ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Nice'i Barbaros'un Elinden Bir Kadının Mahrem Yeri Almıştı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1059130)

Prof. Dr. Sinsi 11-25-2012 06:02 PM

Nice'i Barbaros'un Elinden Bir Kadının Mahrem Yeri Almıştı
 
Herşey,Catherine Segurane adındaki o Fransız-İtalyan kırması genç kadının başının altından çıktı.
Catherine vaktiyle Nice'te bir işler etmeseydi,Güney Fransa'daki o güzelim şehirde şimdi Türk bayrağı dalgalanacaktı.Dolayısıyla bugün Avrupalı olmaya falanda çalışmayacaktık.
Fransız dilberi Catherine işleri bozmasaydı, Nice şimdi bizim vilayetimizdi...Bodrum'a yahut Göcek'e gider gibi elimizi kolumuzu sallaya sallaya gidecek,kilometrelerce uzayan sahilini çoktaaan beton binalarla doldurmuş olacaktık.Hatta, sahilden Cimiez'ye uzanan yolun iki yanındaki balık ve karides lokantalarının yerinde şimdi kebapçılar, dönerciler lăhmacuncular sıralanacaktı.
Catherine'in kim olduğunu herhalde merak etmişsinizdir, söyleyeyim:Fransız-İtalyan kırması bir hatundur,tam adı Catherine Segurane'dır,Nice'de bundan beş asır önce yaşamıştır, bazı tarihlerde azıcık hafifmeşrep olduğu yazıldıysa da,Fransa'nın milli kahramanlarından sayılır, üstelik bizim koskoca Barbaros Hayreddin'i bile dize getirmiştir.
İşte Catherine'in bize ettiklerinin özeti;
Barbaros Hayreddin Paşa, 1543 ilbaharında 110 gemilik bir donanmayla İstanbul'dan demir alıp Akdeniz'e açılır.Niyeti, Fransa'nın güneyinde bulunan İspanyol hakimiyetindeki limanları fethetmektedir.Yolunun üzerindeki Ostia, Messina ve Reggio gibi İtalyan şehirlerini bombalar,Marsilya'ya uğrar, o devirde Savoi Dukalığı'nın hakimiyeti altındaki Nice'i kuşatır.Şehri birkaç gün içinde ele geçirir ve sıra direnmeye devam eden kalenin alınmasına gelir.
Catherine Segurane işte tam o sırada kalenin düşmesi an meselesiyken ortaya çıkar.Dağılmak üzere olan askerlere cesaret verir ve toparlanmalarını sağlayıp levendlere saldırtır.Bir başka söylentiye göre ise yüksek olmayan burçlardan birinin üzerine tırmanın, karşılarında birdenbire bir kadın gören Barbaros'un levendleri şaşırırlar, Catherine levendlere arkasını döner ve eteğini kaldırıp çok ayıp işler eder.Levendler "Estağfirullah! Neuzibillăh!" deiyp elleriyle gözlerini kapattıkları sırada kaledeki askerler kapıları açıp hücuma geçer ve kuşatmayı püskürtürler.Kaleyi almaktan ümidini kesen Barbaros kuşatmayı kaldırır, levendler kalyonlarına döner ve Nice'den ayrılırlar.
Catherine işleri karıştırmasaydı Barbaros Nice'in tamamını alacak, Fransa'nın iç taraflarına doğru ilerleyecek ve levendleri belki de kuzeyde biryerlerde Kanuni Süleyman'la birleşeceklerdi...
Bütün bunları ihtimaller üzerine kuruyorum ama "Bir türlü Avrupalılaşamamamızınen önemli sebeplerinden biri Catherine Segurane'dır" demekte pek haksız sayılmam, öyle değil mi?


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.