ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Soslar, Mezeler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1062431)

Prof. Dr. Sinsi 11-29-2012 09:52 AM

Soslar, Mezeler
 
Mezeler
bende meze hastasiyim

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Çuha Biberli Haydari

Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
4 çuha biberi
2 çorba kaşığı margarin
2 diş sarmısak
Tuz

Biberleri kızgın yağda kavurun ve kabuklarını soyun. İnce şekilde kıyıp margarini yedirin ve ardından biberlerle birlikte margarini eritin. Soğuduktan sonra yoğurdu ekleyin. İnce doğradığınız sarmısakları ekledikten sonra tuz ekerek servis yapın

Tarator
Malzemeler

1 su bardağı ceviz içi
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
5 çorba kaşığı tahin
Yarım limon suyu
2 demet maydanoz

Ceviz içi, dvülmüş sarmısak, tuz ve tahini orta boy bir kaseye koyup, bir yumurta teli ile çırparak karıştırın. Daha sonra çırpmaya devam ederek, limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu kasedeki malzemeye iyice yedirdikten sonra, maydanozu ekleyin. Bir iki kez karıştıktıktan sonra, taratoru küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapabilirsiniz.

Zeytin Ezmesi

Malzemeler
250 gr zeytin
200 gr tereyağı

Zeytinleri birkaç saat kadar soğuk suda bekletin. Sonra çekirdeklerini ayıklayın ve kabuklarını çıkarın. Elde ettiğiniz zeytin içlerini bir kaseye alın ve yumuşatılmış ve ezilmiş tereyağı ile karıştırın. Bu ezmeyi 3-4 hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Fırında Pastırma

Malzemeler
50 gr pastırma
1 çorba kaşığı tereyağı
2 domates
Kekik
Domateslerin kabukları soyduktan sonra küp şeklinde kesin. Alüminyum folyoyu tereyağı ile yağlayn. Pastırmaları folyonun yağlanmış yüzüne yanyana dizin. Üzerlerine küp domatesleri ve kekiği koyduktan sonra folyonun kenarlarını hiçbir açıklık kalmayacak şekilde kapatın. Fırın tepsisine yerleştirerek, önceden 200 derecede ısıtmış olduğunuz fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.

Prof. Dr. Sinsi 11-29-2012 09:52 AM

Soslar, Mezeler
 
Mezeler

CEVİZLİ PEYNİR

MALZEMELER

300 gr. ceviz içi

500 gr. yağlı koyun peyniri

5-6 diş sarımsak

Bir bardak sızma zeytinyağı

kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI

Ceviz dövülür, sarımsaklar ayrı yerde dövüldükten sonra cevize karıştırılır. Peynir çatalla ezilir ve sarımsaklı cevize karıştırılır. Karışıma kırmızı pul biber ilave edilir ve sızma zeytinyağı azar azar peynire çatalla ezilip karıştırılmak sureti ile yedirilir. Buzdolabında yarım saat bekletilir, eğer istenirse dilimlenmiı baget ekmeğe sürülüp servis yapılır.

------------------------------------------------------------

BİBER YOĞURTLAMA

MALZEMELER

1 kilo çarliston biber

2 adet yumurta

2-3 kaşık mayonez

Yeteri kadar yoğurt

Tuz Ayçiçek veya Tereyağı

Kırmızı biber

2-3 diş sarmısak

HAZIRLANIŞI

Biberleri ayıklayıp temizledikten sonra cok ince halka seklinde doğrayın. Bir tavada yağı kızdırıp içine biberleri dökün ve penbeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen biberlerin üzerine yumurtaları kırıp iki üç dakika karıştırın biberleri servis tabağına alıp üzerine yoğurt, mayonez, ve sarımsaktan hazırladığınız sosu dökelim en son olarak tavada kızdırdığımız yağı ve kırmızı biberi üzerine gezdirip servis yapabiliriz.

------------------------------------------------------------

KARAÇAY USULU PATLICAN MEZESİ

MALZEMELER

4 orta boy patlıcan

2 orta boy domates

4 adet sivri biber

2 adet taze kırmızı biber

4 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

maydanoz

nane

kekik

kimyon

kara biber

kırmızı biber

1 çay bardağı zeytin yağı

1 çay bardağı su

tuz

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları alacalı soyup büyük kuş başı halinde doğrayıp tuzlu suda bekletin. Domateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı doğrayın. Taze kırmızı biber ve sivri biberi de doğrayın teflon tencereye önce patlıcanları üstüne biberleri daha sonra domatesleri koyun.sarımsakları üstüne doğrayın tuzu ve isteğe göre baharatları dökün.1 çay bardağı suyun içerisinde domates ve biber salçasını karıştırın. Malzemelerin üzerine zeytin yağı ile birlikte dökün. Kısık ateşte pişirin servis tabağına aldıktan sonra üzerine maydanoz dökün.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.