ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Ermenek Usulü Batırık (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=196399)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 10:21 AM

Ermenek Usulü Batırık
 
Batırık - Karaman Yöresi Batırık Tarifi - Batırık Yapılışı



MALZEMELER


Duru Köftelik Bulgur 6 çay bardağı

Ceviz 1/2 kg

Kuru soğan 1 adet

Domates 1/2 kg

Domates kurusu 1/2 su bardağı

Maydonoz Yarım demet

Salatalık 3 adet

Yeşil biber 2 orta boy

Tuz 1 tatlı kaşığı

Pul biber 1 tatlı kaşığı

Reyhan 1 corba kaşığı

Lahana

YAPILIŞI


İnce bulgur tepsiye konulur. Üzerine kaynatılıp soğutulmuş domates kurusu dökülür. Yaz aylarıysa bolca domates rendelenip konur. Soğan, ceviz, tuz, biber ilave edilip yoğrulur. Yoğrulma işlemi tamamlandığında maydonoz ve reyhan konulur. Yumuşayınca sıkmalar yapılır. Arzu edilirse sıkmaların üzerine iri çekilmiş ceviz serpilir. Tepside kalan batırık suyla sulandırılıp, çorba kıvamında yenir. Arzu edilirse yanına soğan piyazı yapılır.


NOT: Batırık Karaman Ermenek yöresine ait güzel lezzetlerden biridir. Hele yaz aylarında buz gibi yapılıp yenilirse insanı ferahlatır. Bol sebzeli olursa hafif olur.Batırık kalbalıkta yenilirse dahda lezzetlenir.Bizim annelerimiz ölçüsüz göz kararı yaparlardı.Hatta fazla fazlada koyarlardı bir kısmetlisi gelir yer diye.



alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.