çevresinde agaçlari var.Çarsiya,okula yakin.750.000 dolar.?diye >> okudu ve ekledi: >> ?Hala ilgileniyor musunuz?? >> Adam oturdugu yerde rahatsiz olmus gibi kipirdandi.?Neden olmasin >.Olumsuz >> bir yani mi var?? >> Aaron,?Aslina bakarsaniz,? dedi.?Bu evi defterime yalnizca yasli Sade >> Grim?in hatiri için kaydettim.Ev asla onun istedigi kadar etmez.Uzun >> zamandir onarim görmemis çok eski bir binadir.Kirislerden kimi bir kaç >yil >> içinde çökecek durumda.Bodrumu ise yilin yarisinda su ile doludur.? >> ?Öyleyse sahibesi neden bu kadar çok istiyor.? >> Aaron omuz silkti.?Herhalde kendisi için manevi degeri olacak.Çok eskiden >> beri ailesine aitmis.? >> Sisman adam gözlerini yerde gezdirdi.?Bu çok kötü.? dedi.Basini kaldirip >> Aaron?a bakti ve çekingen bir biçimde gülümsedi. >> ?Hosuma gitmisti.O,nasil söylesem bilemiyorum,tam aradigim evdi.? >> Aaron güldü.?100.000 dolara belki iyi bir alisveris olurdu ama,750.000 >> dolara...Sanirim Sade?in düsüncesini de anliyorum.Hiç bir zaman fazla >> parasi olmadi.Kendisine kentte çalisan oglu bakiyordu.Sonra adam 5 yil >> önce öldü. Onun için ev satmanin akillica bir is olacagini biliyor.Fakat >> gönlü bir türlü evden ayrilmaya razi olamiyor.Bu yüzden eve kimsenin >> almaya yanasamayacagi bir fiyat koyuyor.Böylece kendini avutuyor.? Üzgün >> bir ifade ile basini salladi.?Dünya ne kadar garip degil mi?? >> Dill soguk bir sesle ?Evet.? dedi.Sonra ayaga kalkti. ?Kendisini bulup >> fiyati biraz düsürmesini isteyecegim.? >> Otomobilini Bn.Grim?in evinin önündeki yikik dökük çürümüs tahta >> parmakliklarin önüne park etti.Evin çevresini tümüyle yabani otlar >> kaplamisti. >> Kapiya çikan kadin kisa boylu,beyaz saçli idi.Yüzündeki hatlar,küçük >> inatçi görünüslü çenesine kadar iniyordu.Havanin sicak olmasina karsin >> sirtinda kalin,yün bir örme hirka vardi. >> ?Bay Dill olmalisiniz.?dedi, ?Aaron Hacker buraya gelmekte oldugunuzu >> telefonda söyledi.Içeri girmez misiniz?? >> Dill,?Içerisi korkunç derecede sicak.? diye söylendi. >> ?Öyleyse içeri girin.Buzluga biraz limonata koymustum.Içeriz.? >> Içerisi los ve serindi.Pancurlar kapatilmisti.Eski tarz genis koltuklarla >> dösenmis büyük bir salona girdiler.Yasli kadin ellerini siki kenetleyerek >> sallanan bir sandalyeye oturdu. >> Sisman adam öksürdü.?Bn. Grim,az önce emlakçiniz ile konustum.? >> Kadin,?Tümünden haberim var.? diye sözünü kesti. ?Aaron fikrimi >> degistirebileceginiz düsüncesi ile sizi buraya yollamakla akilsizlik >> etmis.Dogrusunu isterseniz amacimin bu olduguna da pek emin degilim.? >> ?Bayan Grim,sizinle biraz konusabilecegimi sanmistim.? >> Bn. Grim sallanan sandalyesini gicirdatarak arkasina yaslandi. >> ?Konusmak için para alinmaz,ne istiyorsaniz söyleyin.? >> ?Evet,haklisiniz.? Adam beyaz bir mendille yüzünün terini sildi. >> ?Izin verirseniz anlatayim.Bir is adamiyim.Bekarim.Uzun yillar çalistim >ve >> iyi bir servet yaptim.Artik dinlenmeyi hak ettim.Yasamimin sonlarini >> geçirebilecegim sakin bir yer ariyorum.Burayi sevdim.Bir kaç yil önce >> Albany?ye giderken buradan geçmistim.O zaman bir gün buraya >> yerlesebilecegimi düsünmüstüm.Bugün kasabadan tekrar geçerken,burayi >> gördüm.Tam istedigim yerdi.? >> ?Burayi ben de severim,Bay Dill.Böyle oldukça yüksek bir fiyat >isteyisimin >> nedeni de bu zaten.? >> Dill gözlerini kaldirip yasli kadina bakti. ?Oldukça yüksek bir fiyat >> degil mi?Kabul etmelisiniz ki Bn.Grim,bu günlerde böyle bir ev en >> fazla...? >> ?Yeter.? diye