ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=148119)

Prof. Dr. Sinsi 06-24-2012 10:50 PM

Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin
 
Acı Biber Kansere Karşı Koruyor






Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki


olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,


İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı.



Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin


(acı kırmızı biber) içinde bulunan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji


üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü


tetiklediği belirlendi.



Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser


hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i veya hücre


ölümünü tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı


hücrelere zarar vermiyorlar.



Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen


bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını


belirterek, `Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`


diye konuştular.



Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin


biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti.




Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol


açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,


kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu


gösteren bir durum` dedi.



Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan


alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda


olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti.



*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*



Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir


araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde


kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye


sahip olduğu belirlenmişti.



Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, çalışmalarının


sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin


maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu


belirlediklerini ifade etmiş, `Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P-


maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid


maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini


düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı


biber zayıflatıcı etki de gösteriyor` diye konuşmuştu.



Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde


görüldüğünü bildirmişti.



ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve


Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı


biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat


kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı.



Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California


Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak


bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte


edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor.



*İSOT-CAPSİCUM-ANİTUM *



Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla


bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki.




Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz


ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16.


yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı.



Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17.


yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı. Hint ve Meksika mutfağında


çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu


Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte. L.T. Tresh adlı bilim adamı,


1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit


ederek, adını `capsaicin-kapsaisin` koymuştu.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.