ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Alternatif Tıp-Yeşil çay nedir -Yeşil çayın özellikleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=146898)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 02:03 AM

Alternatif Tıp-Yeşil çay nedir -Yeşil çayın özellikleri
 
Yeşil Çay
Yeşil Çay ile sıklıkla tükettiğimiz Siyah çay arasında ne fark vardır? Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkim...eye girmesine izin verilmez.

Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.

yeşil çay içenlerde pek çok hastalığa özellikle kanser türlerine karşı koruyuculuğun daha hızla geliştiği gözlenmiştir.

çay dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir ve kişi başına tüketiminin yılda ortalama 40 litre olduğu bilinir. ülkelere göre farklılaşan bu rakamın ülkemizde daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

taze çay yaprağından işlenen siyah çaya spesifik özelliklerini kazandıran işlem fermantasyondur. fermantasyon; yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal maddelerin, oksidasyon ile değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşmasıdır.

yeşil çay, siyah çaydan farklı bir bitki değildir. aynı yaprakların farklı işlemlerden geçmesiyle antioksidan içerik, lezzet ve koku olarak farklılaşmasıdır. siyah çay üretim aşamasında oksitlenmeye maruz kalırken, yeşil çay hafifçe buharda işlem gördüğü için çok fazla oksitlenmez. başka bir deyişle siyah çay okside çaydır, yeşil çay yarı okside çaydır.


Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde :
Kanser riskini azaltır.
Yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir.(22)
Yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır. (27)
Yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur. (28)
Tümörü küçültür.
Antioksidandır.
Yeşil çaydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.
Kolestrolü düşürür.
Tansiyonu ayarlar.
Kan şekerini ayarlar.
Bakterileri öldürürür.
Grip virüsünü öldürür.
Ağız kokusunu önler
Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde :
Stresi azaltır.
Gribi önleyicidir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.