bagirdi kadin.?Bay Dill bu konuda sizinle kesinlikle >> tartismak istemiyorum.Eger istedigim parayi vermeyecekseniz,üzerinden >> durmayalim.? >> ?Fakat,Bn. Grim.? >> ?Iyi günler Bay Dill.? >> Adamin da ayni seyleri yapmasini belirten bir tavirla ayaga kalkti. >> Fakat adam kalkmadi.?Bir dakika bayan,delilik oldugunu biliyorum >> ama,istediginiz parayi ödeyecegim.? >> Yasli kadin uzun süre adama bakti.?Emin misiniz, Bay Dill?? >> ?Kesinlikle,yeterince param var.Eger evi satmanizin tek yolu buysa,parayi >> alacaksiniz.? >> Grim hafifçe gülümsedi. >> ?Sanirim limonata iyice sogumustur.Size getireyim.Siz içerken ben de evi >> anlatirim.? >> Kadin elinde tepsi ile geriye döndügünde Dill yine mendille alnindaki >> terleri siliyordu.Limonatayi zevkle yudumlamaya basladi. >> Yasli kadin sallanan sandalyesine yaslanirken ?Bu ev.? Diye söze basladi. >> ?1902?den beri aileme aittir.Kasabadaki en saglam ev olmadigini da >> biliyorum.Oglum Michael dogduktan sonra bodrumum su basti.O günden bu >yana >> da bir türlü kurutamadik.Aaron bazi yerlerin çürüdügünü de söylüyor.Yine >> de bu eski evi severim.Bilmem anlatabiliyor muyum?? >> Dill,?Evet.? dedi. >> ?Michael 9 yasinda iken babasi öldü.Ondan sonra sikintilar >basladi.Michael >> belki de benden çok babasini özlüyordu.Çok vahsi ve hasin bir çocuk >> olmustu.Liseyi bitirince kasabayi terkedip kente gitti.Çok hirsli bir >> insandi.Kentte ne yaptigini bilmiyorum. Fakat basariya ulasmis >> olmaliydi.Bana düzenli para gönderirdi.? >> Gözleri nemlenmisti. >> ?Kendisini 9 yil görmedim.Dokuz yil sonra geldiginde basi dertte >idi.Zayif >> ve yaslanmis bir durumda bir gece yarisi çika geldi.Yaninda ufak,siyah >bir >> valizden baska bir sey yoktu.Valizi elinden almak istedigim zaman bana >> vurdu.Bana,annesine vurdu.Ertesi gün bir kaç saat için evi terketmemi >> söyledi.Ne yapmak istedigini açiklamadi.Döndügümde valiz ortadan yok >> olmustu.? >> Sisman adam gözlerini limonata bardagina dikmis öylece dinliyordu. >> ?O gece evimize bir adam geldi.Içeriye nasil girdigini >> bilmiyorum.Michael?in odasindan sesler duydum.Oglumun içinde bulundugu >> tehlikenin ne oldugunu ögrenmek istiyordum.Kapinin arkasindan dinlemeye >> çalistim.Fakat yalnizca bagrismalar tehditler ve...? >> Bir an durakladi.Omuzlari sarsiliyordu. >> ?...ve bir silah sesi duydum.? Diye devam etti.?Içeriye girdigim zaman >> yatak odasinin penceresi açikti ve yabanci gitmisti.Michael?im da yerde >> yatiyordu.Ölmüstü.Tüm bunlar bundan 5 yil önce oldu.Ondan sonra polis >bana >> olanlari anlatti.Michael ve tanimadigim o adam birçok suç islemisler.Bir >> sürü yerlerden bir kaç milyon dolar çalmislar.Michael parayi alip >> kaçmis.Parayi bu evde,hala bilemedigim bir yerde saklamisti.Sonra diger >> adam hissesini almak için oglumu arayip bulmustu.Paranin yok oldugunu >> görünce de oglumu öldürmüstü.? >> Basini kaldirip adama bakti. >> ?Iste o zaman evimi 750.000 dolara satisa çikardim.Bir gün oglumun >> katilinin dönecegini biliyordum.O bir gün gelip fiyat ne olursa olsun evi >> almak isteyecekti.Bütün yapacagim,yasli bir kadinin köhne evine bu kadar >> çok para vermeye razi olacak adami buluncaya kadar beklemekti.? >> Sandalyesini agir agir salliyordu. >> Dill bardagi yere birakti,diliyle dudaklarini yaladi.?Uf!? dedi.Bu >> limonata çok aci...? >> Bakislari canliligini kaybetti,hafif titreme ile basi,omuzunun üzerine >> cansiz düstü. -- dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak herşey |