ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Yasemin Şurubu Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1006355)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:53 AM

Yasemin Şurubu Tarifi
 
Yasemin şurubu tarifi

Mevsiminde ve kokulu zamanında toplanan yaseminin yapraklarını ayıklayın. Dövülmüş ve ince bir elekten geçirilmiş toz şekeriyle yapralı yoğura yoğura şekerin de yasemin rengini almasına çalışınız.
Daha sonra elekten geçiriniz. Şekerin yasemin yaprakları ile ovulmasından meydana gelen yaprakları ayırmak için şekeri elekten geçiriniz.
Bu renk almış olan ince toz şekeri ağzı iyice kapalı şişelere koyunuz ve ağızlarını da iyice kapayınız.
Gerektiği zaman bunu şerbet yapıp içiniz.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 06:53 AM

Yasemin Şurubu Tarifi
 
Yasemin Şurubu Tarifi

Evvelâ, yasemin yapraklarını toplayıp bir kevgire koymalıdır. Bir tencereye de su doldurup kaynatırken ağzına kapak makamına bir tabak kapamalıdır. Kapalı kevgiri de getirip tabağın içine oturtmalıdır. Kaynayan sudan tencere ağzındaki tabakta hasıl olan buhar tesiriyle yasemin yapraklarının usareleri kevgirden akarak tabakta toplanır. Toplanan bu suyu tencereye dökmeli ve yaprakları da daha fazla usare çıkarmak için, tekrar ezip süzerek tencereye akıtmalıdır.
Su miktarına göre, bir kiloya, bir buçuk kilo şeker katarak kaynatmalı. Kıvamı gelince, indirmeli ve soğutup şişelere almalıdır.

Not: Yaseminler, imbikten geçmek yolu ile kokuları daha iyi elde edilebilirse de, evlerde bu "Alambic" cihazı olmadığından basit mutfak usûllerine baş vurulmuştur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.