Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açı, biber, biberin, kansere, karşı, koruyor, kırmızı

Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin



Acı Biber Kansere Karşı Koruyor






Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki


olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,


İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı



Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin


(acı kırmızı biber) içinde bulunan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji


üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü


tetiklediği belirlendi



Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser


hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i veya hücre


ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı


hücrelere zarar vermiyorlar



Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen


bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını


belirterek, `Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`


diye konuştular



Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin


biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti




Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol


açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,


kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu


gösteren bir durum` dedi



Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan


alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda


olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti



*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*



Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir


araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde


kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye


sahip olduğu belirlenmişti



Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının


sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin


maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu


belirlediklerini ifade etmiş, `Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P-


maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid


maddesi sağlıyor Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini


düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının aksine kırmızı


biber zayıflatıcı etki de gösteriyor` diye konuşmuştu



Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde


görüldüğünü bildirmişti



ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve


Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı


biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat


kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı



Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California


Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak


bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte


edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor



*İSOT-CAPSİCUM-ANİTUM *



Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla


bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki




Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz


ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16


yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı



Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17


yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında


çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu


Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte LT Tresh adlı bilim adamı,


1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit


ederek, adını `capsaicin-kapsaisin` koymuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.