ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Ev Tarhanası Nasıl Yapılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177636)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 12:46 AM

Ev Tarhanası Nasıl Yapılır
 
tarhana tarifi - evde tarhana yapımı - kolay tarhana3 kg domates ,

2 kg kırmızı biber ,

1 kilo yeşil biberi (acı isteğe bağlı)

doğrayıp kaynatıyoruz ,

el blendırı ile parçalıyoruz , çekirdeklerini temizlemek için kevgirden geçirip , bir bez torbaya döküyoruz.Bez torbada biraz suyunu süzüyoruz ,çok sulu olursa kıvamı tutturmak için çok un ilave etmek gerekir.


Akşamdan ıslattığımız yarım kilo nohutu yumuşayıncaya dek haşlıyoruz.Fırından bir ekmek hamuru alıyoruz, veya kendimiz mayalayarak hazırlıyoruz.1-2 demet naneyi ve 1 kilo kadar kurusoğanı ince ince doğruyoruz.Büyükçe bir kabın içine domates ve biber püresini , 1 kilo süzme yoğurdu , kıyılmış nane ve soğanı , haşlanmış nohutu koyup karıştırıyoruz.


Tarhanamızı un ilave ederek mantı hamuru kıvamına getiriyoruz, tabii ekmek hamurunu da unutmuyoruz , hamur tarhananın mayalanmasını sağlıyor.Hamura tuz ilave etmeyi unutmayalım.Geniş bir kapta tarhanayı yoğurup , kapağını biraz aralık bırakalım.İlk bir kaç gün çok kabarabilir.Hergün hamuru biraz süt ile yoğuruyoruz. Tarhanayı bu şekilde 10 gün kadar mayalandırıyoruz.


Bu süre tarhananın içinde B vitaminlerinin oluşması için gerekli.Bu süre için de yaş tarhanayı çorba pişirip tadına bakabilirsiniz. Mayalanma sürecinin sonunda biraz un ilave ederek katı hamur kıvamında yoğuruyoruz.


Daha sonra masanın üzerine sofra bezi örtüyoruz, tarhanadan el büyüklüğünde parçalar kopararak masanın üzerine aralıklarla dağıtıyoruz.Tarhana gölge ve havadar yerde kurur.Bundan sonra hergün tarhana parçalarını ikiye bölerek hamurları kurutuyoruz.


Çok kuru da olmasın çünkü kuruyup sertleşince toz haline getirmek de kolay olmuyor.Daha sonra hamur parçaları mutfak robotu ile toz haline getirilir.


Robotla çekildikten sonra toz tarhanayı bir kaç gün serip kurumasını sağlıyoruz.Yeterince kuruyunca biraz tuz ile karıştırıp bez torbaya koyarak muhafaza edelim.



alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.