ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Makarna & Pilav (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=690)
-   -   Makarna Pişirme Usûlleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177277)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 01:46 AM

Makarna Pişirme Usûlleri
 
makarna nasıl pişirilir - güzel bir makarna için - makarna yapımının püf noktaları


-Makarnayı haşlarken, besin değerinin kaybolmaması için az suda haşlayıp suyunu tamamen çektirin. Eğer makarnayı bol miktarda su ile haşlıyorsanız, haşladığınız suyu çorbalarda değerlendirebilirsiniz veya plastik kaplar ve çelik tencereler için harika bir temizleyicidir. Suyun içine biraz deterjan katarsanız, bulaşıklarınızı pırıl pırıl yapar.

-Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Bu yüzden haşlama suyuna mutlaka tuz ekleyin ve kaynadıktan sonra makarnanın hepsini ilâve edin. 8-12 dakikadan fazla pişirmeyin.

-Makarna taze ise, haşlanırken birbirine yapışır. Bunu engellemek için makarnaları suya atmadan önce kaynatma suyuna biraz tereyağı veya zeytinyağı ekleyin. Bu, makarnanın taşmasını da engelleyecektir.

-Makarnayı haşlarken haşlama suyuna bir bardak et suyu ya da tablet atarsanız daha lezzetli olur.

-Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken zaman, onu soğuk olarak servis yapacağınız zamandır. Ya da üzerine kaynar sos döküp hemen sunacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve iyice süzün.

-Paketin üzerindeki pişirme sürelerine dikkat edin. Su kaynadıktan sonra makarnayı içine atın. Yeniden kaynamaya başladığı andan itibaren süre tutmaya başlayın.

-Pişirme sırasında makarnanın tencereye ve birbirine yapışmasını engellemek için ara sıra karıştırın.

-Makarnanızın tadı, haşlama suyuna geçeceğinden sos yaparken haşlama suyundan kullanırsanız sosun lezzeti artacaktır.

-Makarnayı pişirir pişirmez bekletmeden süzün. Süzerken kayganlığını yitirmeyecek kadar nemli bırakırsanız, sos makarnaya daha iyi karışır.

-Sade makarnayı daha lezzetli hâle getirmek için servis yapmadan 5 dakika önce küp şeklinde kesilmiş eritme peynirini 4-5 kaşık beşamel sos ile karıştırın. Peyniriniz eridikten sonra servis yapabilirsiniz.

-Tencerede kalan soslu makarna ısıtıldığında tencereye yapışır. Makarnanın yapışmaması için benmari usûlü ile makarnanızı ısıtabilirsiniz.

-Makarnanın haşlama suyuna 1-2 baş soğan, havuç vb. sebzeler eklerseniz daha lezzetli olacaktır.

-Makarnaya katacağınız kabaklar makarnanın lezzetini arttıracaktır. Bu, aynı zamanda kabak sevmeyen çocuklarınıza kabak yedirmenin iyi bir yoludur.

-Makarnayı hazırlamadan önce kısa bir süre için fırına verirseniz makarnanız dağılmaz ve tane tane olur.

-Makarnayı hazırlarken yüksek ateşte haşlayın.

-Tuzu, su kaynadıktan sonra ilâve edin. Tuzu, kaynamadan atmanız suyun kaynama süresini geciktirir.

-Eğer tuz diyetiniz varsa, yarım limon kullanabilirsiniz.

-Artan haşlanmış makarnalarınızı börek yapımında kullanıp değerlendirebilirsiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.