![]() |
Kömbe
Kömbe
KÖMBE a. Yörs. 1. Dinsel bayramlarda ve bazı özel günlerde yapılan bir tür çörek. (Bk. ansikl. böl.) —2. içli kömbe, dikdörtgen biçiminde açılmış kalın hamurun arasına haşlanmış patates, soğan ve yağ ya da kıyma, kavurma vb. koyup iki sac arasında pişirerek yapılan bir tür börek. —Folk. Yüz kömbesi, koyunların kuzulama döneminde yapılan bir tören. (Bu mevsimde her evde kömbe denilen çörekler pişirilir ve yüz koyun yavrulayıncaya değin her gece bir evde toplanılıp eğlenceler düzenlenilerek bu çörekler yenir.) —ANSİKL. Kömbe, has un, şeker, yağ ve sütle yapılır, üzerine çörekotu ve anason konur. Bazı yörelerde dini bayram ve özel günlerde en yoksul aileler bile bu çöreği yapar, bayram kutlamasına gelenlere ve çocuklara ikram ederler. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.