ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Sözlük Ağı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=515)
-   -   Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1048897)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 05:34 AM

Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi
 
Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi

Hapsetme : Bir malzemeyi bir yiyeceğin içine koyup sıkıca kapatma işlemi. Örneğin mantı, iç malzeme hamurla kapatılır.

Harç : Garnitür, sos, iç veya pişirme suyu olarak ayrı bir kapta hazırlanıp yemeğin üzerine veya içine karıştırılan unsur.

Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.

Hamuçera (Yöresel Tanım) : Dağ çileği.

Hareng : Ringa balığı türünden bir balık. Lakerda gibi salamura olarak satılır.

Hasbir (Yöresel Tanım) : Safran.

Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi - siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır. Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır.

Havan : İçinde bir şey dövülüp ufalamaya yarayan çukur kap.

Havaneli : Havanda bir şeyi dövmeye yarayan tokmak.

Helvane-Helvahane : Dibi, mayonez tenceresi gibi tümsek tencere. Kevgirle kavurma işlerinde çok kullanışlıdır.

Herke (Yöresel Tanım) : Un, su ve yumurta karışımı.

Herse (Yöresel Tanım) : Yağlı et.

Hırçik (Yöresel Tanım) : Salatalık kabuğunun kurutulmuşu.

Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.

Hint Biberi : Köri ve köri baharatı.

Hollandez Sos : Yumurta sarısı, tereyağ ve limon suyu ile yapılan sıcak sos.

Hoşaf : Kuru meyve (üzüm,incir,erik,kayısı vb) kompostosu.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.