ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Lahana Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=195611)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 10:52 AM

Lahana Dolması
 
Lahana Dolması Tarifi - Lahana Dolması Nasıl Yapılır - Lahana Dolması Malzemeleri


Malzemeler:


1 adet küçük boy lahana

1 tatlı kaşığı tuz

1 litre su


İçi harcı için:


2 adet orta boy kuru soğan

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1,5 su bardağı pirinç

2 tatlı kaşığı çam fıstığı

3 tatlı kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tarçın

Tuz

İsteğe göre dereotu ve maydanoz


Yapılışı:


1- Lahana yapraklarını haşlayacağınız tencereye suyu koyun ve kaynatın, kaynarken içerisine tuzu ekleyin.

2- Lahanayı yapraklarına ayırın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kaynayan suda haşlayın. Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin.

3- Pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün. Soğanları soyun ve ince ince kıyın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.

4- Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine baharatları ve kuş üzümünü ekleyerek 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.

5- Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ana damarı kesin.

6- Lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın. Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın. Yaprak yada harç bitene kadar aynı işlemi yapın.

7- Dolma tenceresinin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin. Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin. Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın.

8- Dolmayı pişirmek için su kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin.

9- Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.