![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü H Harfi
Hapsetme : Bir malzemeyi bir yiyeceğin içine koyup sıkıca kapatma işlemi. Örneğin mantı, iç malzeme hamurla kapatılır. Harç : Garnitür, sos, iç veya pişirme suyu olarak ayrı bir kapta hazırlanıp yemeğin üzerine veya içine karıştırılan unsur. Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır. Hamuçera (Yöresel Tanım) : Dağ çileği. Hareng : Ringa balığı türünden bir balık. Lakerda gibi salamura olarak satılır. Hasbir (Yöresel Tanım) : Safran. Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi - siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır. Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır. Havan : İçinde bir şey dövülüp ufalamaya yarayan çukur kap. Havaneli : Havanda bir şeyi dövmeye yarayan tokmak. Helvane-Helvahane : Dibi, mayonez tenceresi gibi tümsek tencere. Kevgirle kavurma işlerinde çok kullanışlıdır. Herke (Yöresel Tanım) : Un, su ve yumurta karışımı. Herse (Yöresel Tanım) : Yağlı et. Hırçik (Yöresel Tanım) : Salatalık kabuğunun kurutulmuşu. Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır. Hint Biberi : Köri ve köri baharatı. Hollandez Sos : Yumurta sarısı, tereyağ ve limon suyu ile yapılan sıcak sos. Hoşaf : Kuru meyve (üzüm,incir,erik,kayısı vb) kompostosu. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.