![]() |
Bu Da İstanbul Usulü İmambayıldı
Patlıcan ilik gibi pişmiş, soğanlar karamelize olmuş; domatesin asidi, soğanın ve şekerin tatlılığıyla iyi dengelenmiş.
Malzemeler: 6 kişilik 500 gr. bostan veya kirmastı patlıcanı ( 6 adet 14 cm. boyunda) 500 gr. kuru soğan (5-6 adet, orta boy) 650 gr. tarla domatesi (2 - 3 adet, büyük boy pembe domates veya tarla domatesi) 6 adet (100 gr.) tatlı sivri biber 18 diş sarmısak Yarım demet (50 gr.) maydanoz 2 tatlı kaşığı toz şeker Deniz tuzu 300 ml. sızma zeytinyağı Tarif: Patlıcanların sap kısımlarını bir-iki parmak kalacak kadar kesin. Sapın kenarındaki yeşil parçaları bıçakla alın. Patlıcanları uzunlamasına, ortadan ikiye kesin. İçlerinin çekirdeksiz olması makbuldür. İçlerini bol tuzla tuzlayın ve siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar, acısının çıkması için bir köşede bekletin. Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. Ortadan ikiye kesip, yarım ay biçiminde doğrayın. Domatesleri, birkaç dakika kaynar su içinde bekletip, soğuk suya sokun. Böylece kabukları kolayca soyulabilir. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve ince ince doğrayın. Sarmısakların kabuklarını soyun ve yıkayın. 6 tanesini zar gibi ince ince doğrayıp, kalanını tüm bırakın. Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın.Patlıcanları iyice yıkayın. Tatlı kaşığı yardımıyla içini hafifçe oyun. İçinden çıkan patlıcanları tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Genişçe bir tencerenin içine soğanı, domatesi, sivri biberi, sarmısakları, maydanozu ve doğradığınız patlıcan içlerini koyun. Şeker ve tuz ekleyin. Son olarakta, bütün zeytinyağını üzerlerine döküp, karıştırın. Üzerlerine patlıcanları - kesik yüzleri alta bakacak şekilde - dizin. Patlıcanların tek sıra halinde olması önemli. Patlıcanlar üst üste gelmemeli. Bu yüzden tencere büyüklüğüne dikkat edin. Tencerenin kapağını kapatın, Ocağın orta gözünde, kısık ateşte 2 - 2.5 saat pişirin. Ara sıra, tencerenin içindeki yağı, patlıcanların üzerine gezdirin. Bu sürenin sonunda patlıcanlar, tamamen pişmiş olmalı. Onları çıkarıp, kesik yüzleri bize bakacak şekilde, servis tabağına dizin. Yemeğin yağından, birer kaşık içlerine dökün. Tenceredeki malzemeleri pişirmeye devam edin. Yarım saat - 45 dakika daha iç malzemesi pişmeli, soğanlar karamelleşmeli, suyunu tamamen çekmeli ve hatta tencerenin dibine hafifçe yapışmalı. Pişen içi, kaşık yardımıyla patlıcanların içine doldurun. Tencerenin dibindeki yağı üzerlerine gezdirin. Soğuyunca, üzerlerine maydanoz, nane yaprakları serpiştirip, servis yapın |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.