ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Helise Tarifi ( Kahramanmaraş ) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1004010)

Prof. Dr. Sinsi 10-28-2012 01:20 AM

Helise Tarifi ( Kahramanmaraş )
 
Helise Tarifi ( Kahramanmaraş )

Malzemeler (8 kişilik)
75 gr kabuğu soyulmuş buğday (dövme)
500 gr az yağlı kuzu kuşbaşı (iri doğranmış)
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağ (yemeklik eritilmiş)
2 lt su
Tuz
Karabiber

Yapılışı
Yayvan bir tencereye (tercihen bakır) dövme ve et koyulmalı, üzerine 2 lt su ilave edip orta ısıdaki ateşte pişirilmeye bırakılmalı. Tencere kaynamaya başlanınca karıştırma işlemine geçilmeli. (K.Maraş yöresinde bu karıştırma işlemi için özel yapılmış tahta çomça kullanılması tercih edilir) Helise'nin istenilen kıvamda olması için sürekli karıştırılması gerekir. Amaç et ile dövmeyi ezip parçalamak ve etin tel tel olup ayrılmasını sağlamaktır. Pişme süresince yemeğin suyu azalmışsa sıcak su ilave edilerek pişirme tamamlanır. Sonra tereyağın 2/3 ü eritilerek yemeğe katılır. Tuz ile karıştırılır. Servis tabağına alınan Helise'nin ortası biraz çukurlaştınlır geride kalan tereyağ tavada kızdırılır içine istendiği kadar karabiber atılır ve yemekteki çukura koyulur yemek servise hazırdır.

Not: yeme sırasında çatala alınan lokma karabiberli yağa batırılarak yenmelidir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.