![]() |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalinanın Faydaları Yararları
Latincesi Citrus Reticulata olup Akdeniz ülkelerinde, Brezilya, Meksika ve ülkemizde yetişen bir ağaçtır. Herbal Terapi Çiçekleri çay olarak içilmekte ve meyvesi yenmektedir. Sindirimi kolaylaştırıcı ve sakinleştirici olarak kullanılmaktadır. Aromaterapi Mandalın aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır. Kozmetikte Kullanım Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır. Kullanım Şekli Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında uygulanır. Banyoda gevşeme sağlamak ve yorgunluğu gidermek için birkaç damla kullanılır. Mandalın esansı yağı, deri üzerinde irite edici etkisi mevcuttur, güneş yanıklarında dikkatli kullanılmalıdır. Serin yerde ve koyu şişelerde saklanmalıdır. Uygun Karışımları Sardunya Zencefil Lavanta Neroli. |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalina: Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir. Mandalinanın Faydaları: Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Damar setliği ve felçte faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip olanlara iyi gelir. Mandalina Nasıl Kullanılır? Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir. Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir. Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya da kek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalina nin Faydaları
Ilıman iklimlerde yetişen, tatlı sulu ve hoş kokulu bir nimettir. Portakal ile benzer özellikler taşır. Sonbahar ve kış aylarında imdâdımıza gönderilmiş bir savunma ilacı gibidir. B ve bilhassa C vitamini kaynağıdır. Kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi değerli mineraller yönünden zengindir. Mandalinanın ince kabuklarının altında serinletici, iştah açıcı ve susamayı gidermek için bol mikdarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Özellikle kabuğunda bulunan yüksek mikdardaki puro vitamin A, yüz ve cild için çok faydalıdır. Kanı temizler. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü bir özellik taşır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere çare olabilir. Sinirleri yatıştırır. Gribe karşı etkili bir savunma ilacıdır. Mandalina Nasıl Kullanılır? Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir. Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir. Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya da Kek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür. |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalina ye hasta olma!
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan mandalina, içerdiği C vitaminiyle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden diyetisyen Sevinç Yetişen, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karotenin karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını belirtti. Mandalina ayrıca içerdiği potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Yetişen: "Mandalina, kolesterolü düşürücü etkiye de sahip. İçerdiği antioksidan maddelerle de vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır. Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon maddesi enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkili" dedi. |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalina Kanser Riskini Azaltıyor
Kış mevsiminin en sevilen ve en fazla tüketilen meyvelerinden biri mandalina… Fiyatının uygun oluşu, yeme kolaylığı ve güzel tadı ile hemen hemen herkesin ortak lezzeti… Peki bu kadar çok tükettiğimiz bu meyvenin faydaları hakkında bilginiz var mı? Büyük olasılıkla yazımızı okuduktan sonra mandalina tüketiminizi daha da arttıracaksınız… http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ve C vitamini deposu olarak bilinen mandalinanın, kanser riskini azalttığı bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu belirtti. Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırdığının saptandığını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti; ”Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır. Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir.” Mandalinanın, stres ve uykusuzluğa karşı etkisiyle ilgili araştırmaların halen devam ettiğine de değinerek, birçok çeşidi bulunan, turuncu sarı renklerde olan mandalinanın etli ve sulu bir yapıya sahip olduğunu anlattı. Çekirdekleri Neden Çıkarılmalı? Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinanın kolay soyulabildiği için çocukların da severek yediği bir meyve olduğunu ifade eden Yetişen, ”Çekirdekleriyle tüketilmesi apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açar. Bu nedenle çekirdeklerinin çıkarılarak yenmesi gerekir” dedi. Mandalinanin Genel Faydaları: C vitamini deposudur. Soğukalgınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı vücudumuzun direncini artırır. Böbreklerimize çok faydalıdır. Böbrek taşlarına karşı böbreklerimizi korur. Kanımız için çok yararlıdır. Kanın temizlenmesinde yardımcı olur. Sinirsel bozukluklarda sinirlerimizin yatışmasına yardımcı olur. Mandalina damar sertliğine karşı çok faydalıdır. İçerdiği antioksidan maddelerle kansere karşı vücut direncini arttırır. Ufak bir mandalinada büyük bir portakaldan bazı durumlarda daha fazla vitamin vardır. Mandalinaya turuncu rengini veren madde karaciğer hastalıklarını azaltır. Aynı zamnada şeker hastalığını engeller. Mandalina potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür. Mandaln aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır. Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. |
Mandalinanın Faydaları Yararları
Gazlı mandalinaya dikkat
Kış aylarının en sevilen meyvelerinden olan narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın ''albeni'' katmak amacıyla gaz verilerek sarartıldığı, ardından parlak görünmesi ve dayanıklı olması için mumyalandığı bildirildi. http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, ağaçtan yeşil renkli olarak toplanan narenciyelerin, tüketiciye ulaşana dek birtakım kimyasal işlemden geçtiğini söyledi. Narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın toplandıktan sonra kapalı bir ortamda ''Etilen Gazı'' ile sarartıldığını vurgulayan Çakman, daha sonra bu ürünlerin dayanıklı olması ve parlak görünmesi için mumlandığını kaydetti. Çakman, dikkatli kullanılan zirai ilaçların ve diğer işlemlerin genellikle meyvelerde insan sağlığına zarar verecek düzeyde olmadığını ancak zaman zaman mandalina ve portakallar üzerinde olması gerekenden fazla ilaç kalıntısına rastlandığını belirtti. Bazı firmaların narenciye ürünlerine işlem yapmadığını anlatan Çakman, bu ürünlerin daha sağlıklı olmasına karşın fazla rağbet görmediğinin altını çizdi. Çakman, Türkiye'nin daha önce sebze ve meyvelerdeki zirai kalıntılar nedeniyle ihracatta sıkıntılar yaşandığını, hatta bazı ülkelerin ''kota uygulaması'' ile karşı karşıya kaldığını anımsatarak, şöyle devam etti: ''Kışın yaklaşmasıyla kış meyveleri de tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Narenciyede özellikle mandalina ve portakal tezgahlarda altın sarısı ve yeşil kabuklu olarak satılıyor. Genellikle vatandaşlarımız sarı olan ürünü tercih ediyor. Vatandaşlar, mandalina ve portakal alırken işlem görmemiş, yeşil renkli olanları tercih etsin. Yeşil renkli narenciye, daha naturel ve sağlıklıdır. Narenciyenin kendi öz rengi, işlem görmediğini gösterir.'' |
Mandalinanın Faydaları Yararları
alkali miraller bakımından cok zengın olan mandalina insana huzur verir sinirleri pamuk gıbı yapar.sahsen tarafımca tecrube ıle sabıttır.şuanda bı mandalına yedım .tatlı mersın mandalınası.kayserıde bol bol var.bılmem sızın oralarda varmı mersın mandalınası.yumuşatır ınsanı lıght yapar.tavsiyem tatlı ve yumuşak mandalınadan yana.çunku tatlı olanı asit açısından daha fakırdır.ıyıdır yanı. bıde Cvıtamını varkı içinde ohh kılo kılo yıyesı gelıo ınsanın kış aylarında.herkese soft ve mandaliiinalı gunler:)
|
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.