![]() |
İftar Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler
Ethica İncirli Hastanesi'nden Diyetisyen Kudret Alçiçek, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı: İftarda birdenbire midenin çok doldurulmaması gerekir. Yemeğe, çok sıcak olmayan hafif bir çorbayla başlanabilir. Çorba; enerji değeri düşük bir besindir, ayrıca midenizi kaplayacağı için daha kolay tokluk sağlar. 1-2 dilim pide ile birlikte yenen çorbadan sonra yemeğe ara vermek daha doğrudur YEMEKLE AYRAN YA DA CACIK 20-30 dakika kadar bir süre sonra ana yemeğe geçilebilir. Yemeğin yanında yoğurt, ayran veya cacık, 1-2 ince dilim kepekli ekmek ve salata bulunabilir. Tatlıları iftardan hemen sonra değil 1-2 saat geçtikten sonra yiyin. Sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Sahurda ise proteinden zengin, sindirimi uzun süren (yumurta, peynir, süt gibi) besinler seçilmeli; bal, reçel, pekmez gibi yiyecekler fazla yenmemelidir. Bunlardan uzak durun İftar ve sahurda uzak durulması gereken besinler şunlardır: Aşırı tuzlu besinler (Turşu, cips, hazır çorbalar...) Çok sıcak yemekler Çok yağlı kavurmalar ve kızartılarak hazırlanmış yiyecekler Kremalı ve ağır soslu yiyecekler Hamur tatlıları KOMPOSTO HARARETİ ALIR Domates, salatalık gibi yiyeceklere de sahurda yer verilmelidir. Şarküteri ürünlerinden ise kaçınılmalıdır. Sahurda aşırı şeker tüketimi, insülin hormonu salınımını artırarak gün içinde şeker düşmelerine sebep olabilir. Bu yüzden hem iftarda hem sahurda tatlı yerine komposto tüketilmesi çok daha iyi bir seçim olacaktır. Komposto harareti de alır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.