![]() |
Beyaz Un Mu, Esmer Un Mu?
Beyaz un mu, esmer un mu?
Bu bembeyaz un ve ondan elde edilen yumuşacık ekmekler, çörekler aynı zamanda zenginliğin, yüksek sınıfa mensup olmanın da bir göstergesiydi. (Heidi'nin Peter'in büyükannesi için sofradan aşırıp gardıropta biriktirdiği beyaz ekmekleri hatırlayın!) En zengin kısmını kaybediyoruz Rafine etme işlemi 'istenmeyen' öğeleri tahıldan ayrıştırıyor ve geriye karbonhidrat ve nişasta yönünden zengin olan endospermi bırakıyordu. İstenmeyen ve ayrıştırılıp atılanların aslında tahılın en besleyici kısmı olduğu ise ancak günümüzde toplumlar tarafından anlaşılır hale geldi. Rafinasyon işlemi; kalp-damar ve sindirim sistemi başta olmak üzere insan vücuduna birçok fayda sağlayan sağlıklı doymamış yağları, lifleri, vitaminleri ve mineralleri tahıldan uzaklaştırıyor. Hele bizim gibi ekmek tüketiminde dünya rekortmeni olan, beslenmesinin temeline tahılları koyan bir toplum için kaybedilen besin değerleri daha da önemli hale geliyor. Rafine unun raf ömrü daha uzun Aslında rafinasyon işleminin tek nedeni, elde edilen unun mutfaklarda daha kolay işlenebilir olması ya da beyaz unun bir zamanlar bir statü göstergesi olması değil. En önemli nedenlerden biri de, tam tahılın içerdiği doymamış yağların unun raf ömrünü kısaltması ve bozulmasını hızlandırması. Zaten bu nedenle tam tahıl unlarının kısa zamanda tüketilmesi ya da serin bir yerde saklanması gerekiyor. Esmer una iade-i itibar Günümüzde, yeterli olmasa da market raflarında beyaz unun yanı sıra diğer ürünleri de bulmak mümkün. Bu konudaki çeşit her geçen gün artıyor. Rafine una göre çok daha pahalı olsa da (kaderin cilvesine bakın ki) tam tahıllı unlar marketlerde bulunabiliyor, tam tahıllardan elde edilmiş ekmekler, unlu mamuller geçmişe oranla daha fazla itibar görüyor. Ayrıca beyaz un elde ederken kaybedilen ruşeym ya da kepek gibi ürünler bazı un karışımlarının içinde yer alıyor. (Dikkat! Kepekli un ya da ekmek tam tahıllı anlamına gelmiyor.) Hatta son derece besleyici olan ruşeym de ayrıca paketlenerek satılıyor. |
Beyaz Un Mu, Esmer Un Mu?
Hangi un daha besleyici?
Söke 7 Tahıllı Un Karışımı Tam buğday, yulaf, çavdar, arpa ve pirinç unu ile keten tohumu, ay çekirdeği, susam, koyu malt unu, çavdar ekşisi, askorbfk asit (antioksidan) içeriyor. Ambalajın içeriğinde iki paket maya da bulunuyor. Markanın diğer ekmek karışımları ise şöyle: Vitaminli, Ruşeym İlaveli, Geleneksel, Yulaf, Tam Buğday, Köy Ekmeği. Enerji 379 kcal. Karbonhidrat 67.86 gr. Yağ 5.61 gr. Protein 14.34 gr. Lif 11.4 gr. Doğalsan Tam Buğday Unu Buğdayın dış kabuğuyla birlikte kara değirmende öğütülmesiyle elde ediliyor. Tam buğday unu içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B grubu vitaminleri hücrelerin yenilenmesinde, beyin ve sinirlerin işlevlerini yerine getirmesinde önemli rol oynuyor. Rafine edilmiş unda bu değerler yaklaşık beşte bir oranında azalıyor. Enerji 385 kcal. Karbonhidrat 76 gr. Protein 13 gr. Ülker Bizim Mutfak Tam Buğday Unu Bizim Mutfak'ın diğer ürünleri arasında '7 Tahıllı', 'Çavdarlı', 'Köy Ekmeği' karışımları ve rafine beyaz unlar da bulunuyor. Enerji 375 kcal. Karbonhidrat 74.2 gr. Yağ 2.6 gr. Protein 13.7 gr. Uf 12.1 gr. Fosfor 180.3 mg. Demir 3.66 mg. Magnezyum 61.1 mg. B1 0.36 mg. B6 0.34 mg. Kalecik Kepekli Un Buğday unu ile buğday kepeğinin karıştırılması sonucu elde edilen nispeten düşük kalorili bir un. Enerji 332 kcal. Karbonhidrat 70.8 gr. Yağ 1.6 gr. Protein H.5 gr. City Farm Organik Beyaz Un Organik tarım esaslarına göre hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor. Enerji 352 kcal. Karbonhidrat 75 gr. Yağ 1.2 gr. Protein 9.6 gr. Bünsa Soya Unu Soya unu nişasta oranının düşük olması nedeniyle ekmeklerde buğday ya da çavdar ununun yerine kullanılamıyor. Ancak ekmeklere yüzde 20 oranında karıştırılabiliyor. Protein yönünden son derece zengin, bu nedenle et proteinlerinin yerine kullanılması son derece yaygın. Ayrıca kızartma yaparken yağın emilmesini önlemeye yardımcı olduğu için kızartmalarda kullanmak için ideal. Enerji 330 kcal. Karbonhidrat 30.4 gr. Yağ 1.5 gr. Protein 54 gr. Lif 3.7 gr. Kalsiyum 260 mg. Çinko 5 mg. B1 0.6 mg. Niasin 2.5 mg. Demir 14 mg. Sinangil Böreklik Buğday Unu Kolay açılması yönüyle özellikle börek yapımında tercih ediliyor. Enerji 350 kcal. Karbonhidrat 73.2 gr. Yağ 1.2 gr. Protein 11.6 gr. Doğal san Tahıl Unu Karışımı (Alman ekmeği) Tam buğday, çavdar, yulaf unu ve keten tohumu, susam tohumu, ay çekirdeği, soya tanecikleri, koyu malt ununun karışımından oluşuyor, özellikle ekmek makinesi için ideal. Enerji 385 kcal. Karbonhidrat 76 gr. Protein 13 gr. Selva Buğday Unu Börekten kurabiyeye, baklavaya farklı hamur işleri için kullanılabiliyor, içindekiler: Buğday unu, antioksidan (L- Askorbik Asit E 300) Enerji 353.17 kcal. Protein 10.41 gr. Yağ 0.65 gr. Şeker 0.12 gr. Karbonhidrat 76.42 gr. Sodyum 39.4 mg. Kebir Trabzon Mısır Unu Mısır unu özellikle Karadeniz mutfağına özgü bir tat. Ekmek yapımının yanı sıra kızartmalarda da kullanılabiliyor. Arpa, buğday, çavdar ve yulafın aksine glüten içermiyor. Enerji 368 kcal. Karbonhidrat 76.90 gr. Yağ 1.8 gr. Protein 6.90 gr. Sinangil Kepekli Un Kendine has tadı ve aroması ile vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş bir ürün. Enerji 327 kcal. Karbonhidrat 66.9 gr. Yağ 1.27 gr. Protein 12.2 gr. Lif 5.6 gr. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.