ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Etli Karalahana Sarması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=165772)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 07:41 AM

Etli Karalahana Sarması
 
Malzemeleri :
2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
kaynamış su
1,5 su bardağı pirinç
4 baş kuru soğan
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber,pul biber,kimyon vb. baharatlar da ekleyebilirsiniz.
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı doğranmış maydanoz
1 çay bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin. bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. yaprakları teker teker yıkayın.
Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun. koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. karalahanaların soğumasını bekleyin.
Karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın. 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin.) yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın.
Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin. en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık yarım saat)
AFİYET OLSUN


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.