ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tarhana Tarifi Yapımı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1006032)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 07:46 AM

Tarhana Tarifi Yapımı
 
Tarhana Tarifi Yapımı

MALZEMELER
un
3-4 kg domates
1 kg süzme yoğurt
1 adet mayalı ekmek hamuru
1 demet maydanoz
1/2 kg sivri biber(tatlı ya da acı olabilir)
2 demet taze nane
tuz

HAZIRLANIŞI
Domates,biber,maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın. Buna mayalı ekmek hamuru yoğurt, ve tuzu ilave edip kanştırın. Ayva kabuğu da katarak hoş kokulu ve mayhoş bir tat elde edebilirsiniz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin. Hergün yoğrun, sulanırsa un ilave edinr. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün. Biraz kuruyunca daha da ufalayın. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun. Bez bir torbaya koyup saklayın.

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 07:47 AM

Tarhana Tarifi Yapımı
 
Tarhana Yapımı

Tarhanada genel olarak ortak kullanılan malzemeler:

un
domates
kırmızı biber
soğan
yoğurt
tuz

Yöreye bağlı tarhaya eklenen malzemeler

yeşil biber
acı biber
yoğurt kaymağı
tohuma kaçmış dereotu (tarhana otu)
nane
kekik
reyhan
fesleğen
bayat ekmek
ayva rendesi
irmik
tarhun tohumu
maydonoz
yumurta
pancar
mısır unu
Kızılcık
mantar
haşlanmış nohut
haşlanmış fasulye
kereviz

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 07:47 AM

Tarhana Tarifi Yapımı
 
1 kilo kuru soğan..yarım kilo kırmızı salçalık biber..Acı kırmızı biber(miktarı keyfe göre..1/2 kilo)..bBirer demet dereotu nane maydanoz..Bolca sarmısak.(yarım kafa uygun)..Bir kilo domates kabukları çekirdekleri ayıklanmış...biberlerin de çekirdeklerini temizlemekte fayda var.

Acı biber az suda kaynatılacak..Robotta çekilecek.
Soğan robottan geçirilip pişirilecek..Sarmısak çekilip eklenecek..
Dereotu nane maydanoz robottan geçirilecek. Domatesler de..Hepsi aynı kapta biraz daha pişirilecek.
(Bulunursa tarhana otu da katmak gerekiyor.)
Ateşten alınarak bir kilo yoğurt karıştırarak katılacak..
(Ateşteyken malzeme eğer biraz su katarsanız..Yoğurt eklediğinizde, malzemenin acılı nefis bir suyu oluyor..Buna böce denir..Süzüp içmenin tadı bambaşka.. Ben dolapta tutuyorum suyunu, arasıra içmek için.)

Suyunu da içtikten sonra, kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklenecek.
10 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Bu kadarı da çok derseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz..
büyük bir kapta üstü örtülerek mayalanamaya bırakılacak. İki gün yeterli. arasıra karıştırılacak.Hamur kabaracak iyice.

Temiz bir örtüye parçalar halinde serilecek, gölgede kurumaya başlayacak .Arasıra parçalar bölünecek, çevrilecek hızlı kuruması için..

ceviz iriliğe kadar küçülüp kıvamı uygunlaşınca, robotta un haline getirilecek..
İyice kuruyup nemini kaybedene kadar, günlerce gölgede karıştırılarak kurutulacak. Geniş bir tepside, tamamen kuruduktan sonra kavanozlara...


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.