|  | 
| 
 Dünyayı Kurtaran Adam 2   Türk Sineması'nın unutulmazı "Dünyayı Kurtaran Adam"ın devamı niteliğindeki "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" filminde Cüneyt Arkın yine kahraman Türk astronotunu, Mehmet Ali Erbil ise onun sakar ve ebleh oğlunu canlandıracak Mehmet Ali Erbil ile bir davette uzun uzun sohbet ettik. Keyfi çok yerindeydi. Zira cumartesi günü atv ekranlarında yaptığı "Ya Bundadır, Ya Şunda" benzerleri içinde en iyi reytingi alan programdı. Söylediğine göre Mehmet Ali sadece sunuculuk yapmıyormuş. Konuk seçiminden, ana konu başlıklarının bulunmasına, soruların hazırlanmasına kadar her aşamada emek harcıyormuş. "Şimdi Zayıflamak İstiyorum" yarışmasından elenen Eda'yı "ağır sıklet hostes" olarak programa dahil eden de kendisiymiş. Sohbet sırasında "Yeni film projesi var mı?" diye sordum. İyi ki de sormuşum. Mali "bombayı" kucağıma bıraktı. Kartal Tibet, "Dünyayı Kurtaran Adam"ın devamı niteliğindeki "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" filmi için Mehmet Ali'ye teklif götürmüş. Mehmet Ali bana, "Henüz bir karar veremedim, ne diyorsun?" diye sordu. "Sakın kaçırma" dedim. 23 yıl sonra adından hâlâ söz edilen, Amerika'da videosu satış rekorları kıran bu film yeniden çekilirse, absürd komedi dalında Oscar'a bile aday olabilir. Proje aşamasında olan filmde Cüneyt Arkın yine "Dünyayı Kurtaran Adam"ı, Mehmet Ali Erbil ise onun hafif ebleh ve sakar oğlunu oynayacakmış. Bence bir an önce kolları sıvamalılar. Ben ilk filmde belinden kancayla asılan figüranların ters V şeklinde uçmalarım asla unutamıyorum. Böyle şenlik kaçırılmaz!.. Ne filmdi ama? Senaryosunu Cüneyt Arkın'ın yazdığı, yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı "Dünyayı Kurtaran Adam", uzay gemileri arızalandığı için meçhul bir gezegene düşen iki korkusuz Türk astronotunun hikayesini anlatıyor. Film ünlü "Star Wars"tan "tırtıklanmış" görüntüler eşliğinde bir anlatıcının gelecekte neler olacağıyla ilgili kehanetleriyle açılıyor. Ancak cümle yapıları öyle bozuk ki, kimse ne olduğunu ya da ileride ne olacağını anlayamıyor. Bizim astronotlar gezegene tepe üstü çakılmalarına rağmen burunları bile kanamadan araçtan çıkıyorlar. (Belki de o gezegende onları parçalanmış aracın içinden karga tulumba çıkaran Türk vatandaşı olmadığı içindir) Gerisi, bizim astronotlarla, gözünü dünyaya dikmiş pala bıyıklı uzaylılar ve "gariban" canavarlar arasında Şile'nin kayalıklarında bir kördövüşü şeklinde geçiyor. Hatta bir ara karşılarına çıkan bilge kişi, Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin türbesinin o gezegende olduğunu bile söylüyor. Bu Türk işi bilim-kurgu filminde, bilim ile kurgunun birbirinden iyice ayrıldığı daha pek çok sahne var. ABD'de yok satıyor Amerika Birleşik Devletleri'nde DVD olarak satılan "Dünyayı Kurtaran Adam"a büyük bir talep var. "Turkish Star Wars" adıyla piyasaya sürülen film, internet sitelerindeki forumlara bile konu oluyor. Ciddi ciddi çekilen ama kahkahalarla gülünen bu filmlere meraklı "Trash film tutkunları"nın internetteki eleştirileri arasında şu ifadeler yer alıyor: "Ünlü Star Wars filmlerinden izinsiz alınan görüntülere yer verildiği yetmezmiş gibi, ilginç efektler ve müzikler filmi tam bir komediye dönüştürmüş. Başrol oyuncusu, dünyayı at sırtında canavarlardan kurtarıyor. DVD kayıtlarına filmin Türkçe altyazısı konulmamış. Ancak bu hiç de önemli değil. Çünkü filmi izlerken gülmekten zaten yazı okumaya fırsatınız olmayacaktı..." İşte unutulmaz "Dünyayı Kurtaran Adam" filminden bazı replikler Cüneyt Arkın: "On üçüncü kabile, atalarımızın kabilesi. Peki burası dünyanın neresi?" Cüneyt Arkın: "Vücudundan kurtul... Sadece, zihnin ve ruhunla yaşa... O zaman, toprak altında nefes alabilirsin." Cüneyt Arkın: "Dünyadan çok uzaklaştık. Göstergeler çalışmıyor." Ulu Bilge: "Burası, Haci Bektaş-ı Veli hazretlerinin türbesidir evlat. Bin uzay yılı öncesinden kalmış. Dünyadan kopmuş bir yatır." Cüneyt Arkın: "Uzay hızını aşmalıyız!.." Aytekin Akkaya: "Korktuğumu söylesem ne dersin?" Cüneyt Arkın: "Kork ama belli etme." Aytekin Akkaya: "Neden?" Cüneyt Arkın: "Belki de sadece kadınların olduğu bir gezegene düştük." Aytekin Akkaya: "O zaman ben önden gideyim." Cüneyt Arkın: "Git ama göğsünü şişirmeyi unutma!" |